Morile de la Rudăria și Prigor, evidențiate la Gala Premiilor Europene pentru Patrimoniu. Grație „Ambulanței pentru Monumente”! [FOTO]

„Ambulanța pentru Monumente”, proiect care a contribuit la salvarea a sute de clădiri monument istoric din România, inclusiv din județul Caraș-Severin, s-a aflat printre laureații Galei Premiilor Europene pentru Patrimoniu/ Premiile Europa Nostra 2020 – cea mai înaltă onoare a Europei în domeniul patrimoniului. „Ambulanța pentru Monumente” a primit Premiul Publicului.

„Ambulanța pentru Monumente” a obținut cele mai multe voturi exprimate prin intermediul unui sondaj online la care au participat peste 12.000 de cetățeni din întreaga Europă și a fost desemnat câștigătorul Premiului Publicului. Alături de cei 3 laureați ai Marilor Premii, selectați dintr-un total de 21 de inițiative, din 15 țări europene, proiectul Asociației Monumentum a fost sărbătorit în cadrul unei reuniuni virtuale care a conectat iubitori de patrimoniu, profesioniști, voluntari și susținători din întreaga Europă și din lume. „Onorarea laureaților Premiilor Europene pentru Patrimoniu/Premiile Europa Nostra de anul acesta prin intermediul unei ceremonii desfășurate integral în mediul digital a fost o experiență excepțională. Urez bun venit celor 21 de inițiative în rețeaua de excelență pan-europeană în domeniul patrimoniului, rețea ce strânge la un loc cele mai captivante și remarcabile proiecte de patrimoniu de pe continent și care este în continuă creștere”, a declarat președinte Executiv al Europa Nostra, Hermann Parzinger.

Laureații Marilor Premii au fost aleși de un juriu independent format din experți și din membrii Consiliului de Administrație al Europa Nostra. Aceștia sunt: proiectul de restaurare a bazilicii „Santa Maria di Collemaggio” din L’Aquila (Italia), grav avariată de cutremurul din 2009; proiectul „Rețeaua Tramaontana III” (Franța, Italia, Polonia, Portugalia, Spania), dedicat cercetării patrimoniului din regiunile montane ale Europei; expoziția „Auschwitz. Nici demult. Nici departe” (Polonia, Spania), ce a marcat aniversarea a 75 de ani de la eliberarea celui mai mare lagăr nazist de concentrare.

„Câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu/Premiile Europa Nostra 2020 reprezintă ceea ce Europa susține: creativitate, reziliență, inovare, solidaritate, talent și dedicare. Mulțumesc din suflet fiecăruia pentru că ați demonstrat din nou că patrimoniul cultural comun al Europei nu face parte doar din trecutul nostru, ci este și un bun de preț pentru abordarea provocărilor cotidiene și pentru a ne asigura tuturor un viitor mai bun”, a spus comisarul european pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, Mariya Gabriel.

Despre aprecierea primită din partea publicului european, Eugen și Veronica Vaida, arhitecți în cadrul Asociației Monumentum, dezvoltatorii proiectului „Ambulanța pentru monumente”, au afirmat: „Premiul contribuie la promovarea misiunii noastre și ne întărește gândurile de extindere a proiectului în alte țări europene care se confruntă cu abandonul monumentelor. Implicarea comunității în prezervarea patrimoniului, formarea practică a tinerilor specialiști, recuperarea tehnicilor traditionale si a resurselor materiale locale și concentrarea pe o abordare responsabila a mediului înconjurător sunt caracteristici esențiale pentru succesul abordării noastre de salvgardare a patrimoniului”.

Iohannis: „Felicit inițiatorii acestui proiect care a salvat monumente aflate în pericol!”

Și președintele României, Klaus Iohannis, a mulțumit publicului care a clasat „Ambulanța pentru Monumente” pe primul loc în alegerile lor: „Cred că foarte mulți cetățeni europeni au apreciat  proiectul românesc ca o expresie concretă de solidaritate și un exemplu de valorificare a energiilor civice pe care cultura și patrimoniul le generează. Felicit inițiatorii acestui proiect întrucât prin viziunea lor și prin implicarea tinerilor, a specialiștilor, a autorităților și a sponsorilor au salvat monumente aflate în pericol”.

În cei 5 ani de existență, „Ambulanța pentru Monumente” a însemnat: intervenții asupra a 32 de intervenții asupra monumentelor istorice, 10.500 de membri ai comunităților locale conștientizați asupra valorii propriului patrimoniu, 22 de expoziții, 5 camionete dotate cu unelte și echipamente, 233 de voluntari implicați și 73 de parteneri și sponsori, precizează reprezentanții asociației. În general, activitățile constau în înlocuirea învelitorilor degradate, asigurarea zidurilor împotriva prăbușirii, refuncționalizarea drenajelor de apă și stabilizarea picturilor murale la clădiri, precum: biserici, mori de apă, conace, stații CFR, ruine de fortificații.

Intervenții la morile din Eftimie Murgu și Prigor

În Caraș-Severin, „Ambulanța pentru Monumente” a intervenit pentru punerea în siguranță și reabilitarea a două mori de apă: „Îndărătnica de la Părete” din comuna Eftimie Murgu (colaj foto sus și primul de jos), parte a Complexului Mulinologic de la Rudăria, și „Moara de Tuluji” din comuna Prigor (colaj foto jos 2). La „Îndărătnica de la Părete”, voluntarii au intervenit pentru protejarea morii cu o învelitoare nouă, din șindrilă de fag, executată manual și având caracteristicile celei anterioare, iar la „Moara de Tuluji” au reparat acoperișul din țiglă.

Până acum, „Ambulanța pentru Monumente” a mai acționat în județele Timiș, Arad, Hunedoara, Sibiu, Cluj, Brașov, Alba, Mureș, Gorj, Iași Suceava, Maramureș, Prahova și Sălaj.

Sursă foto: ambulanta-pentru-monumente.ro

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available