Noi restricții în localitățile cu incidență COVID-19 de peste 6‰. În Caraș-Severin se aplică deja în trei comune. Reșița, la un pas de acest scenariu

 

Guvernul a aprobat sâmbătă, 2 octombrie, noile măsuri valabile în localitățile în care incidența COVID-19 depășește 6 cazuri la 1.000 de locuitori, cu unele excepții pentru persoanele vaccinate și pentru cele care au trecut prin boală.

 

Potrivit Hotărârii de Guvern adoptată ieri prin care au fost aprobate noile reglementări și interdicții decise în data de 30 septembrie de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, în localitățile cu rată de infectare de peste 6 la mie, masca devine obligatorie în toate spațiile publice închise sau deschise, magazinele se închid la ora 22.00, iar persoanele nevaccinate vor avea o serie de interdicții.

 

„Hotărârea va permite desfășurarea unor activități doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut zece zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a și a 180-a zi ulterioră confirmării infectării cu virusul, deci, cei trecuți prin boală. Organizarea evenimentelor private – nunți, botezuri – o să fie permisă cu participarea acestor două categorii de persoane, până la 50% din capacitatea maximă, dar nu mai mult de 200 de persoane. În spațiile închise sau deschise, competițiile sportive se pot desfășura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la 50% în capacitatea maximă a spațiului, din cele două categorii de persoane, cu asigurarea unei distanțe de minim 1 metru între persoane și purtarea măștii de protecție. Organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitate, tot pentru cele două categorii de persoane și, bineînțeles, cu purtarea măștii. Organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție, pentru cele două categorii, cum am zis înainte. Organizarea de cursuri de instruire și workshop-uri pentru adulți, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene să fie permisă cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului din interior sau exterior, cu suprafață minim 2 metri pătrați pe persoană și cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea normelor de sănătate publică. Activitatea cu public a operatorilor economici care desfășoară activități de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase, este permisă până la 50% din capacitatea maximă, între ora 05.00 și 24.00. Iar magazinele, mall-urile etc. până la ora 22:00, rămânând, bineînțeles, funcționale activitățile de take away și de livrare”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat la finalul ședinței de Guvern de ieri.

 

De asemenea, în localitățile cu peste 6 cazuri de COVID-19 la 1.000 de locuitori, pentru persoanele nevaccinate intră în vigoare carantina de weekend, circulația între orele 20.00 și 05.00 fiind permisă doar cu declarație pe propria răspundere. În localitățile cu rata de infectare peste 7,5 la mie, măsura este valabilă toată săptămâna.

 

Situația COVID-19 în Caraș-Severin

 

În județul Caraș-Severin, aceste măsuri  sunt aplicate deja în trei comune în care incidența cumulată a cazurilor de COVID-19 este de peste 6 la mie: Ticvaniu Mare (12,08), Gârnic (9,41) și Fârliug (7,45), conform hotărârii adoptate ieri de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU). Astăzi, acest prag a fost depășit în alte două localități: Marga (6,62) și Glimboca (6,34), urmând ca și aici CJSU să instituie noile restricții. De asemenea, foarte aproape de pragul de 6 la mie se află comunele Grădinari (5,99) și Sacu (5,9), precum și municipiul Reșița (5,87).

 

Rata de infectare cu COVID-19 la nivelul județului Caraș-Severin a ajuns astăzi la 3,36 la mie, cu 1.055 de cazuri noi confirmate în ultimele 14 zile. Numai în ultimele 24 de ore, în județ au fost raportate 88 de cazuri. Potrivit datelor comunicate de Direcția de Sănătate Publică (DSP), în momentul de față, în spitalele din județ sunt internați 202 pacienți confirmați cu infecție cu coronavirus, dintre care 19 sunt la Terapie Intensivă. De asemenea, alte 844 persoane confirmate pozitiv sunt izolate la domiciliu.

 

În ultimele 24 de ore, DSP Caraș-Severin a raportat și cinci decese ale unor persoane diagnosticate cu COVID-19. „Două dintre persoanele care au decedat erau internate la ATI – Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș: un bărbat de 79 de ani din Voislova, intubat, cu hipertensiune arterială și insuficiență cardiacă și un bărbat de 48 de ani din Măgura, cu tetrapareză spastică și scleroză multiplă. Tot la spitalul din Caransebeș a decedat și un bărbat de 72 de ani din Moldova Nouă care suferea și de afecțiuni cardiace. Celelalte două decese s-au înegistrat la Spitalul Județean de Urgență Reșița: un bărbat de 79 de ani din Reșița, care avea și cardiopatie și fibrilație atrială, și o femeie de 80 de ani, tot din Reșița, cu infarct miocardic vechi, demență și lacunarism cerebral”, a precizat purtătorul de cuvânt al DSP Caraș-Severin, Daniel Botgros.

 

De la începutul pandemiei, în martie 2020, în Caraș-Severin au fost diagnosticate cu infecție cu coronavirus 13.415 persoane, dintre care 756 au decedat.

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available