O nouă bătălie pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Cu Forța Dreptei în avanposturi!

 

Pensiile speciale ale parlamentarilor pot fi în continuare eliminate, dacă există voința politică a actualei majorități din camerele legiuitoare. Primul pas în această direcție a fost deja făcut, însă nu de PSD, PNL sau UDMR, ci de Forța Dreptei.

 

Declararea ca neconstituțională de către judecătorii CCR a Legii 7/2021 prin care erau eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor nu înseamnă că aceste pensii sunt intangibile. După publicarea, zilele trecute, a motivării deciziei din 5 mai 2022 a Curții Constituționale a României prin care s-a stabilit că legea de eliminare a pensiilor speciale – Legea 7/2021 pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor – este neconstituţională, liderul Forța Dreptei, Ludovic Orban, a anunțat că pensiile speciale ale parlamentarilor ar putea fi totuși eliminate, și nu „la calendele grecești”, ci chiar în această sesiune legislativă. Dar că totul depinde de PSD și PNL!

 

„Am solicitat, conform prevederilor regulamentare, prin adresă scrisă, președinților celor două camere, Florin Cîțu și Marcel Ciolacu, convocarea de urgență a Birourilor Permanente Reunite pentru declanșarea procedurii de adoptare, în regim de urgență, a proiectului de lege inițiat de parlamentarii Forței Dreptei pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Așa cum am anunțat în ziua deciziei nesimțite a CCR de declarare a neconstituționalității legii 7, am depus proiectul de lege prin care se desființează pensiile speciale ale parlamentarilor. Proiectul poate fi adoptat în actuala sesiune parlamentară. Cu singura condiție ca partidele aflate la guvernare, care dețin o majoritate parlamentară de 70%, să vrea cu adevărat asta și să acționeze în consecință, conform solicitărilor noastre.”, arată Ludovic Orban, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

 

Președintele partidului Forța Dreptei avertizează că, dacă proiectul de lege nu va fi adoptat în actuala sesiune parlamentară, este posibil să se amâne la calendele grecești. „Desființarea acestui privilegiu, stabilit de parlamentari pentru parlamentari, conform principiului că «cine împarte parte-și face», este absolut necesară pentru sănătatea morală a democrației românești.”, spune Ludovic Orban.

 

CITEȘTE ȘI: Hadrian Popescu: „PNL a semnat pactul cu diavolul! Adversarul Forței Dreptei este și va rămâne PSD”

 

O lege de desfiinţare a pensiilor speciale (mai puţin pensiile de serviciu ale cadrelor militare) fusese adoptată în 2020, dar Curtea Constituţională a declarat-o neconstituţională. A urmat o altă tentativă de anulare a acestor privilegii, prin Legea 7/2021 privind modificarea Statutului deputaţilor şi al senatorilor, care avea să fie adoptată în perioada când Ludovic Orban era în fruntea PNL și deținea funcția de președinte al Camerei Deputaților. Însă și în acest caz, după luni și luni de „analize”, judecătorii Curții Constituţională au găsit motive să o declare neconstituţională – pe formă, nu pe fond. În așteptarea deciziei CCR, Ludovic Orban atrăsese public atenția judecătorilor constituționali „să nu mai facă încă o nefăcută. 90% dintre cetăţenii români sunt contra pensiilor speciale ale parlamentarilor. A fost un act profund imoral al parlamentarilor PSD, ALDE, UNPR, UDMR, care şi-au votat în 2015 pensii speciale, fără să îi întrebe pe cetăţenii care i-au votat dacă sunt de acord. Odată ce Parlamentul a făcut un pic de dreptate şi a anulat acest privilegiu autoacordat al aleşilor, Curtea nu-şi poate permite să restaureze aceste pensii speciale rău famate, sfidând o ţară întreagă”.

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available