UPDATE. Masca de protecție – obligatorie pe stradă când rata de infectare este mai mare de 6‰. Excepțiile – stabilite prin ordin de miniștri, dar și de CJSU

 

Purtarea măștii de protecție în spațiile publice deschise redevine obligatorie, în localitățile unde rata de infectare cu SARS-CoV-2 depășește 6 la mia de locuitori. Există și excepții, unele stabilite la nivelul de Ministerelor Sănătății și Afacerilor Interne, altele – de comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă.

 

Cseke Attila, ministrul Sănătății, și Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, au semnat Ordinul pentru completarea Ordinului ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne nr. 874/81/2020 privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă.

 

„Conform documentului, în localitățile în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, în toate spațiile publice deschise. Vor fi exceptate de la obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise persoanele care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc. Alte excepții se pot stabili, la propunerea direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin hotărâri ale comitetelor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă. Documentul se va publica astăzi în Monitorul Oficial al României.”, se arată într-un comunicat de presă transmis astăzi de Ministerul Sănătății. După publicarea ordinului comun în Monitorul Oficial, vom ști de când intră în vigoare noile măsuri.

 

În prezent, conform datelor oficiale de astăzi, 6 octombrie, localitățile din județul Caraș-Severin în care incidența cumulată pe ultimele 14 zile este mai mare de 6 la mie sunt comunele Marga – 11,39, Ticvaniu Mare – 10,59, Sacu – 9,83, Grădinari – 9,47, Ciuchici – 6,57 și Gârnic – 6,27, precum și municipiul Reșița – 6,89.

 

Vom reveni cu detalii după ce Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Caraș-Severin va lua o hotărâre în baza ultimului ordin comun al miniștrilor Sănătății și Afacerilor Interne, respectiv dacă va lărgi cadrul excepțiilor la obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise.

 

UPDATE, 7 octombrie, ora 15.30

 

Ordinul comun a fost publicat în Monitorul Oficial, dar în Caraș-Severin nu vor fi adoptate alte excepții de la obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise. Acesta este anunțul făcut de prefectul Cristian Gâfu, în calitate de președinte al CJSU, cu argumentul că rata de vaccinare a populației împotriva infectării cu SARS-CoV-2 este foarte scăzută.

În municipiul Reșița vor fi instituite chiar restricții suplimentare dacă se va depăși incidența de 7,5 la mie – situație foarte probabilă, ținând cont că astăzi, 7 octombrie, aceasta a ajuns la 7,09. Restricțiile specifice localităților cu rate de infectare de peste 7,5 la mie sunt aplicabile în prezent în comunele Marga (11,39), Ticvaniu Mare (11,09), Sacu (10,48), Grădinari (9,47). În toate aceste localități, precum și în Gârnic (6,27), ordinul comun al celor doi miniștri produce efecte, astfel că masca de protecție trebuie purtată și în spațiile publice deschise, cu excepția persoanelor care desfășoară activități sportive în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc.

 

UPDATE 2, 7 octombrie, ora 19.30

 

Ministerul Afacerilor Interne a precizat în această seară, într-un comunicat de presă, că „NU ESTE OBLIGATORIE PURTAREA MĂȘTII DE PROTECȚIE DACĂ PERSOANA ESTE SINGURĂ PE STRADĂ.”

 

Facebook Comments

Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite