Ministrul Justiției Alina Gorghiu, la Reșița: Actul de justiție în Caraș-Severin este grav afectat de lipsa de magistrați!

 

Alina Gorghiu, în calitate de ministru al Justiției, a luat ieri pulsul sistemului judiciar din Caraș-Severin. Iar ca vicepreședinte PNL, a participat la ședințele Ligii Aleșilor Locali și Organizației Femeilor Liberale din județ.

 

„Îmi doresc ca la finalul acestui mandat să nu mă uit cu privirea în pământ, să pot să mă uit la fiecare coleg la care am fost și să-i spun ce-am putut să fac eu. Sper eu că din lucruri mici putem să schimbăm multe”, a declarat ministrul Alina Gorghiu la finalul unei conferințe de presă în care a prezentat concluziile discuțiilor avute cu magistrații și reprezentanții avocaților din Caraș-Severin, dar și cu primarii Reșiței și Oraviței, Ioan Popa și, respectiv, Dumitru Ursu.

 

Întâlnirea Alinei Gorghiu cu judecătorii din județ i-a reconfirmat actualului ministru al Justiției „o problemă de sistem”: lipsa de personal în sistemul judiciar. „Avem o provocare principală legată de resursa umană, și nu doar în cazul judecătorilor, ci și în rândul procurorilor, îndeobște în județul Caraș-Severin. E o problemă pe care va trebui să o analizăm împreună cu Consiliul Superior al Magistraturii și să găsim rapid soluții. Pentru că lipsa de magistrați suficienți în Caraș-Severin afectează, evident nu din vina magistraților, ci din lipsa lor, actul de justiție – termenele sunt mai lungi, încărcătura mare, epuizarea magistraților este evidentă, iar din acest motiv și justițiabilul are de suferit”, a recunoscut ministrul Gorghiu, pentru ca apoi să exemplifice cu acele „lucruri mici” care „pot schimba multe” în bine chiar în Caraș-Severin.

 

Locuințe ANL pentru magistrați, în Reșița?

 

Primul – identificarea soluțiilor pentru construirea de locuințe de serviciu prin ANL pentru magistrați în Caraș-Severin. Astfel, a subliniat ministrul, „am discutat cu domnul primar de la Reșița și mâine o să mă întâlnesc cu directorul ANL să vedem în ce măsură putem să facem acest proiect dedicat magistraților în județele unde schema de personal este neocupată. Iar domnia sa mi-a spus că este deschis să sprijine acest proiect dacă vom crea cadrul legislativ necesar astfel încât să acoperim problema de locație aici”.

 

Apoi, s-a pus și problema deplasărilor – parte din magistrații delegați la instanțe din Caraș-Severin vin de la Timișoara și „e o problemă reală să faci această deplasare zi de zi. Suma de bani pentru chirie pentru procurori n-a mai fost indexată din 2011”, a dezvăluit Alina Gorghiu, care și-a propus să rezolve și această problemă ridicată de magistrați.

 

Judecătorie reabilitată pe împrumut de la Banca Mondială, la Oravița?

 

Altă chestiune, investițiile în infrastructură. La acest capitol, aveam să aflăm de la ministrul Justiției, Judecătoria Oravița va fi inclusă în curând într-un proiect național ce urmează a beneficia de o finanțare de 100 de milioane de euro printr-un împrumut de la Banca Mondială. Banii vor fi prinși în bugetul pe anul 2024, iar implementarea o va face Guvernul României, prin Ministerul Justiției, de-a lungul a șapte ani. „Vom avea un proiect de reabilitare a sediului judecătoriei. Conform expertului Băncii Mondiale, proiectul va putea fi realizat în condiții optime, în condițiile în care clădirea este clasificată ca monument istoric. Vom avea o problemă la un moment dat cu relocarea activității din judecătorie în alt spațiu, dar primarul Oraviței a acceptat să ne dea suport activ și rapid pentru identificarea unui spațiu unde să putem muta activitatea din judecătorie atunci când se va ajunge să facem reabilitarea”, a explicat demnitarul. Iar primarul Dumitru Ursu, aflat și el la conferința de presă, ne-a confirmat: activitatea magistraților din Oravița se va putea desfășura, pe perioada lucrărilor de reabilitare a judecătoriei, într-un corp al clădirii primăriei.

 

Ore de educație juridică în școli?

 

Avocații s-au plâns și ei ministrului că au o problemă la Reșița – sunt nemulțumiți de spațiul care li s-a pus la dispoziție în sediul Tribunalului Caraș-Severin. „Am discutat la nivel de președinte de instanță cu secretarul de stat care se ocupă la minister pe partea de investiții să ajutăm instanța să facă acel spațiu optim desfășurării activității de avocat”, a spus Alina Gorghiu.

 

Nu în ultimul rând, aceasta a amintit și despre un proiect educativ discutat cu magistrații și cu reprezentanții baroului din județ: „Este un proiect destinat tinerilor din liceu, și aveți aici, în Caraș-Severin, 5.800 de liceeni de la clasele a IX-a la a XII-a, pe care-l vom transforma în temă națională, și anume, cel legat de educația juridică”. La finalul anului școlar care începe în septembrie, după ce va face o evaluare a rezultatelor implementării acestui proiect care se va face pe bază de voluntariat, „având în spate mii de ore de educație juridică în școli, sper să pot propune Ministerului Educației introducerea obligatorie a unei ore de educație juridică în școli”, a anunțat Gorghiu.

 

Centru regional de pregătire a magistraților, la Secu?

 

Președintele PNL Caraș-Severin, Ion Marcel Vela, a ținut s-o completeze pe colega sa de partid: „Doamna ministru, poate din modestie, dar mie-mi permite să mă laud că este acțiunea filialei până la urmă și a unui ales local, a omis să amintească faptul că, în cadrul discuțiilor de astăzi, domnul primar al municipiului Reșița i-a spus că este dispus să ofere Ministerului Justiției o suprafață de teren de 3.000 mp la Secu și fostul Hotel Constructorul pentru un centru regional de pregătire profesională a magistraților”. Alina Gorghiu a adus însă lămuriri și în privința acestui aspect, precizând că decizia aparține Consiliului Superior al Magistraturii: „Am discutat acest subiect cu domnul primar din Reșița, mi-a spus care este disponibilitatea de spațiu, ne-a spus că poate pune la dispoziția Consiliului Superior al Magistraturii acest element. Voi discuta cu președintele CSM să văd în ce măsură putem găsi elemente care să ne reunească într-un proiect comun, astfel încât lângă Reșița să avem un centru de pregătire a magistraților. Nu este o decizie care să-mi aparțină, dar voi merge mai departe cu această propunere către colegii din CSM și o să vă țin la curent cu deznodământul”.

 

Salariile și pensiile magistraților – dialog, înțelegere și echilibru?

 

Ministrul Justiției a atins și subiectul pensiilor speciale ale magistraților. „Faptul că în trei săptămâni de când am preluat mandatul am ajuns în al treilea sau al patrulea județ este un semn de respect pe care îl am față de sistemul judiciar, care nu trece prin cea mai fastă perioadă acum nici din punct de vedere al percepției, nici din punct de vedere al liniștii din sistem. Așteptăm soluția de la Curtea Constituțională pe legea pensiilor de serviciu, va urma o lege a salarizării în sistemul public. Sunt provocări legislative mari, prin care sper eu că vom putea să trecem prin dialog, cu înțelegere și va trebui să găsim linia mijloc. Sunt convinsă că vom găsi împreună acel echilibru și în comunicare, și în aplicarea legilor”, și-a exprimat speranța ministrul liberal Alina Gorghiu.

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available