MESERIAȘUL. Speed Prod-ul lui Crina a prins viteză. Spre faliment!

 

Vicepreședinte PSD Caraș-Severin și far călăuzitor al majorității roșii din Consiliul Județean la votarea proiectelor ce țin de cheltuirea banului public, Ioan Crina a reușit performanța de a aduce în pragul insolvenței firma de notorietate a familiei sale, SC Speed Prod SRL Reșița.

 

Înființată în urmă cu 30 de ani, firma Speed Prod este pe cale să intre în insolvență. Cazul a ajuns pe rolul Tribunalului Caraș-Severin, Secția a II-a Civilă, de Contencios, Administrativ și Fiscal (categorie caz: Faliment), în vara acestui an, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru data de 14 decembrie 2023.

 

În prezent, Speed Prod este administrată concordatar de o societate specializată în insolvențe, Darada Insolv IPURL Reșița, desemnată de instanță. Astfel, în 23 iunie 2023, după cum aflăm de pe Portal Just, Tribunalul Caraș-Severin „admite cererea debitoarei Speed Prod SRL, de deschidere a procedurii de concordat preventiv și, în consecință: În baza art. 17 și art. 23 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, Dispune deschiderea procedurii de concordat preventiv față de debitoarea Speed Prod SRL, și numește administrator concordatar pe Darada Insolv IPURL”.

 

Instanța a stabilit inițial ca termen pentru examinarea stadiului procedurii data de 19 octombrie 2023, „pentru când se vor cita debitorul și administratorul concordatar”. Dar luna trecută, la 21 septembrie, judecătorul sindic a preschimbat „din oficiu termenul de judecată de la data de 19.10.2023 la data de 14 decembrie 2023, ora 09,00, completul C3CC SINDIC, pentru când vor fi citate părțile”.

 

Insolvență iminentă și „posibil risc de evaziune fiscală”!

 

Potrivit datelor financiare ale SC Speed Prod SRL Reșița, firma lui Crina a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 5.093.150 lei, realizată cu un număr mediu de 11 angajați, și un profit net de 49.922 lei. A înregistrat, deci, o rată a profitului de doar 1%. În perioada când Ioan Crina era viceprimar al Reșiței și apoi viceprimar cu atribuții de primar, 2012-2016, Speed Prod avea o cifră de afaceri medie de 6 milioane de lei și un profit net mediu de 900 de mii de lei, rezultând o rată medie a profitabilității de 15%. Din 2017 până în 2022, deși cifra de afaceri a atins mai mereu 5 milioane de lei (excepție, în 2021, 4,3 milioane), rata profitului s-a situat însă între 0 și 1% – cu un maxim de 2% în 2018, urmat imediat, în 2019, de… minus 2%, adică an încheiat pe pierderi.

 

Toate aceste cifre din ultimii ani, suspect de anacronice, coroborate cu cele peste 150 de dosare de pe rolul instanțelor de judecată și cu aproape 70 de incidente de plată, însumând 13,6 milioane de lei (!) refuzați la plată în ultimii șapte ani, anunțau inevitabilul. Astfel că specialiștii în monitorizări de firme de la risco.ro nu s-au ferit să dea verdictul în cazul SC Speed Prod SRL: „probabilitate iminentă de insolvență datorită proceselor în instanță și a incidentelor de plată”. Și chiar mai mult decât atât, Speed Prod este etichetată de risco.ro ca fiind o „societate cu posibil risc de evaziune fiscală datorită profitabilității apropiate de 0 sau negative raportată atât la numărul de salariați cât și la cifra de afaceri”!

Din ultima declarație de avere a consilierului județean PSD Ioan Crina, datată 13 iunie 2023, reiese că în anul 2022 acesta deținea 80% din părțile sociale ale SC Speed Prod SRL, cu o „valoare totală la zi” de 800.000 de lei. Și că Ioan Crina avea și funcția de director al firmei sale, veniturile încasate în această calitate fiind de 81.247 lei. În prezent, însă, SC Speed Prod SRL este patronată de soția lui Ioan Crina, Elena Crina, cu 35% din părțile sociale, de fratele lui Ioan Crina, Petru Nicolaie Crina, cu 20%, și de un anume Dumitru Stoica Zaharia (care ni se spune c-ar fi fiul cumnatului lui Ioan Crina), cu 45%. De bună seamă, după 29 de ani în care a avut firma pe numele lui, odată ce a adus-o în pragul insolvenței, Ioan Crina și-a zis că este momentul să cedeze părțile sale sociale unor apropiați. Astfel ca în CV-ul lui de om politic cu pretenții de parlamentar să nu care cumva să apară un faliment răsunător.

 

Asta nu îl va opri, însă, pe Ioan Crina să continue să dea lecții în Consiliul Județean privind modul în care trebuie cheltuiți banii publici. El, cel care recunoaște în ultima declarație de interese că firma sa a contractat lucrări cu autorități locale a căror valoare totală depășește 15 milioane de lei. Sumă la care ar trebui adăugate și milioanele sau chiar zecile de milioane de lei contractate în subantreprenoriat, tot pe lucrări finanțate din bani publici.

 

Sursă foto: arhivă expressdebanat.ro

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available