Minciunile lui Hurduzeu, investigate imagistic de Romeo Dunca

 

Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, a demontat, într-o conferință de presă, toate acuzațiile aduse în ultima perioadă de către deputatul Silviu Hurduzeu, pesedistul care pare a-și dori să revină în fruntea județului cu orice preț. Chiar cu prețul proferării de minciuni.

 

Noul aparat de rezonanță magnetică nucleară (RMN) de la Spitalul Județean de Urgență Reșița a devenit unul dintre numeroasele fronturi de luptă electorală deschise de șeful pesediștilor cărășeni. „RMN-ul lui Dunca este o formă de căpuşare a Spitalului Judeţean din Reșița. Un gheșeft de doi lei”, susține Silviu Hurduzeu, declarându-se „total împotriva oricărei forme de privatizare a sănătăţii românilor”.

 

În replică, Romeo Dunca a demonstrat, înainte de toate, că vechiul aparat RMN devenise o gaură neagră a spitalului. În primul rând, pentru că pe vremea fostelor conduceri ale spitalului, deci inclusiv când Hurduzeu era președinte CJ, „nu a existat control. Acolo s-au făcut sute sau mii de investigații care n-au fost decontate de nimeni, au fost făcute sute de investigații intrate prin zona de urgență – dacă pacienții n-au rămas în spital o noapte, ele în mod normal trebuiau decontate către UPU. Lucru care nu s-a întâmplat, și vă spun de ce: fie cineva a luat bani de la pacienți și i-a băgat pe lângă, fie s-a facilitat intrarea peste rând. Deci, dacă te duceai cu trimitere de la medic, primeai programare peste două-trei luni de zile, iar dacă te duceai la Urgențe, puteai intra peste rând. A fost o gaură neagră pentru că acel aparat RMN a avut consumabile însumând cheltuieli de 1,5 milioane de lei, pe care le-a plătit spitalul. Și nimeni n-a făcut facturi pentru aceste sume către Casa de Asigurări de Sănătate”.

 

Cu timpul, ajuns să aibă 11 ani vechime, acel aparat RMN a devenit o gaură neagră și pentru că, „aparatul fiind foarte vechi, noi eram penalizați de Casa de Asigurări prin prețul mic care era plătit pentru decontarea acestor servicii (circa 50% din nivelul costurilor, n.r.). În plus, când aparatul s-a defectat ultima oară, trebuia să punem 60.000 de euro pentru piesa care trebuia înlocuită”, spune Dunca, precizând că acela a fost momentul când i-a cerut managerului SJUR, Mircea Călin Laza, să caute o soluție pentru a scăpa de toate aceste neajunsuri.

 

De la 5 la 70 de pacienți investigați pe săptămână!

 

„Domnul Laza mi-a zis să cumpărăm un alt RMN, povestește Dunca. Am aflat că ar costa 800-900.000 euro fără TVA. Nu suntem în situația să ne permitem să cumpărăm, găsiți o variantă, i-am zis. După trei zile mi-a prezentat această variantă, cu un ONG interesat. Nu avem nicio cheltuială, mi-a zis, ei îl cumpără, îl aduc în spital, îl montează și își suportă toate cheltuielile. Mi s-a garantat că în trei luni pacienții vor avea la dispoziție aceste servicii, gratuit. Am zis da. Admit faptul să fi greșit, poate ar fi trebuit să fac o licitație. Probabil că am fi întârziat alte trei luni și poate am fi găsit pe altcineva. Pentru mine cel mai important atunci era să avem un RMN care, în loc să aducă pierderi, să aducă câștig, să fie montat repede și să scăpăm de gestionarea lui, pentru că în spital, așa cum s-a întâmplat în trecut, nu aveam garanția că putem gestiona această activitate”. Iar alternativa a fost greu de refuzat – spitalul putea scăpa de cheltuielile cu funcționarea vechiului aparat, 127.000 de lei pe lună pentru salarii, utilități, consumabile și mentenanță, iar numărul pacienților care urmau să beneficieze în spital de investigații de imagistică prin RMN putea crește de la 5 la 70 de persoane pe săptămână! Asta da „formă de căpușare”!

 

De la 1 euro/mp pe spații vândute, la 20 de euro/mp încasați lunar pe chirie!

 

Tot în privința așa-ziselor forme „de căpușare” și „de privatizare a sănătăţii românilor”, invocate de Hurduzeu, Romeo Dunca a dezvăluit în ce constă contractul încheiat pentru noul RMN cu Clinica Sfânta Elena și ce fel de contracte erau parafate în trecut la spital: „Cei cu noul aparat RMN au venit cu propunerea să ne ofere pe contractul pe cinci ani 20% din beneficiu, începând cu 10% în primul an și apoi să crească în fiecare an cu 2%. Dacă nu se realiza niciun beneficiu, să ne garanteze o sumă minimă de 10.000 de lei pe lună. Am comparat oferta cu ceea ce aveam noi în spital: gândiți-vă că spitalul a vândut spații cu 1 euro pe metrul pătrat, iar noi am închiriat cu 20 de euro metrul pătrat pe lună! Și, sigur, am fost foarte bucuros când ni s-a spus că se aduce un aparat de generație nouă, iar cheltuielile de montaj și le asumă ONG-ul respectiv. Consider că am făcut cel mai bun lucru pe care îl puteam face, în condițiile în care pacienții din județ au acum o soluție suplimentară”.

 

„Mi-am bătut un cui în talpă!”

 

Președintele CJ recunoaște că poate ar fi fost mai bine să se facă licitație, „dar în cazul ăsta cetățenii nu puteau face acum RMN în spital, pentru că licitația nu era gata. Dacă este legal, să fim sănătoși, avem trei luni câștigate!”, spune Dunca, subliniind că noul aparat RMN își face deja treaba. Și o face chiar în detrimentul… afacerilor lui Romeo Dunca însuși: „Sunt acuzat că acest aparat ar fi gheșeftul meu. Dar eu mi-am bătut un cui în talpă cu acest RMN. Pentru că în blocul din Reșița în care sunt asociat cu Nelu Popa și cu alți doi parteneri, deci în acest bloc, există un astfel de serviciu. Un serviciu de imagistică furnizat foarte bine de o societate comercială de renume și de un om (prof. dr. Florin Bîrsășteanu, n.r.) care este topul acestui serviciu. Și poate că prin asta l-am dezavantajat pe el și implicit pe mine. Dar consider că pentru cărășan este mai important să aibă două variante, iar concurența va face să crească calitatea serviciilor, să micșoreze prețul și să facem în așa fel încât cărășenii să nu mai fie nevoiți să plece din Reșița dacă vor să-și facă astfel de investigații”.

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available