Nici pandemia nu oprește exploatările forestiere în județul Caraș-Severin! [VIDEO]

Activiștii ecologici trag un amplu semnal de alarmă cu privire la defrișările deșănțate ce au loc pe versanții din zona Văliug. Unde se taie la ras!

Zeci de cetățeni au filmat și postat de acolo imagini care dor orice iubitor de pădure și de oxigen, de aer curat! Iar comentariile celor ce privesc filmările sunt la fel de dure și agresive la adresa ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe.

Tăierile cu pricina au loc chiar pe lângă drumul județean Reșița-Văliug, iar comunitatea „Stop Defrișărilor” scrie că este o „exploatare forestieră CRIMINALĂ în pădurea statului administrată de Ocolul Silvic Văliug, Direcția Silvică Caraș-Severin din subordinea Romsilva. Ocolul Silvic este condus de silvicultorul Mihai Bona, politician în UNPR și prieten cu președintele Consiliului Județean Caraș Severin, Silviu Hurduzeu (PSD). Mihai Bona deși este cunoscut pentru încălcările repetate ale normelor silvice, continuă să conducă Ocolul Silvic Văliug pentru că este priceput la «înmulțire și împărțire»!”. Ceea ce scriu ecologiștii are logică ținând cont de faptul că Mihai Bona a și fost exclus din UNPR după ce șeful său de atunci, Ion Tabugan, i-a cerut să-l voteze pe Marcel Vela la președinția Consiliului Județean Caraș-Severin, dar Bona l-a votat pe Silviu Hurduzeu.

„Stop Defrișărilor” face și un adevărat inventar al neregulilor acestor exploatări silvice, care, spun ei, încalcă legea în foarte multe privințe:

„- Degradarea șanțului și a drumului DJ582 administrat de CJ Caraș Severin.
– constituirea rampei de încărcare pe marginea DJ582 punând în pericol circulația pe un drum public.
– trasee de scos apropiat neaprobate și realizate pe pantă mare.
– tragerea lemnelor prin cursul apei.
– ravenarea și distrugerea solului pe traseele de scos apropiat.
– tăierea ilegală a unor arbori de pe traseele de scos apropiat care nu erau justificate.
– subevaluarea unor arbori în timpul inventarierii în vederea întocmirii APV.
– vătămarea unor arbori de pe traseele de scos apropiat, în lipsa manșoanelor neaplicate.
– păstrarea carburanților, lubrifianților în spații neamenajate, poluând solul.
– Panoul de semnalizare a exploatării forestiere nu este lizibil.
– Rampa de încărcare și depozitul primar nu sunt marcate corespunzător”
.

Comunitatea „Stop Defrișărilor” are și cereri față de Costel Alexe, actualul ministru al Mediului: „îi solicităm public ministrului Costel Alexe să trimită Corpul de Control pentru verificarea exploatării forestiere și întreaga activitate a Ocolului Silvic Văliug. Îi solicităm Inspectorului Șef al Gărzii Forestiere Timiș să trimită URGENT un control făcut de comisarii necompromiși, abonați la agenții economici. Îi solicităm URGENT Gărzii Naționale de Mediu să trimită un control pentru aspectele de mediu. Menționăm că deținem numeroase fotografii și filmări cu neregulile existente pe care organele de control ar putea să nu le observe” scriu ecologiștii pe pagina de facebook «Stop Defrișărilor»”.

Se pare că și ministrul Alexe citește această pagină, căci are o postare în care pare că răspunde acestor solicitări: „suntem permanent pe teren și trebuie să ne asigurăm că, pe perioada stării de urgență, legislația silvică este respectată și pe căile rutiere nu se transportă lemn exploatat ilegal. Potrivit actului normativ publicat în această seară (sâmbătă n.r.), inspectorii Gărzilor Forestiere se vor alătura dispozitivelor de ordine publică și control rutier împreună cu echipajele Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale care controlează respectarea măsurilor de combatere a răspândirii COVID-19 pe întreg teritoriul țării, în vederea desfășurării activităților specifice pe linie de control silvic și controlului legalității transporturilor de masă lemnoasă. Chiar dacă mulți și-au imaginat că în vremuri de criză epidemiologică vigilența statului poate fi ușor înșelată, instituțiile noastre de control sunt la datorie, desfășurând acțiuni de prevenție și control în fond forestier, la depozite, pe drumurile forestiere și pe drumurile publice!”, a postat ministrul Costel Alexe pe contul său de Facebook.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite