Miercurea alarmelor. Vor fi testate sirenele de alarmare publică

 

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Semenic” anunță că astăzi, 1 martie, între orele 10.00 – 11.00, va avea loc exercițiul „Miercurea alarmelor” pentru verificarea funcționării sirenelor de alarmare publică.

 

Sirenele de alarmare publică vor suna astăzi, între orele 10.00 – 11.00, în întreaga țară, în cadrul unui exercițiu de simulare. În acest context, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Semenic” solicită cetățenilor să nu intre în panică, fiind vorba doar despre un exerciţiu ce vizează verificarea echipamentelor care pot fi acționate în mod centralizat, precum și a celor cu acționare locală.

 

„Sirenele electronice vor fi verificate și prin transmiterea către populație a unor mesaje vocale privind evenimentul desfășurat și măsurile de protecție care se impun în astfel de situații. Înștiințarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populației și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor”, transmite ISU „Semenic”.

 

Conform legislației în vigoare privind organizarea şi asigurarea activităţii de înştiinţare, avertizare, prealarmare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă, semnalele de alarmare a populaţiei, instituţiilor publice şi operatorilor economici sunt: alarmă aeriană, alarmă la dezastre, prealarmă aeriană şi încetarea alarmei.

 

  • Semnalul ALARMĂ AERIANĂ se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.
  • Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.
  • Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele.
  • Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.

 

În imagine sunt prezentate măsurile care trebuie adoptate într-o situație reală, care impune declanșarea sistemului de alarmare a populației.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite