Ministrul Marius Budăi, către sindicaliștii reșițeni: „Cine v-a spus că se-nchide combinatul?”

 

Salariații de la TMK Reșița, la inițiativa Sindicatului Vatra și a filialei județene CNS Cartel Alfa, au reluat acțiunile de protest. Peste 200 de siderurgiști au ieșit astăzi dimineață pe platoul de la intrarea în combinat, în speranța că reprezentanții Guvernului vor găsi o soluție pentru evitarea închiderii activității la uzinele din Slatina și Reșița.

 

Deși administrația TMK Artrom susținea că în 30 de zile de la schimbarea acționarilor companiei-mamă din Cipru va face dovada ieșirii lui Dmitry Pumpyansky din structura patronatului, acest lucru nu s-a întâmplat. Registrul Comerțului din Cipru ar fi avut termen-limită data de 3 aprilie 2022 să elibereze documentul care certifică ieșirea lui Pumpyansky din acționariat. Astăzi este 4 aprilie și autoritățile statului român încă nu au primit un astfel de document. În consecință, sancțiunile europene îndreptate împotriva oligarhilor ruși considerați finanțatori ai puterii de la Kremlin au efect, în continuare, și asupra companiei ce-și are sediul în Slatina.

 

Măsura derogatorie a ANAF privind deblocarea conturilor TMK Artrom pentru plata salariilor și a furnizorilor a permis desfășurarea activității de producție, însă nu și realizarea exportului de produse destinate beneficiarilor externi, din UE și SUA. Din această cauză se va intra într-un alt blocaj, pentru că degeaba produci, dacă nu poți exporta și, în consecință, nu încasezi contravaloarea mărfii produse.

 

CITEȘTE ȘI: Conturi deblocate la TMK Artrom, pentru efectuarea de plăți esențiale! Deci și pentru plata salariilor!

 

Liderii sindicali Iosif Ciuciuc și Marian Apostol au explicat oamenilor aflați în fața lor în ce situație s-a ajuns. „A apărut decizia care deroga de la blocaj societatea TMK Artrom. În baza acelei derogări se putea funcționa fără niciun fel de probleme, dovada e că și acum se funcționează. Însă în aceeași zi, din păcate, a apărut o altă decizie a ANAF, care a blocat în porturi toate produsele expediate de companie. În aceste condiții, neexistând un circuit financiar firesc, societatea nu se poate alimenta cu banii necesari pentru continuarea producției – acesta este motivul pentru care ne aflăm acum aici”, a spus Marian Apostol. Iar Iosif Ciuciuc a adăugat: „Solicităm deblocarea conturilor pe articolul 4 (din Regulamentul UE nr. 269, n.r.) și emiterea acelui act normativ prin care să fie supravegheat de autoritățile statului modul cum se fac plățile și ceea ce ține de aprovizionare și de expediere, de vânzare”.

 

Ieri s-a aflat la București, pentru a discuta cu reprezentanții Guvernului, comisarul pe probleme de muncă din partea Comisiei Europene. „Știu că au fost lungi discuții cu el, nu știu care este tema – a zis oamenilor Marian Apostol –, dar l-am contactat ieri după-amiază pe ministrul Muncii, Marius Budăi, și acesta, la temerea mea că dacă nu se ia o decizie s-ar putea închide combinatul, mi-a replicat: «Dar cine v-a spus că se-nchide?» Nu e nevoie să spună cineva lucrul acesta, se va întâmpla dacă nu se intervine cu decizii care să facă lucrurile să funcționeze”.

 

Sindicaliștii de la TMK Artrom transmit reprezentanților statului că scopul acțiunilor de protest este protejarea locurilor de muncă, „să nu dăm semnalul că ne-am putea mulțumi cu acel șomaj tehnic, care ar putea fi la un moment dat, e-adevărat, o plasă de siguranță, dar nu asta ne dorim noi. Trebuie să muncim și să ne câștigăm banii cinstit, pentru că în România sunt destui oameni care au nevoie de ajutoare sociale”.

 

Liderii sindicali au depus la prefectură un nou memoriu adresat Guvernului. Și anunță că protestele se vor muta în această săptămână la Palatul Victoria, dacă TMK Artrom nu va fi scoasă complet din sfera sancțiunilor europene.

 

Sursă foto: capital.ro

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite