Ministerul Sănătăţii a identificat, la nivel național, peste 3.000 de paturi de spital pentru răniții care ar putea ajunge din Ucraina în România. Majoritatea locurilor sunt în spitale din județele situate la granița dintre cele două state – Suceava, Satu Mare și Maramureș –, dar și Spitalul Județean de Urgență din Reșița este pregătit să preia răniți ucraineni.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat că în spitalele din țară au fost identificate 3.152 de paturi, pe diferite tipuri de specialităţi, unde cetăţenii ucraineni răniţi în conflictul din ţara lor, indiferent dacă sunt civili sau militari, vor putea primi îngrijiri medicale. Cele mai multe locuri sunt în spitalele care au graniță cu Ucraina – Suceava, Satu Mare și Maramureș – și în spitalele militare, dar, a precizat Alexandru Rafila, „întregul sistem public de sănătate din România este la dispoziţia răniţilor din Ucraina”.
În Caraș-Severin, Direcția de Sănătate Publică a anunțat că Spitalul Județean de Urgență Reșița poate primi eventuali răniți de pe teritoriul ucrainean. „Unitatea spitalicească cea mai importantă a județului pune la dispoziție un număr de zece paturi dedicate. Cinci sunt amenajate la Secția Ortopedie și alte cinci, la Secția Chirurgie Generală”, informează DSP Caraș-Severin.
De asemenea, Centrul de Transfuzie Sanguină din Reșița și-a prelungit programul de lucru până la ora 17.30, astfel încât cât mai mulți oameni să poată dona sânge pentru pentru militarii și cetățenii răniți în urma atacurilor Rusiei asupra Ucrainei. „Vă așteptăm să donați sânge pentru militarii și cetățenii răniți în Ucraina. Printr-un gest simplu puteți ajuta la salvarea unor vieți!”, transmit reprezentanții centrului.
Institutul Național de Hematologie Transfuzională precizează că se recoltează sânge persoanelor sănătoase, cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, la un interval de minimum două luni între donările de sânge total, fără a depăși cinci donări pe an pentru bărbați și patru donări pe an pentru femei.