De la meniuri întocmite necorespunzător și scheme de tratament nerespectate, până la structură de personal neconformă și nereguli în documente, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) a identificat deficiențe la toate cele 11 cămine pentru persoane vârstnice din Caraș-Severin. Cinci dintre acestea – trei publice și două private – au fost amendate.
În județul Caraș-Severin funcționează 11 cămine pentru persoane vârstnice cu o capacitate totală de 475 de locuri. Patru cămine sunt publice: Căminul pentru Persoane Vârstnice Reșița; Căminul pentru Persoane Vârstnice „Sf. Constantin și Elena” Caransebeş; Căminul pentru Persoane Vârstnice Sacu – aflate în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Caraș-Severin și Căminul pentru Persoane Vârstnice Bocșa, aflat în subordinea Consiliului Local Bocșa. Celelalte șapte cămine sunt private, aparținând unor fundații, asociații sau culte religioase. Este vorba despre: Centrul Social „Sf. Iosif” Oravița (Biserica Greco-Catolică); Casa pentru Bătrâni „Sf. Treime” Glimboca (Fundația Așezământul Monahal Social); Centrul pentru Adulţi și Bătrâni în dificultate Oţelu Roşu (Fundaţia Humanitas Pro Deo); Căminul pentru Persoane Adulte și Vârstnice Anina (Fundaţia Humanitas Pro Deo); Centrul pentru Persoane Vârstnice Belobreșca (Asociația Simeon și Ana Radimna); Centrul social „Simion și Ana Radimna” (Asociația Simeon și Ana Radimna) și Căminul pentru Persoane Vârstnice „Țara Almăjului” Bozovici (Așezământul Monahal Social „Țara Almăjului”).
În momentul de față, în aceste centre sunt găzduiți și îngrijiți 383 de bătrâni, însă condițiile și serviciile de care aceștia beneficiază lasă, din multe puncte de vedere, de dorit, după cum reiese din concluziile controalelor efectuate de inspectorii sociali din cadrul AJPIS Caraș-Severin.
Conform raportului semnat de directorul exectiv al AJPIS Caraș-Severin, Elena Solomonesc, și prezentat Instituției Prefectului, cele mai multe nereguli au fost constatate în ceea ce privește alimentația rezidenților din căminele pentru persoanele vârstnice. Astfel: meniurile nu sunt întocmite în baza recomandării unui medic nutriționist sau a asistentului dietetician, în conformitate cu nevoile biologice și starea de sănătate a persoanei vârstnice – la căminele din Reșița, Bocșa, Bozovici, Glimboca, Oravița și Belobreșca; listele de alimente nu sunt întocmite diferențiat pentru beneficiarii care sunt la regim și care sunt diabetici, astfel încât să poată fi evidențiată respectarea alocației zilnice de hrană (Reșița, Bocșa, Bozovici, Glimboca, Oțelu Roșu, Oravița și Belobreșca); nu sunt asigurate condițiile necesare pentru ca masa servită beneficiarilor imobilizați la pat să fie caldă (Reșița, Sacu și Oravița).
Potrivit aceluiași raport, în niciunul dintre căminele pentru persoanele vârstnice din județ nu se asigură programe de recuperare/reabilitare în scopul menținerii sau ameliorării autonomiei funcționale pentru toți beneficiarii care necesită astfel de activități, în baza planului individualizat de asistență și îngrijire; la Căminul pentru Persoane Vârstnice Reșița administrarea medicației beneficiarilor nu se realizează conform schemei de tratament, la recomandările medicului specialist, iar la căminele din Reșița, Caransebeș și Oravița nu este asigurat necesarul de îmbrăcăminte și încălțăminte.
Nici în ceea ce privește personalul care deservește centrele lucrurile nu stau mai bine. În opt dintre acestea (Reșița, Bocșa, Belobreșca, Anina, Bozovici, Glimboca Oțelu Roșu și Oravița), inspectorii AJPIS au constatat că nu este asigurată o structură de personal în concordanță cu nevoile beneficiarilor, care să țină cont de procentul de 80% personal de specialitate, conform prevederilor legale.
Nereguli au fost depistate și în documentele centrelor. Inspectorii AJPIS au constatat că la niciunul dintre cele trei cămine pentru persoane vârstnice din subordinea DGASPC (Reșița, Caransebeș și Sacu) nu sunt respectate prevederile legale în ceea ce privește documentele solicitate la admiterea beneficiarilor în centru, iar la căminele din Reșița și Caransebeș nu au fost actualizate veniturile realizate de beneficiari sau aparținători astfel încât să se poată stabili în mod corect acoperirea integral a contribuției lunare.
În urma controalelor efectuate, inspectorii AJPIS au dispus măsuri pentru remedierea deficiențelor și au dat sancțiuni contravenționale în cuantum de 35.000 de lei. Cele mai mari amenzi – câte 10.000 de lei – le-au primit căminele din Reșița și Oravița, în timp ce căminele din Caransebeș, Sacu și Belobreșca au fost amendate cu câte 5.000 de lei.