Suntem prezenți și pe

Actualitate

Panorama presei din Caraș-Severin sau… „2 păduchi și-un frunzăverde”. Nu vrem lumânări, vrem lumină!

Publicat cu

pe

Sub acest titlu a postat un text azi, 22 decembrie 2019, pe pagina sa de Facebook, Ileana Cristina Rotaru (foto), conf. univ. dr. la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științele Comunicării, Universitatea de Vest Timișoara. La 30 de ani de la Revoluția din Decembrie, Rotaru vorbește așa cum nu a făcut-o nimeni până acum despre așa-zisa presă liberă din Caraș-Severin. Redăm mai jos textul integral, pentru că adevărul, oricât de tare doare, trebuie aflat de cât mai multă lume. 

De ceva vreme mă tot bântuie un subiect despre presa caraș-severineană. Mi l-am intitulat „2 păduchi și-un frunzăverde”… În ultima perioada (din 2016 până în prezent) am încercat să nu mă mai implic decât în limita bunului simț și a necesităților urgente (de exemplu, proteste ale jurnaliștilor cărășeni față de procese intentate de terți, reprezentări în instanțe pentru apărarea libertății de exprimare a… presei!).

M-am mutat în Caraș-Severin în 2003, din dragoste, din farmecul pe care muntele și orașul ăsta industrial (din care cei mai mulți nu știau cum să fugă) mi l-au trezit în firea mea de bucureșteancă neaoșă, copilărită și școlită în mirajul marei capitale. Am ales Reșița, dar nu la vârsta și inocența la care să accept orice. Acum 17 ani, am cunoscut și știam (nu doar din cărțile de absolventă de SNSPA) despre legăturile și inferențele politicului în viața de zi cu zi. Am participat la o ședință ordinară la Camera de Comerț unde mi-a fost dat să văd cu ochii mei măreția Ayatolahului. Naivitatea mea… de nedescris. Veneam în Reșița din calitare de consilier al unui deputat. La acea etnie, adesea blamată și înjurată, nu văzusem în cei 25 de existență (plus 5 de angajare efectivă) asemenea aservire. Mi s-a explicat… „nimic nu mișcă fără”. Eram praospăt absolventă, cu o ultimă lucrare de licență de pregătit… mă gândisem la Violența simbolică a relațiilor de partid în filiale… Așa-zisa putere a frunzăverdismului mi se părea hilară, ireală și de neconceput! Eu, care participasem și organizasem proteste ale studenților împotriva extremismului… Nici la etnia romilor nu văzusem asemenea relații de subordonare și putere absolută! Am spus asta atunci… a rămas undeva în străfundurile mele… a răbufinit mai târziu, se verifică acum!

În calitate de elev silitor, de angajată a Universității Eftimie Murgu (inițial ca secretară pentru că mintea mea naivă nu înțelesese apropourile dlui Decan Zaberca de a o suna pe „mătușa” Andronescu pentru a-mi scoate un post de preparator la concurs; nici mai târziu nu am „înțeles” bilețelele din ușă ale dlui prorector Spătaru; și nici purtarea „ireproșabilă” a dnei prorector Frunzăverde când îmi explica ce înseamnă puterea și relațiile soțului în materie de proiecte europene (IPA) și multe altele…). Nu am avut nici o problemă cu alegerea domniei sale ca rector (mi se explicase că decât un obsedat sexual, mai bine dânsa!), cu întreaga echipă mamagerială de succes! S-a văzut cât de succes a fost și este în continuare (Universitatea din Reșița – exemplu de faliment universitar, măcinată de scandaluri de nedescris, de fapte ascunse și acoperite în bună înțelegere cu autoritățile locale!).

Acum 30 de ani, vedeam morții întinși pe caldarâm la Orizont (așa-zișii teroriști), umblam prin Ghencea militar cu soldații și le arătam de unde vedeam noaptea că se trăgea în Minister și spre Anti-aeriană!
Până astăzi… ca acum 4 ani! Când un fapt nesemnificativ m-a determinat să mă răzvrătesc!!!! Cum e posibil, stimații mei colegi de breaslă în științele comunicării (jurnaliști de Caraș-Severin), să obțineți finanțare și să sărbătoriți festivist 30 de ani de presă liberă cărășană???? CUM??? Astăzi, un coleg din presa scrisă a fost omis… intenționat sau nu dintr-o așa-zisă lucrare publicistică! Săptămâna trecută, unui alt coleg i-a fost închisă ediția online a ziarului… (din motive mai mult sau mai puțin tehnice… doar o singură altă publicație online i-a sărit în ajutor din Caraș!). Alți colegi de breaslă se zbat pentru traiul de zi cu zi, aleargă după contracte și după venituri asiguratorii ale traiului de zi cu zi, caută subvenții sau contracte pentru salarii asemeni oricărei firme sau companii private! Din astfel de situații, unii fac compromisuri! Unii regretă și recunosc asta, alții nu!!! Unde este puterea celei de a patra puteri în stat?! Unde este libertatea pentru care acei români au fost uciși acum 30 de ani? Unde sunt valorile breslei? Unde este atitudinea?

Alții, din posturi călduțe de purtători de cuvânt sau de angajați din diferite structuri ale statului, duc o viață efemeră de stabilitate! Și organizează evenimente și ne arată cât de liberi și frumoși suntem!

Presa locală nu este liberă și libertatea de exprimare este evident îngrădită de natura financiară. Acum 4 ani, în jurul meu au fost câțiva… printre ei Eugen Cotarcea, Victor Nafiru… care au înțeles că există și cauze pentru care merită să scrii! Au venit și alții alături de mine atunci, cărora le mulțumesc pentru că mi-au demonstrat că indiferent de cei 2 păduchi, epoca servilismului față de puterea absolută trebuie să înceteze! Din păcate, astăzi am observat că democrația aia e încă fragedă, că puterea presei este fragilă și că interesele de clasă/ de conjunctură sunt perfide și actuale.

În Caraș-Severin, am sperat că epoca frunzăverde a murit odată cu persoana fizică. Înmormântarea sa mi-a demostrat că nu. Încă o dată, manifestările festiviste și scabroase în instituții fantomă îmi dovedesc că atâta timp cât mai există „foame” și „datorii” ale nomenclaturiștilor și ale „securiștilor de conjunctură”, județul acesta este sortit eșecului asemeni acestei țări, iar luptele unor inconștienți vor rămâne zgâriate pe wallurile de pe social media așa cum numele celor de la Revoluție atârnă pe plăci de marmură prin Piețe centrale! Nu vrem lumânări, vrem lumină!

Sper doar în puterea celor tineri cărora nu le este ușor să le spui să își țină gura conform meniului celebru de Caraș-Severin „Înghite și taci!”.
Da, deci astăzi … #presaliberă#revoluție#libertate!

Ileana Cristina Rotaru

 

Continuați lectură
Reclamă
2 comentarii

2 Comments

  1. Stoia ioan

    23 decembrie 2019 at 7:21

    Adevarat…foarte duteros .

  2. Doareu

    25 decembrie 2019 at 20:20

    Trist dar adevărat, mafia ce este in Resita nu exista nici in Italia, aici o mana de oameni controleaza tot orasul acesta blestemat in care inca incerc si eu sa traiesc si sa imi cresc pruncii, din păcate e capat de linie, din păcate cei care conduc aici nu vor ca Reșița sa o duca bine, vor ca oamenii de aici sa manance tot acel parizer de 5 lei in timp ce ei mananca caviar si fineturi prin restaurante, o tara de hoti, ne tradam unii pe altii, sper ca într-o buna zi sa se schimbe traiul aici in catunul acesta in care cica se fac multe, nu se face nimic, o alee si atat, tramvaie pentru cine? Pentru mia de oameni de la fabrica de pe terovei? Toti se lauda dar totul este praf in ochii, sper sa se sparga buba si sa se faca dreptate, prea multe induram unii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

COVID-19 în Caraș-Severin. Ziua a 9-a, nou record de vești pozitive consecutive!

Publicat cu

pe

Numărul cazurilor noi confirmate zilnic continuă să scadă la nivel național, iar în Caraș-Severin este a 9-a zi în care nu se mai raportează nicio îmbolnăvire. De la începutul pandemiei au fost confirmate, în județul nostru, 112 cazuri.

Potrivit raportării făcute de DSP, în ultimele 24 de ore, în Caraș-Severin nu a fost confirmat niciun caz nou de infectare cu coronavirus și nu a fost externat niciunul dintre cei 3 pacienți cu COVID-19 care mai sunt, în momentul de față, în spital. „În data de 31.05.2020 avem următoarea raportare: confirmaţi – 112; vindecați în Caraș-Severin – 91 (41 la Reşiţa, 50 la Caransebeş); vindecați în Timiș – 11; persoane decedate – 5 în Caraș-Severin și 1 în Timiș; persoane internate în Caraș-Severin – 3 (2 în Reşiţa, 1 în Caransebeş); persoane internate în alte județe – 0; 1 deces din alte cauze noncovid al unei persoane confirmate pozitiv”, informează DSP Caraș-Severin.

În momentul de față, în Caraș-Severin se află în izolare la domiciliu 4.000 de persoane, iar în carantină instituționalizată, 6.

La nivel național, Grupul de Comunicare Strategică informează că, în ultimele 24 de ore, au fost raportate 124 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, numărul total ajungând, astăzi, la 19.257. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 13.256 au fost declarate vindecate și externate. Totodată, până acum, 1.262 persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat.

Continuați lectură

Actualitate

COVID-19 în Caraș-Severin. A 8-a zi consecutivă fără niciun caz nou confirmat!

Publicat cu

pe

Județul Caraș-Severin, potrivit raportărilor transmise de autorități, este la un pas de a scăpa de coronavirus. În ultimele 8 zile, au fost declarați vindecați 11 pacienți diagnosticați cu COVID-19 și nu a mai apărut niciun caz nou de infectare.

Numărul cărășenilor diagnosticați cu COVID-19 aflați, în prezent, în spital a scăzut la 3 după ce, în ultimele 24 de ore, încă un pacient a fost externat. Acesta fusese tratat la Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș. În același interval, nu a mai fost confirmat niciun caz nou.

„În Caraș-Severin, numărul cazurilor confirmate se menține la 112. Au fost testate, în total, 1.578 de persoane. Avem 91 de pacienți vindecați în Caraș-Severin (41 la Reșița și 50 la Caransebeș) și 11 pacienți vindecați după ce au fost tratați în spitale din județul Timiș. Mai sunt 3 persoane internate, dintre care 2 la Reșița și 1 la Caransebeș. De la încpeutul pandemiei s-au înregistrat și 7 decese ale unor pacienți confirmați cu coronavirus, dintre care unul din alte cauze noncovid”, transmite DSP Caraș-Severin.

Precedentul caz nou de COVID-19 în Caraș-Severin a fost raportat în data de 22 mai, la ora 13. Se împlinesc, astfel, 8 zile de la depistarea ultimei infectări cu SARS-CoV-2. Până în 20 mai, a mai existat o perioadă similară fără cazuri noi de COVID-19, după care au urmat, două zile la rând, doi cărășeni confirmați pozitiv.

CITEȘTE ȘI: Crește, din nou, numărul cazurilor COVID-19 în Caraș-Severin. Bilanțul a ajuns la 112

În izolare la domiciliu se află, în momentul de față, 4.245 de persoane, iar în carantină instituționalizată, 6 persoane.

La nivel național, în ultimele 24 de ore au fost confirmate 151 de noi cazuri de infectare cu coronavirus. Numărul total a ajuns la 19.133. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 13.046 au fost declarate vindecate și externate. Totodată, până acum, s-au înregistrat 1.253 de decese ale unor persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19.

Continuați lectură

Actualitate

Crește, în continuare, numărul cărășenilor vindecați de COVID-19

Publicat cu

pe

Peste 90 la sută dintre cărășenii diagnosticați cu COVID-19 au reușit să învingă coronavirusul și au fost externați. Majoritatea au fost tratați în spitalele din Reșița și Caransebeș. În momentul de față, în cele două unități medicale mai sunt doar 4 pacienți cu COVID-19!

Alți 2 cărășeni care au fost tratați pentru infecția cu coronavirus au fost externați, în ultimele 24 de ore, după ce au fost declarați vindecați. Aceștia erau internați la Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș, unitate medicală în care, în momentul de față, mai sunt doar 2 pacienți cu COVID-19. Alți 2 pacienți sunt internați la Spitalul Județean de Urgență Reșița.

CITEȘTE ȘI: Au mai rămas 6! Oficial, doar 6 cărășeni mai au COVID-19!

Potrivit datelor furnizate de DSP, de la începutul pandemiei, în Caraș-Severin au fost înregistrate 112 cazuri de COVID-19. Dintre persoanele depistate pozitiv, 101 s-au vindecat (41 la Reșița, 49 la Caransebeș și 11 în Timiș) și 7 au decedat, dintre care una din alte cuaze noncovid.

DSP Caraș-Severin mai informează că numărul persoanelor aflate în izolare la domiciliu a ajuns, astăzi, la 3.892, după ce, în ultimele 24 de ore, 12 persoane au ieșit și alte 387 au intrat în izolare. În carantină insituționalizată se mai află doar 5 persoane.

La nivel național, „până astăzi, 29 mai, au fost confirmate 18.982 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 12.829 au fost declarate vindecate și externate. Totodată, până acum, 1.240 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat”, transmite Grupul de Comunicare Strategică.

 

Continuați lectură

Cele mai citite