Omul din arenă

 

În 23 aprilie 1910, Theodore Roosevelt ținea unul dintre cele mai citate și mai populare discursuri ale sale. Pe atunci, Roosevelt nu mai era președintele SUA de un an și își petrecuse ultimele luni cutreierând Africa Centrală, Africa de Nord și Europa, locuri în care a ținut numeroase discursuri. Dar cel ținut în 23 aprilie, în Paris, la Universitatea Sorbona, în fața unui public impresionant, a intrat în istorie. Titlul inițial al discursului, „Cetățean într-o Republică”, a devenit ulterior „Bărbatul din arenă”.

 

Fostul președinte american a trecut printr-o paletă vastă de subiecte, de la istoria familiei sale, la război, umanitate, drepturi de proprietate, responsabilitate și simț civic, rata scăzută de nașteri în Franța la acea vreme, dar ideile sale despre critici au fost cele care au impresionat cel mai mult. „Cel mai trist mod în care poți privi viața este în batjocoră. Un obicei cinic de gândire și discurs, o disponibilitate constantă de a critica munca pe care criticul nu încearcă niciodată să o facă, o distanțare intelectuală ce nu va face niciodată contact cu realitățile vieții – toate acestea sunt dovezi nu de superioritate, ci de slăbiciune.”

 

Apoi, Roosevelt și-a continuat discursul cu idei care au stârnit ropote de aplauze. „Nu criticii contează!, spunea el. Nu cei care arată cu degetul poticneala bărbatului puternic sau locul unde acesta putea face mai bine. Creditul este al celui care este în arenă, a cărui față este plină de praf, transpirație și sânge, care aspiră spre valoare, care greșește, care nu își atinge scopul iar și iar, pentru că nu există efort fără greșeli și neajunsuri. Este al celui care se chinuie să facă lucrurile, care este plin de entuziasm și de devotament, care se dedică unei cauze demne, care la final va cunoaște, în cel mai bun caz, triumful unei reușite ori, în cel mai rău caz, va eșua îndrăznind, pentru ca locul său să nu fie alături de acele suflete timide și reci, care nu cunosc nici victoria, nici eșecul.”

 

„Dar curajul, intelectul și alte calități mărețe pot face un om mai rău dacă le folosește doar în propriul avantaj, cu o indiferență brutală față de drepturile celorlalți. Acest tip de atitudine spune ceva rău și despre comunitatea care o acceptă, care idolatrizează acele calități și îi tratează pe posesorii lor că și cum ar fi eroi, indiferent dacă trăsăturile lor sunt folosite corect sau greșit”, a mai spus fostul președinte.

 

Discursul a fost un real succes, fiind preluat de Librăria Hacette care l-a tipărit în ediție de buzunar, iar volumul s-a vândut în 50.000 de copii în cinci zile. Ulterior a fost tradus în mai multe limbi și răspândit în toată Europa.

 

Concluzie: Fii omul din arenă, nu doar un chibiț mereu nemulțumit de tot ce se întâmplă.

 

Alte șase lecții de viață pe care le poți învață de la Theodore Roosevelt:

1. „Fă ce poți cu ce ai acolo unde ești.”
Nu poți controla tot ce ți se întâmplă, dar poți controla modul în care reacționezi la problemele pe care le întâmpini. Nu căuta scuze și nu te victimiza, ci încearcă să folosești toate resursele pe care le ai pentru a răzbate. Ține minte că dacă vrei cu adevărat ceva, ține de tine să obții.

2. „Cu auto-disciplină, aproape orice este posibil.”
Auto-disciplina este abilitatea de a te controla și de a încerca să faci ce este corect. Nu amâna sarcinile pe care trebuie să le faci, nu te abate de la drumul tău și nu îți lua ochii de la scopul final pe care îl ai. Fără auto-disciplină, vei fi leneș și vei găsi întotdeauna alte lucruri mai bune de făcut.

3. „Crede că poți și ești pe jumătate acolo.”
Este foarte important să crezi în tine, dacă vrei să trăiești viața pe care ți-o dorești. Fără încredere, nu poți reuși, pentru că dacă tu nu crezi în abilitățile tale, nimeni nu o va face.

4. „Nu îți fie teamă să încerci să reușești.”
Nu ezita să vorbești, atunci când ai o idee, nu îți fie teamă de eșec. Dacă nu încerci, nu știi niciodată rezultatul. Iar dacă nu reușești, nu renunța și nu te lăsa copleșit de asta, ci consideră că ai învățat o lecție, iar data viitoare vei face mai bine.

5. „Când te joci, joacă-te tare. Când muncești, nu te juca deloc.”
Nu confunda lucrurile: există timp pentru distracție și relaxare și timp pentru muncă. Dar când lucrezi, concentrează-te doar la asta.

6. „Când ești întrebat dacă poți face o treabă, spune că da. Apoi află cum să faci asta.”
Profită întotdeauna de oportunitățile care îți vin în cale, chiar dacă nu ești pregătit. Nu contează dacă nu ai un răspuns pe moment, documentează-te și fii sigur că vei găsi o soluție.

 

Sursă foto: Topical Press Agency

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available