Măsurile anti-COVID, ignorate de unii angajatori din Caraș-Severin

Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraş-Severin au dat, luna trecută, amenzi de aproape 100.000 de lei angajatorilor din județ pentru nerespectarea normelor legale, inclusiv a celor ce vizează protejarea salariaților împotriva COVID-19.

Inspectorii de muncă din Caraș-Severin au efectuat, luna trecută, 164 de controale la angajatori din județ, în urma cărora au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 91.500 de lei și au dispus angajatorilor 215 măsuri obligatorii în scopul remedierii deficienţelor constatate.

Pe lângă neregulile „la ordinea zilei” care sunt constatate, de ani de zile, la fiecare acțiune de control, cum ar fi neîntocmirea în formă scrisă a contractului individual de muncă, neacordarea repausului săptămânal salariaților, neîntocmirea instrucţiunilor proprii, nesemnalizarea pericolelor din şantier, nesemnarea fişelor de instruire individuală privind securitatea şi sănătatea în muncă sau neutilizarea echipamentului individual de protecţie din dotare, inspectorii au găsit și angajatori care ignoră regulile impuse de autorități pentru prevenirea răspândirii infecției cu coronavirus. „Au fost depistați angajatori care nu asigură condițiile pentru efectuarea triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor în condiţiile şi cu respectarea Instrucţiunilor generale privind măsurile de igienă în scopul prevenirii contaminării cu virusul SARS-Cov-2. Și, de asemenea, angajatori care nu au efectuat instruirea lucrătorilor cu privire la riscurile reprezentate de infecţia cu coronavirus”, transmite purtătorul de de cuvânt al ITM Caraș-Severin, Mihaela Aga.

În ceea ce privește munca la negru, luna trecută a fost identificată o singură persoană pentru care nu au fost întocmite formele legale de angajare, la o societate ce are domeniu de activitate prelucrarea lemnului.

Potrivit reprezentanților ITM Caraș-Severin, în luna august au fost comunicate de către angajatori 7 evenimente care au avut ca urmări 6 cazuri de incapacitate temporară de muncă şi 1 deces. În niciunul din aceste cazuri nu au fost finalizate cercetările în urma cărora se va stabili dacă evenimentele respective pot fi încadrate ca accidente de muncă.

ITM, la fel cum obișnuiesc și celelalte instituții de control, e evitat să dea exemple de firme sancționate pentru nerespectarea reglementărilor în vigoare.

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available