UPDATE. Noaptea Muzeelor în pandemie: tururi virtuale la expoziții din Reșița, Caransebeș și Oravița

Pandemia de COVID-19 a impus o nouă abordare a evenimentului Noaptea Muzeelor. În timp ce unele muzee au ales formatul clasic, dar cu program de vizitare redus, cele mai multe s-au reorientat spre spațiul virtual, iar altele au spus „pas”. În Caraș-Severin, doar trei instituții vor fi active în Noaptea Muzeelor. Printre acestea nu se regăsește și cel mai important muzeu din județ, cel al Banatului Montan.

Noaptea Muzeelor este un eveniment european desfășurat la nivel internațional, inițiat în urmă cu 16 ani de de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi patronat în prezent de Consiliul Europei, UNESCO şi Consiliul Internațional al Muzeelor. Anul acesta, evenimentul este sărbătorit în toată Europa în data de 14 noiembrie, sub semnul COVID-19.

În Caraș-Severin, niciun muzeu nu va fi deschis pentru vizitatori de Noaptea Muzeelor, dar două instituții au mutat evenimentul în mediul online. Nu este cazul, însă, și al celui mai important muzeu din județ, Muzeul Banatului Montan, care va avea porțile închise atât la propriu, cât și în mediul online. Unde, în schimb, își așteaptă vizitatorii Muzeul Cineastului Amator din Reșița, Muzeul de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș și Centrul Cultural și Complexul Muzeal din Oravița.

Expoziție de fușăraie și fotografie, la Reșița

Muzeul Cineastului Amator, în colaborare cu Centrul Universitar UBB, Clubul Rotary şi Forumul Democratic al Germanilor din Judeţul Caraş-Severin, a pregătit pentru Noaptea Muzeelor un tur virutal al celor mai recente expoziții, ce poate fi vizionat sâmbătă, de la ora 19.00, în social media. „Avem un material video pregătit special pentru acest eveniment. Materialul va conţine, într-un tur virtual, prezentarea pieselor din cadrul expoziţiei de «fuşăraie», descrierea fotografiilor din cadrul expoziţiei de fotografie dedicate fotografului Hermann Heel, precum şi imagini de prezentare din cadrul Muzeului Cineastului Amator şi al Muzeului Jocurilor Video, găzduite de Centrul Universitar UBB din Reşiţa”, transmit organizatorii.

Film și expoziții, la Caransebeș

Și Muzeul de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș îi invită pe vizitatori într-un tur virtual al sălilor de expoziție. Printre altele, aceștia vor putea vedea colecții de tablouri sau etnografie și vor putea face cunoștință, prin intermediul exponatelor, cu cei doi mari generali ai Caransebeșului, Traian Doda și Ioan Dragalina.

De asemenea, cu sprijinul echipei de arheologi și cercetători ai muzeului din Caransebeș, 10 elevi de la Liceul „Dacia” coordonați de profesorul Liliana Danciu au elaborat un „Caleidoscop istoric bănățean”, un film de 10 minute ce prezintă evenimente și personalități ale locului, ce va fi prezentat online în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor.

Pagini de istorie locală, la Oravița

Iar la Oravița, vizitatorii vor avea acces la pagini din istoria locală tot prin intermediul unor tururi virutale. Reprezentanții Centrului Cultural și ai Complexul Muzeal propun, printre altele, o prezentare video a muzeelor și a monumentelor istorice locale, trasee turistice pe străzile istorice ale Orașului Vechi sau pagini din istoria europeană a urbei de pe Valea Carașului. Toate acestea, dar și o serie de fotodocumentare sau reportaje vor putea fi vizionate în noaptea de 14/15 noiembrie, în intervalul orar 21.00-06.00, pe pagina de Facebook dedicată Nopții Muzeelor.

UPDATE, ora 18.10. S-a trezit și conducerea Muzeului Banatului Montan!

Într-un comentariu pe pagina de Facebook a publicaţiei noastre, Muzeul Banatului Montan vine cu o precizare prin intermediul căreia ne atrage atenţia că suntem în eroare, instituţia participă la Noaptea Muzeelor şi ne trimite să ne documentăm pe… siteul Radioului Public: „Sunteţi într-o gravă eroare, pe care vă rog respectuos să o rectificaţi. În interviurile date pe parcursul acestei săptămâni de managerul instituţiei, dl. Flavius Bozu a menţionat expres că acest eveniment va avea loc”. Precizăm şi noi că am redat mesajul exact aşa cum a fost el redactat de cel/cea care l-a scris în numele muzeului.

Cu alte cuvinte, cel mai important muzeu din judeţ nu ne trimite un comunicat de presă din care să ne documentăm sau măcar un afiş de prezentare a evenimentului. Probabil pentru că acestea nu există. Nu ne trimite nici pe siteul instituţiei. Probabil deoarece acolo nu vom găsi nimic despre Noaptea Muzeelor, ultima postare fiind din data de 5 noiembrie – Obiectul lunii noiembrie 2020 la Muzeul Banatului Montan. Şi nici pe pagina de Facebook a instituţiei, unde abia astăzi la ora 14, deci după apariţia articolului nostru, a fost postat un anunţ referitor la evenimentele prin care este marcată Noaptea Muzeelor: „Mahama (Mahatma, n.r.) Gandhi spunea: «cultura unei națiuni stă în inimile și în sufletul poporului ei». Muzeul Banatului Montan Reşiţa, ca instituţie de cultură de prim rang a judeţului Caraş-Severin, doreşte să fie aproape de sufletele şi inimile Dumneavoastră cu o serie de postări online dedicate evenimentului «Noaptea Muzeelor». Astfel vom posta albume cu imagini şi informaţii despre obiectele de patrimoniu pe care, în condiţii normale de desfăşurare a acestui eveniment le-aţi fi putut viziona la sediul nostru. Vă urăm spor la scroll şi vă aşeptăm cu drag (şi cu like & share)”.

Aşadar, şi Muzeul Banatului Montan vă aşteaptă la Noaptea Muzeelor, cu fotografii şi linkuri postate în această după-amiază pe pagina de Facebook, ceva încropit în grabă pentru a putea spune că, totuşi, acest eveniment a avut loc şi aici!

Sursă foto: FB Muzeul Jocurilor Video din Reșița

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available