Suntem prezenți și pe

Actualitate

UPDATE. Lumină din Lumină, fără riscuri!

Publicat cu

în

Premierul Ludovic Orban consideră că dacă recent încheiatul parteneriat dintre Ministerul Afacerilor Interne şi Patriarhie, anunțat ieri de ministrul Marcel Vela, este respectat, nu vor fi generate riscuri de răspândire a coronavirusului.

Ministrul Marcel Vela a anunțat aseară că Ministerul Afacerilor Interne vine în sprijinul Bisericii Ortodoxe şi va ajuta Patriarhia pentru ca Lumina să ajungă la credincioşi în noaptea de Paşte: „Astăzi am semnat alături de Preafericitul patriarh Daniel un acord de sprijin (…) pentru distribuirea Sfintei Lumini”.

Astfel, distribuirea Sfintei Lumini aduse de la Ierusalim în seara zilei de sâmbătă, 18 aprilie, se va face de către voluntarii parohiilor şi echipajele de ordine publică şi patrulele existente în misiune, începând cu ora 20. În zonele carantinate, Lumina va fi dusă cu ajutorul personalului MAI, de la centrele episcopale la parohiile din împrejurimi.

Vela a mai anunţat că paştile vor fi distribuite credincioşilor în zilele de vineri şi sâmbătă, în intervalul orar 7.00 – 17.00, în toate parohiile, în locuri special amenajate, în afara lăcaşurilor de cult, de către personalul angajat al bisericii şi de către voluntari, cu respectarea măsurilor de protecţie – mască sanitară, distanţă socială – distanţa fiind marcată în faţa locului special amenajat.

Premierul mulțumește românilor din Diaspora

Chestionat pe această temă în cadrul unei emisiuni la Realitatea Plus, premierul Ludovic Orban a declarat: „Aşa cum a fost gândit acest parteneriat, dacă este respectat, el nu va genera riscuri de răspândire a virusului”. Primul-ministru a adăugat faptul că vor exista echipe de jandarmi şi de poliţişti care vor veghea la respectarea regulilor şi că, de asemenea, se vor şi implica şi reprezentanţii consiliilor parohiale în acţiunea de distribuire a luminii din casă în casă.

În acelaşi context, Ludovic Orban a ţinut să le mulţumească românilor din străinătate care au decis să nu se reîntoarcă în ţară de Paşte. „Le mulţumesc românilor care ar fi vrut să vină acasă de Paşte şi care până la urmă au luat decizia de a nu mai veni. Au făcut un lucru înţelept, au făcut o faptă bună, mai ales ştiind că mulţi dintre ei muncesc, trăiesc în ţări unde răspândirea virusului este foarte mare, au înţeles că este mult mai bine şi pentru familiile lor, şi pentru prietenii lor să nu vină acasă de Paşte şi le mulţumesc foarte mult. Mă bucur că îndemnurile noastre au dat roade. Să ştiţi că a scăzut numărul de români care se întorc în ţară”, a adăugat Orban.

UPDATE, ora 12.50

Președintele Iohannis intervine!

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, azi, că va solicita în şedinţa pe care urmează să o aibă cu premierul şi mai mulţi miniştri să se revină asupra acordului încheiat între Ministerul Afacerilor Interne şi Biserica Ortodoxă Română privind sărbătoarea Paştelui.

„Este regretabil să observăm şi în viaţa noastră şi în viaţa publică că, de multe ori, cele mai bune intenţii creează cele mai mari complicaţii, aşa se pare că se întâmplă şi cu un aşa-zis acord încheiat între Ministerul de Interne şi Biserica Ortodoxă. Probabil intenţiile sunt foarte bune, dar nu s-a înţeles foarte bine ce se doreşte acolo. Mulţi români au înţeles că este cazul să ne relaxăm. Nu este cazul să ne relaxăm, iar explicaţiile care s-au dat au fost prea optimiste. Peste câteva minute, voi începe o şedinţă cu premierul Orban, ministrul Vela, alţi miniştri şi consilieri. În cadrul acestei şedinţe, voi solicita premierului Orban şi ministrului de Interne să revină asupra acestui acord, să găsească dacă vor o formulă care respectă principiul ‘Staţi acasă’, care se încadrează perfect în solicitările din decretul care prelungeşte starea de urgenţă şi care, evident, respectă toate ordonanţele militare”, a anunţat şeful statului.

Iohannis a făcut apel la români să stea acasă, arătând că nu este cazul să existe o relaxare: „Astăzi suntem în prima zi din starea de urgenţă prelungită şi, din păcate, nu avem niciun motiv de relaxare. Avem între timp peste 7.200 de cazuri de persoane infectate, avem de ieri până azi 20 de persoane care au murit, avem de ieri până azi 340 de persoane în plus infectate cu coronavirus. Deci, nici vorbă de relaxare şi, ca să fie foarte, foarte clar ce am spus ieri şi poate încă nu a ajuns foarte limpede la toată lumea, repet: cuvântul de ordine este staţi acasă!”.

 

Facebook Comments

Ne găsești și pe

Reclamă
Actualitateo oră în urmă

Un primar urechist: „Știam că se întâmplă ceva necurat acolo”. Aquacaraș și Poliția Locală Caransebeș îi demonstrează lui Felix Borcean că bate câmpii [FOTO]

Utile3 ore în urmă

O nouă ofertă publică pentru vânzarea de titluri de stat. Nazare: „Este o modalitate de economisire dedicată persoanelor fizice, în condiții avantajoase”

Actualitate4 ore în urmă

Filtre rutiere pe drumurile publice din Caraș-Severin. Zeci de șoferițe au fost trase pe dreapta de polițiști

Actualitate5 ore în urmă

„Cititul dăunează grav ignoranței!”. Elevii unei școli din Reșița au vestit venirea primăverii într-un mod inedit

Administrație7 ore în urmă

Prețul pandemiei, varianta DSP. Câți bani publici și pe ce au fost cheltuiți în Caraș-Severin în lupta împotriva COVID-19

Actualitate11 ore în urmă

Două străzi din Reșița, fără apă potabilă

Actualitate13 ore în urmă

Chinezăria din Lupac nu se dezice: ciurul de sortare e mai mult stricat decât activ

Politică14 ore în urmă

ȚEAPĂ. La împărțirea cașcavalului din ATOP, opoziția „unită” din CJ Caraș-Severin a propus trei candidați pe singurul loc oferit de liberali!

Sporto zi în urmă

Alin Minteuan, după o nouă înfrângere: „Trebuie să recunoaștem că atâta putem în acest moment”

Turismo zi în urmă

Cele mai lungi chei din țară se află în Caraș-Severin. „Zecile de cascade și sutele de peșteri și avene nu sunt întâmplătoare”

Cele mai citite