Scurt dialog cu medicul român Ema Pascal, de la ATI Reșița, după prima zi de voluntariat într-un spital din Italia.
Medicul reșițean Ema Pascal a ajuns ieri în localitatea Lecco din regiunea Lombardia și, împreună cu ceilalți medici ai misiunii, a avut primul contact cu personalul medical italian și cu spitalul de acolo.
Deși obosită, seara târziu, Ema își găsește timp, odată ajunsă în camera sa de hotel, să-și țină promisiunea și să spună câteva cuvinte pentru cititorii resita.ro despre experiența ei, așa cum promisese atunci când am contactat-o aflând că și ea este printre membrii misiunii române din Lombardia.
• „Din partea mea, a fost un gest de solidaritate europeană și mi-am adus aminte că și noi am avut nevoie de celelalte țări din UE. Mi s-a părut de bun simț și a fost un gest umanitar din partea mea și a colegilor mei. Din punctul meu de vedere, este un gest normal. Nu este ceva ieșit din comun.
Ați călătorit bine? Ați ajuns cu bine?
• Da. Totul a fost în regulă și foarte bine pus la punct atât de autoritățile noastre, cât și de cele italiene. Astăzi am fost în spital toată ziua și ni s-au prezentat protocoalele și secția. Totul a decurs foarte bine și mâine o să lucrăm direct pe secție, practic o să fie 3 zile de training, după care o să lucrăm ca medici specialiști.
14 zile rămâneți acolo?
• Da. 14 zile o să lucrăm alături de medicii italieni. Noi ne-am documentat destul de bine și din țară, știm protocoalele lor, știm protocoalele chinezilor, italienilor, americanilor. Până în 22 aprilie vom sta aici.
Nu vă e frică?
• Nu, pentru că eu am lucrat și la Reșița cu Covid-19, am lucrat și în Timișoara în gărzi.
La Timișoara la Spitalul Județean sau la cel de Infecțioase?
• La Județean. Spitalul de Ortopedie din Județean Timișoara s-a transformat în secție Covid pe cele două etaje, și asta înseamnă să fii medic ATI. Ți-ai asumat asta de când ai ales această specializare. Nu mi se pare nimic ieșit din comun sau de speriat, noi doar ne facem meseria și atât. Poate că oamenii văd puțin altfel situația, dar nu vreau să par eu eroină, pentru că pur și simplu mi se pare o normalitate.
Ce v-au zis colegii de la Reșița când au aflat că plecați?
• Părerile au fost împărțite. Domnul doctor Măgureanu, șeful de secție, m-a sprijinit foarte mult în decizia asta și în toată misiunea. Îi mulțumesc pe această cale. Ce îmi doresc eu? Să ne renovăm Secția de Terapie Intensivă, s-a început cu donații pentru secția din Reșița și cred că ăsta trebuie să fie obiectivul nostru. Să reușim să punem secția pe picioare și să putem trata bolnavii de acolo corespunzător. Unul din motivele pentru care am venit aici a fost și ăsta, că aș putea să vin cel puțin cu niște cunoștințe noi.
Felicitări! Să vă întoarceți sănătoasă și să ne vedem cu bine la Reșița!
• Doamne ajută!”, a fost dialogul pe care Ema Pascal, în semn de respect pentru cititorii resita.ro, a acceptat să-l poarte cu noi, chiar dacă ora era deja târzie și doctorița venea după o zi grea, cu drum, zbor și multă oboseală…