Ziua Internațională a Muzeelor, sărbătorită în fiecare an pe 18 mai, va fi marcată la Muzeul Banatului Montan din Reșița prin lansarea celui mai recent număr al anuarului științific al instituției – Banatica.
28 de studii și articole ale unor istorici și cercetători din București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Arad, Satu Mare sau Reșița sunt reunite în cel mai recent număr, 32/2022, al Banatica, anuarul științific al Muzeului Banatului Montan. Volumul, tipărit la Editura Mega din Cluj-Napoca, va fi lansat astăzi, 18 mai, ora 12.00, cu prilejul Zilei Internaţionale a Muzeelor.
„Tematica revistei este diversă, cuprinzând cercetări de istorie socială, economică, politică sau culturală, biografii, anchete sociale, demografice sau antropologice, precum și rapoarte și cercetări arheologice. Prin conținutul său variat și prin calitatea materialelor publicate, Banatica își continuă menirea de a fi cartea de vizită a cercetării științifice din instituția muzeală reșițeană și din județ, susținută și de cuprinderea sa în baze de date internaționale, ceea ce îi conferă consistență și credibilitate în mediul științific academic, universitar și muzeal”, a declarat managerul interimar al Muzeului Banatului Montan, Livia Magina.
Ziua Internaţională a Muzeelor este sărăbătorită pe 18 mai începând din 1977, la inițiativa Consiliului Internaţional al Muzeelor. Anul acesta, tema aleasă este „Muzeele, Sustenabilitatea și Starea de bine”. „Anual, acest eveniment invită muzeele, artiștii, profesioniștii și comunitățile lor să creeze, să-și imagineze și să împărtășească noi practici de creare de valoare, noi modele de afaceri pentru instituțiile culturale și de inovarea soluțiilor pentru provocările sociale, economice și de mediu în contextul actual”, a precizat Livia Magina.