UPDATE. Numărul focarelor active de COVID-19, în scădere în Caraș-Severin. Incidența cazurilor la 14 zile se apropie de 1‰

Doar două focare de COVID-19 au fost înregistrate, în ultimele șapte zile în Caraș-Severin. Ambele sunt de tip familial. În momentul de față, nu mai există focare în nicio instituție rezidențială de asistență socială de pe raza județului.

Potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică, în Caraș-Severin sunt active, la această dată, zece focare de COVID-19, cu un număr total de 37 de cazuri confirmate de infecție cu coronavirus. Din 4 februarie până acum, au fost deschise doar două focare noi, ambele de tip familial: un focar cu trei cazuri în Sasca Montană, pe 8 februarie, și un altul cu patru cazuri, în Reșița, instituit miercuri, 10 februarie, și raportat ieri. De altfel, cele mai multe focare active, șapte, sunt de tip familial. Alte două sunt la instituții publice, Curtea de Conturi, cu patru cazuri, și APIA, cu trei cazuri, și la o societate privată din Reșița în cadrul căreia au fost confirmate șapte cazuri de COVID-19.

În momentul de față, la nicio instituție de asistență socială de tip rezidențial (cămine pentru persoane vârstnice, centre de plasament, centre pentru persoane cu dizabilități) și în niciun spital din Caraș-Severin nu se înregistrează focare active de COVID-19. Ultimele focare au fost închise pe 5, respectiv 10 februarie. Este vorba despre focarul de la Centrul „Nera” din Oravița, aflat în subordinea Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin, unde fuseseră confirmați cu infecție cu coronavirus cinci beneficiari (copii și tineri cu dizabilități), și despre cel de la Secția Neurologie a Spitalului Județean de Urgență Reșița, unde au fost cinci cazuri confirmate de COVID-19 (trei pacienți și doi angajați).

Conform hotărârii privind prelungirea stării de alertă în România pentru încă 30 de zile, adoptată ieri de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, dacă vor mai apărea focare în instituții de acest gen, acestea vor fi adăugate la calculul incidenței cazurilor de COVID-19 în funcție de care sunt stabilite scenariile pentru fiecare localitate în parte. În prezent, potrivit articolului 15, alineatul 4 din Hotărârea de Guvern 3/2021, „la stabilirea incidenței la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile nu se iau în considerare focarele din centrele rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centrele rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile, inclusiv căminele, internatele și spitalele”.

Doar 5 localități din județ cu incidența de peste 3‰

La mijlocul acestei săptămâni, de miercuri până joi, în Caraș-Severin au fost raportate 29 de noi cazuri de COVID-19, bilanțul total al îmbolnăvirilor ajungând la 7.968 dintr-un total de 14.113 de persoane testate pentru depistarea infecției cu coronavirus. În prezent, în județ sunt 403 cazuri active. 329 dintre persoanele confirmate cu COVID-19 care nu au fost declarate vindecate sunt în izolare instituționalizată sau la domiciliu, iar 74 sunt internate în spitalele din județ: 38 la Spitalul Județean de Urgență Reșița, dintre care șase la Terapie Intensivă, 33 la Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș, dintre care trei la ATI, și alți trei pacienți care prezintă forme ușoare sunt la Spitalul Orășenesc Oravița. Ieri a fost o zi în care nu s-a raportat niciun deces al vreunei persoane infectate cu coronavirus în ultimele 24 de ore, însă, de la începutul pandemiei, 429 de cărășeni au pierdut lupta cu virusul.

Incidența cazurilor de COVID-19 în Caraș-Severin este de 1,08 la mia de locuitori. Doar în cinci localități este depășit pragul de 3 cazuri la 1.000 de locuitori: Sasca Montană (5,26), Ezeriș (3,79), Cărbunari (3,33), Vermeș (3,24) și Glimboca (3,14), în timp ce în alte șase localități, printre care și municipiul Reșița, incidența este între 1,5 și 3‰: Berzovia (2,52), Ramna (2,49), Turnu Ruieni (1,96), Reșița (1,88), Zorlențu Mare (1,55) și Bocșa (1,53).

La nivel național, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate, potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategică, 2.644 de cazuri noi de COVID-19 și 65 de decese ale unor persoane infectate cu coronavirus. În unitățile sanitare din țară sunt internate 7.089 de persoane cu COVID-19, dintre care 958, la ATI. Alte 39.405 persoane confirmate cu infecție coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 10.190 de persoane se află în izolare instituționalizată.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 5.661.319 teste RT-PCR și 186.660 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 24.745 de teste RT-PCR (15.184 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.561 la cerere) și 6.900 de teste rapide antigenice.

De la începutul pandemiei, în țara noastră au fost confirmate 755.126 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus. 701.283 dintre pacienții cu COVID-19 au fost declarați vindecați și 19.200 au decedat.

UPDATE, ora 14.05

Astăzi tocmai au fost raportate două noi focare de COVID-19 în Caraș-Severin, aflăm de la DSP. Unul familial, trei persoane dintr-o familie formată din patru membri, în Glimboca. Și altul în Oțelu Roșu, în cadrul secției de volei a Clubului Sportiv din localitate, și în acest caz fiind vorba despre trei persoane infectate (din totalul de 12). Pe de altă parte, astăzi au fost închise trei focare ce fuseseră instituite în 27-28 ianuarie: două familiale, din Caransebeș și Glimboca, și cel de la societatea comercială din Reșița (punctul de lucru al RCS-RDS, potrivit surselor noastre).

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available