Victimele regimului comunist au fost comemorate, astăzi, la Reșița, la fel ca în fiecare an, de sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici. 9 martie a fost declarată oficial Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din România începând cu anul 2011.
Câteva zeci de supraviețuitori ai închisorilor comuniste, ai lagărelor de exterminare și ai deportării în Bărăgan precum și urmași ai acestora s-au adunat, astăzi la prânz, la Troița martirilor anticomuniști din Parcul Cărăşana, pentru a se reculege și pentru a cinsti memoria celor care, în anii de început ai dictaturii comuniste, în perioada 1945-1957, au plătit, chiar și cu viața, îndrăzneala de a se opune noii orânduiri totalitare.
„Regimul stalinist a fost unul opresiv care a distrus tinerețea și viața a mii de oameni. Au avut destine frânte și tinerii, bărbații care au luptat cu arma în mână în Munții Banatului împotriva Securității, și familiile întregi din pusta bănățeană care au fost aruncate sub cerul liber în pustiul Bărăganului. Istoria este o poveste fără de preț dacă nu este pătrunsă de adevăr și trebuie să fie cunoscută de toată lumea pentru a nu fi repetate greșelile și ororile din trecut”, a declarat președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici și a Victimelor Dictaturii Comuniste – Filiala Caraș-Severin, Cornelia Fetea, care, pe când era doar o copilă, a trecut, alături de familia ei din satul Nicolinț, prin trauma dezrădăcinării și deportării în Bărăgan.
Printre cei care s-au recules la troița din Parcul Cărășana s-a aflat și președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, urmaș al unor luptători anticomuniști ale căror vieți au fost strivite de mașinăria infernală a regimului opresiv instaurat în România la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. „Părinții mei provin dintr-o familie chinuită de torționarii comuniști, o familie ai cărei membri au stat în închisorile de la Sighet, la Periprava, la Canal. Iar noi nu trebuie să îi uităm pe deținuții politici, pe deportați, pentru că sângele lor a curs pentru liniștea acestui popor. Cât folos avem astăzi după jertfa acestor oameni încă nu putem spune pentru că jertfa lor a fost enormă, iar rezultatele le va analiza istoria, dar ei și-au dat viața, și-au dat libertatea și au suferit enorm. Eu sunt cu tot sufletul alături de cei care, cu greu, au mai rămas astăzi printre noi, care suferă, care trăiesc greu, care au amintiri și care sunt marcați de toată istoria pe care au înfruntat-o. Trebuie, noi, ca societate, să fim atenți, să nu uităm și să învățăm din suferința lor”, a spus Romeo Dunca.
Prezent la eveniment a fost și prefectul județului Caraș-Severin, Cristian Gâfu, care, în calitate de avocat, a susținut în instanță cauza victimelor comunismului. „Ca de fiecare dată, sunt alături de Asociația Foștilor Deținuți Politici și a Victimelor Dictaturii Comuniste la evenimentele pe care le organizează în Caraș-Severin, pe 9 martie la Reșița sau de Rusalii la Oravița. Județul nostru a avut numeroși deținuți politici și deportați în anii de început ai regimului comunist, până în 1957, când ultimii deportați din Bărăgăn s-au întors la casele lor. Eu sunt un vechi colaborator al lor, de pe vremea când profesam ca avocat, și consider că este de datoria noastră să păstrăm vie amintirea acelor oamenilor care s-au jertfit pentru un ideal și cărora le datorăm foarte multe”, a declarat Cristian Gâfu.
Manifestările de astăzi, care au cuprins o slujbă de pomenire oficiată de un sobor de preoți în frunte cu protopopul Reșiței, Gheorghe Șuveți, scurte alocuțiuni și depuneri de coroane la Troița martirilor anticomuniști, au fost organizate de Asociația Foștilor Deținuți Politici și a Victimelor Dictaturii Comuniste – Filiala Caraș-Severin.