Morile Banatului, promovate peste hotare [FOTO]

 

Expoziția „Morile Banatului. Patrimoniul mulinologic al județelor Timiș și Caraș-Severin” a fost vernisată, săptămâna aceasta, la Institutul Cultural Român de la Budapesta. Evenimentul a avut și o componentă gastronomică, vizitatorii participând la o degustare de produse tradiționale din Banat, preparate din diferite tipuri de făină măcinată la vechile mori.

 

Morile de apă de la Rudăria, din Banatul de Munte, precum și cele din județul Timiș sunt promovate peste hotare de Asociația Acasă în Banat, implicată în descoperirea și reabilitarea lor, scopul fiind acela de a atrage atenția asupra patrimoniului mulinologic extraordinar de bogat din această zonă. Împreună cu Institutul Cultural Român (ICR), asociația a dus expoziția „Morile Banatului. Patrimoniul mulinologic al județelor Timiș și Caraș-Severin” în capitala Ungariei, la sediul ICR din Budapesta, la vernisaj participând directorul a Institutului Cultural Român la Budapesta, Ioana Anghel, președintele Asociației Acasă în Banat, Radu Trifan, mulionologul Florin Streza de la Complexul Național Muzeal ASTRA Sibiu, profesorul Ozsvath Gabor Daniel, doctor în Etnologie europeană și antropologie culturală, precum și numeroși vizitatori curioși să descopere morile din zona Banatului.

 

„A fost o seară incredibilă la ICR Budapesta. În cadrul vernisajului s-a vorbit nu doar despre cercetarea morilor realizată în ultimii ani în Banat, ci mai ales despre importanța salvării acestor monumente, farmecul și potențialul lor turistic. Invitații au avut parte de o mulțime de informații, inclusiv prin intermediul unui film documentar, și au avut ocazia să vadă și să simtă diferite tipuri de făină și de semințe, și chiar să încerce să macine cu o moară de mână”, a declarat președintele Asociației Acasă în Banat, Radu Trifan. Pentru ca experiența să fie completă, participanții la vernisaj au avut parte și de o degustare cu bucate tradiționale din Banat, pregătite cu diverse tipuri de făină: mălai ca la Rudăria, servit cu cârnați, ceapă, ridichi, roșii și brânză, pâine proaspătă cu făină albă și integrală, de la Moara Horobeta din Cărpiniș, iar ca desert, gris cu lapte și gem sau miere, dar și biscuiți din trei feluri de făină, toate însoțite de răchie  și must de casă. „Și-au adus sprijinul voluntarii asociației noastre, domnul Steli Vinca de la Moara Horobeta din Cărpiniș, precum și Maya și Remus de la  Decoevents Maya de la Rudăria, care au asigurat bunătățile de pe masa invitaților”, a precizat Radu Trifan.

 

Expoziția „Morile Banatului. Patrimoniul mulinologic al județelor Timiș și Caraș-Severin” va rămâne la Budapesta până în 9 aprilie, urmând ca în 10 aprilie să fie prezentată la Szeged.

 

 

Sursă foto: Asociația Acasă în Banat

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available