Milioane de euro pentru „Promenada Culturală” a Dunării, un proiect european implementat în Caraș-Severin de o asociație din Reșița

 

Asociația Euroland Banat din Reșița s-a alăturat unui consorţiu transfrontalier care implementează proiectul „Brandul Urban Dunărea” (DANUrB+), finanțat din fonduri europene cu peste 2,7 milioane de euro.

 

Proiectul urmărește consolidarea economiilor locale și dezvoltarea turistică a orașelor mici și mijlocii de pe Dunăre, prin identificarea și valorificarea unor resurse culturale încă neutilizate, aflate într-o strânsă legătură cu fluviul care le leagă, informează reprezentanții Euroland Banat.

 

„Scopul principal este de a crea o rețea spațio-culturală cuprinzătoare, o «Promenadă Culturală» a Dunării, prin conectarea tuturor comunităților de-a lungul acesteia și construirea unui turism comun, pornind de la o ofertă comună, aflată pe o rută cu posibilități similare de dezvoltare și care să poată crește numărul de vizitatori din regiune. Noutatea proiectului DANUrB+ rezultă din efortul de a defini obiective strategice pentru părțile interesate, cu planuri de acțiune și inițiative aplicabile în vederea integrării în rețea în primul rând a micilor orașe şi comunităţi situate de-a lungul Dunării.”, explică Andrei Szabo, președintele ONG-ului reșițean.

 

Implementat de universităţi, institute de cercetare, administraţii publice și ONG-uri din țările danubiene, proiectul DANUrB+ „Brandul Urban Dunărea” – cu titlul complet „DANube Urban Brand + Building Regional and Local Resilience through the Valorization of Danube’s Cultural Heritage” – se derulează în perioada iulie 2020-decembrie 2022 şi este finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Interreg Transnațional Dunărea, având un buget total de peste 2,7 milioane de euro. Acesta reprezintă continuarea proiectului DANUrB, derulat în urmă cu patru ani, sub coordonarea aceluiași lider de parteneriat de acum, Universitatea de Tehnologie și Economie din Budapesta.

 

 

Euroland Banat şi partenerii acţionează ca facilitatori în punerea bazelor unor colaborări la nivel local, pentru a crea premise de dezvoltare și evenimente care să pună în valoare tradițiile și valorile culturale. „În contextul acestui ambițios proiect, spune Andrei Szabo, echipa Euroland Banat este deschisă față de inițiative ale unor organizații locale, instituții și persoane care sunt interesați de stimularea turismului, potențialul și economia regiunii noastre, vizată prin proiect și își manifestă interesul față de potențiale colaborări în cadrul inițiativei DANUrB+ pentru atingerea obiectivele stabilite în comun. DANUrB+ va adăuga valoare identității culturale a Dunării prin evenimente planificate, precum Zilele Dunării, diverse publicații, inclusiv un Atlas al orașelor DANUrB+ și un film documentar”.

 

Un eveniment important al proiectului se va derula săptămâna viitoare, când Universitatea Tehnică și de Economie din Budapesta și Universitatea Tehnică a Slovaciei din Bratislava vor găzdui întâlnirea internațională a partenerilor din proiect. Astfel, orașul maghiar Esztergom va constitui unul dintre punctele importante pe harta proiectului întrucât va reprezenta locul în care, luni, 11 octombrie, precizează Szabo, se vor pune bazele Asociației Internaționale DANUrB. Membri ai acestei asociații vor fi în primul rând partenerii în proiect, precum și parteneri externi, actori locali interesaţi, animați de obiectivul comun care este susținerea patrimoniului cultural comun al Dunării identificat și promovat prin acțiunile proiectului, precum și introducerea și promovarea la nivel internațional a mărcii calității DANUrB.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite