Consilierii județeni au aprobat în ședința de astăzi transmiterea din domeniul public al județului Caraș-Severin în cel al municipiul Reșița a unor terenuri de pe Muntele Semenic. Parcelele respective se află în arealul pe care se amenajează noul domeniu schiabil, în cadrul proiectului de dezvoltare a zonei turistice Semenic-Crivaia.
Primarul municipiului Reșița, Ioan Popa, a fost prezent, astăzi, la ședința ordinară a Consiliului Județean (CJ) Caraș-Severin pentru a-i convinge pe consilierii din opoziție – PSD, Pro România și PMP – despre importanța acestui transfer de terenuri fără de care dezvoltarea domeniului schiabil Semenic – un proiect în care Primăria Reșița, CJ Caraș-Severin și Primăria Văliug sunt parteneri – ar fi intrat în impas.
Este vorba despre două parcele – fâneață și livadă – ce însumează 1,3 hectare, care au fost identificate în urma măsurătorilor cadastrale efectuate pe Muntele Semenic pentru stabilirea terenurilor care intră în componența domeniului schiabil. Cele două parcele se află în proprietatea Consiliului Județean din 1942, când au fost primite printr-un act de donație, și, pentru continuarea amenajării domeniului schiabil, începută deja de Primăria Reșița în calitate de benficiar al acestuia, era necesară trecerea lor în domeniul public al municipiului Reșița. De altfel, Primăria Reșița mai deține în zonă, pentru domeniul schiabil, alte 23,5 de hectare, terenuri obținute prin Hotărâre de Guvern, în urma unui schimb cu Romsilva. Edilul Ioan Popa le-a explicat consilierilor județeni că cele două parcele de 1,3 hectare, care au fost identificate de Primăria Reșița, CJ neavând cunoștință că deține această proprietatea, se află în zona în care, potrivit proiectului, urmează să fie amenajat un lac de 45.000 de metri cubi, necesar pentru alimentarea instalației de zăpadă artificială.
Ioan Popa le-a solicitat aleșilor județeni să aprobe transferul terenurilor în domeniul public al municipiului Reșița, pentru a evita costuri suplimentare și timp pierdut: „E foarte simplu, există trei variante. Unu – acceptați să transferați acest teren așa cum e prins în proiectul de hotărâre. Doi – scoateți terenul din domeniul public în privat și vi-l cumpărăm noi (Municipiul Reșița, n.r.), la valoarea pe care o stabilește un evaluator autorizat ANEVAR (Asociația Națională a Evaluatorilor din România, n.r.). Și trei, atenție!, vă spun în premieră varianta aceasta: În platoul Semenic există două terenuri private imediat în vecinătatea lacului; dacă nu reușesc să mă înțeleg cu dumneavoastră onest, cinstit și instituțional, trag lacul pe un teren privat pe care-l cumpărăm noi și nu mai avem nevoie de nimic de la dumneavoastră. Dar noi, Primăria Reșița, o să mergem în continuare înainte alături de dumneavoastră cu noul spital, cu obiectivele de interes pentru oamenii care ne-au trimis aici să le apărăm interesele. Noi n-o să condiționăm nimic de nimic! Noi mergem înainte cu dumneavoastră pentru că aici locuim, în județul ăsta și-n Banatul de munte!”. Mesajul primarului Reșiței a avut efectul scontat, consilierii județeni ai opoziției aprobând transferul, după ce au cerut lămuriri suplimentare.
Ioan Popa a mai prezentat în plenul Consiliului Județean pașii pe care Primăria Reșița i-a făcut, deja, în derularea proiectului de dezvoltare a zonei turistice Semenic și a dezvăluit faptul că toți jucătorii improtanți de pe piața instalațiilor pe cablu, skilifturi, telegondole sunt interesați de acestă lucrare: „Primăria Reșița s-a ocupat cam de tot ce înseamnă documentație în acest proiect. Noi nu am mai stat să așteptăm după finanțare, ne-am asumat din resurse proprii realizarea pârtiilor și înierbarea lor. Am scos la licitație proiect tehnic și execuție telegondolă, instalație de înzăpezit și lacul de acumulare. Pentru proiectul tehnic avem banii bugetați la primărie, am făcut proiect tehnic și execuție cu clauză suspensivă, urmând să discutăm cu câștigătorul atunci când vom semna contractul, în funcție de ce finanțări găsim. Toți cei care lucrează în acest domeniu, și nu sunt mulți, vreo cinci la nivel mondial – Doppelmayr, Leitner, Garaventa, Bartholet, Poma – au venit în teren să vadă despre ce e vorba și sunt foarte interesați de lucrare”.
În ceea ce privește finanțarea acestui proiect, potrivit primarului Ioan Popa, o parte din bani, aproximativ 10 milioane de euro, va fi asigurată din fonduri europene, prin Agenția de Dezvoltare Regională Vest, iar pentru cealaltă parte, 20-25 de milioane de euro, Primăria Reșița va angaja un credit pe 20 de ani de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare sau de la Banca Mondială, care ar urma să fie rambursat din veniturile generate de domeniul schiabil. „Noi credem în acest proiect care va genera undeva la 3-4.000.000 de euro profit pe an, fără să punem aici ce înseamnă dezvoltarea pe orizontală, pentru că o cotă semnificativă din impozitele pe venituri, pe salarii, din TVA va veni la bugetele locale”, a precizat Ioan Popa.
Proiectul de dezvoltare a zonei turistice Semenic-Crivaia prevede realizarea unui domeniu schiabil cu nouă kilometri de pârtii noi, telegondolă și tunuri de zăpadă, precum și amenajarea unor alte facilități de agrement: parc de aventură, centru de sport nautic, trasee de drumeții, restaurante. „După părearea mea, după realizarea telegondolei și după ce vom realiza sistemul de înzăpezire artificială, vom avea cel mai civilizat domeniu schiabil din România. Nu avem barăci pe el, nu avem cotețe, cocioabe, colibe, rulote, nu avem nimic. Este un domeniu schiabil curat și așa va rămâne pentru că împreună cu dumneavoastră, Consiliul Județean, vreau să facem un regulament de construcții în zona alpină și să încercăm să copiem exemple de bune practici din Austria sau din Elveția”, a punctat primarul Ioan Popa.
Iar pasionații de schi vor putea testa încă din acest sezon noile pârtii de schi de pe Semenic. „La iarnă se va putea coborî pe aceste pârtii de schi dacă Dumnezeu ne dă zăpadă și cei care sunt iubitori de munte vor putea vedea cum se coboară pe un domeniu schiabil civilizat”, a afirmat primarul Ioan Popa. La rândul său, președintele CJ, Romeo Dunca, a declarat, la finalul ședinței de astăzi, că, „în acest an, schiorii vor înțelege ce mare pas a făcut zona Semenic prin aceste pârtii foarte bune, foarte frumoase, foarte bine poziționate, cu lungimi între patru și șase kilometri”.