După patru ani de muncă și documentare, Asociația Acasă în Banat va prezenta, în mai multe orașe din Caraș-Severin și Timiș, volumul „Morile Banatului. Patrimoniul mulinologic al județelor Timiș și Caraș-Severin”. Lansarea cărții va fi completată de o expoziție și un film documentar.
Câte mori mai sunt în Banat? În ce stadiu sunt? Câte funcționează? Acestea sunt doar o parte din întrebările ale căror răspunsuri vor putea fi găsite în paginile volumului „Morile Banatului. Patrimoniul mulinologic al județelor Timiș și Caraș-Severin”, coordonat de Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat. Cartea continuă acțiunile de inventariere a patrimoniului de mori pe care Asociația Acasă în Banat le-a întreprins în ultimii ani. În cele 350 de pagini bogat ilustrate se regăsesc 410 mori existente în cele două județe, precum și numeroase date și referințe legate de alte câteva sute de mori dispărute.
„Inventarierea este importantă pentru a avea o vedere de ansamblu asupra acestui tip de patrimoniu atât preindustrial cât și industrial și va duce la o mai bună cunoaștere și, posibil, la integrarea în programe de prezervare și restaurare. Cercetarea a implicat comunitățile locale și se adresează în mare măsură și lor în scopul creșterii interesului pentru patrimoniul propriu și a rolul lui în peisajul local. Acum a sosit momentul să prezentăm rezultatul muncii noastre din ultimii patru ani în care ne-am ocupat în detaliu de documentarea și promovarea morilor din Banat, un patrimoniu bogat și prea puțin cunoscut, care merită salvat și pus în valoare”, spune Radu Trifan.
Pentru prezentarea cărții, Asociația Acasă în Banat a pregătit o serie de evenimente, în Caraș-Severin și Timiș, ce vor cuprinde și o expoziție tematică și proiecția filmului documentar „Morile Banatului”. În Caraș-Severin, acestea vor avea loc pe 12 octombrie la Reșița și pe 7 noiembrie la Oravița.
Cartea „Morile Banatului” a fost publicată cu sprijinul financiar al Ordinului Arhitecților din România, prin Timbrul de arhitectură, iar expoziția itinerantă și filmul documentar fac parte dintr-o acțiune finanțată deÎnlătură imaginea reprezentativă Consiliul Județean Timiș prin programul TimCultura 2023.