Pensiile speciale, atacate din nou de liberali. Aliat principal: noul coronavirus!

Deoarece Curtea Constituțională a blocat proiectul privind desființarea pensiilor speciale, liberalii doresc acum impozitarea progresivă a acestora, cu până la 95 la sută!

PNL nu renunță la anularea pensiilor speciale, așa cum a promis în campania electorală. În timp ce guvernanții caută soluții pentru gestionarea unei situații fără precedent în istoria recentă a României, determinată acum de criza pandemiei de coronavirus, aceștia sunt atacați în mod cinic și mârșav atât de PSD, cât și de pseudoaliați din USR – PLUS și PMP.  Cu toate acestea, liberalii au găsit o altă variantă de a scăpa de profitorii cu pensii speciale, care s-au strecurat prin tot felul de portițe legislative create de-a lungul timpului în favoarea acestora. În acest scop, PNL a depus prin Florin Roman, liderul de grup al deputaților liberali, un amendament prin care se impozitează pensiile nesimțite, iar resursele astfel economisite sunt dirijate spre lupta anti-COVID.

Reamintim că proiectul de lege, inițiat de PNL, care prevede abrogarea pensiilor speciale, deși adoptat de Parlament, a fost atacat la CCR de Avocatul Poporului, care în acest fel, în mod paradoxal, continuă să se manifeste împotriva dorințelor îndreptățite ale poporului și în favoarea propriului interes! Proiectul a fost blocat de Curtea Constituțională, motiv pentru care liberalii propun acum varianta impozitării.

Economiile rezultate din impozitarea pensiilor speciale, spun liberalii, ar merge în achiziții medicale și pentru susținerea celor din prima linie a frontului cu epidemia.

Propunerea vizează impozitarea cu: 10% a pensiilor speciale între 2001-4000 lei; 60% a pensiilor speciale cuprinse între 4001-7000 lei; 95% a pensiilor speciale care depășesc cuantumul de 7000 lei. PNL a optat pentru varianta impozitării progresive și ea este acum motivată de starea de urgență, pentru a nu mai intra în conflict constituțional cu decizii ale CCR, care interzic eliminarea totală a acestui tip de privilegii.

Este vremea solidarității și a constrângerilor pentru toată lumea, inclusiv a celor care, beneficiind de pensii speciale, pot contribui la efortul financiar de care este atât de mare nevoie în această perioadă. Dacă, pe această temă, voința politică atât de des clamată există cu adevărat, amendamentul poate trece de Parlament în maxim o săptămână.

În categoria pensiilor speciale supuse impozitării progresive, parlamentarii PNL au introdus:

  • parlamentarii și funcționarii parlamentari;
  • magistrații și personalul auxiliar, inclusiv judecătorii CCR;
  • funcționarii Curtii de conturi;
  • Avocatul Poporului;
  • personalul navigant;
  • personalul diplomatic.

Nu intră în categoria impozitării progresive POLIȚIȘTII și MILITARII, beneficiari de pensii militare.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available