UPDATE. Peste 100 de mistreți bolnavi împușcați de vânători în Caraș-Severin. Pesta porcină africană, ținută sub control?

 

În condițiile în care au fost semnalate focare de pestă porcină africană în mai bine de jumătate dintre cele 76 de fonduri cinegetice din Caraș-Severin, Asociația Județeană Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) ține să evidențieze rolul jucat de vânători în limitarea răspândirii acestui virus.

 

De la prima semnalare în România a prezenței virusului pestei porcine africane la mistreți, în iulie 2017, și până în prezent, au fost diagnosticate peste 6.000 de cazuri în 41 de județe. „Datorită măsurilor de biosecuritate și eforturilor depuse de gestionarii fondurilor cinegetice pentru prevenirea pătrunderii pestei porcine africane pe teritoriul județului Caraș-Severin, exclusiv prin însemnate fonduri financiare proprii, acest virus nu a fost semnalat până în anul 2020, Caraș-Severin fiind ultimul județ din România în care a pătruns virusul PPA”, spune Dumitru Dragomir, directorul AJVPS Caraș-Severin, asociație care gestionează 40 de fonduri cinegetice pe teritoriul judelului.

 

Potrivit acestuia, AJVPS desfășoară acțiuni de combatere a virusului PPA „prin metode legale cu respectarea tuturor măsurilor de biosecuriate aplicabile în timput partidelor de vânătoare în zona afectată”, precum și prin recoltări de probe și predarea acestora la Direcția Sanitară Veterinară în vederea efectuării examenului serologic și virusologic. Totodată, mai menționează Dragomir, „personalul angajat al asociației împreună cu membrii vânători, dotați cu echipament de protecție și dezinfectant, desfășoară acțiuni zilnice de patrulare în teren în vederea depistării porcilor mistreți găsiți morți sau bolnavi, exemplarele depistate pozitiv fiind neutralizate local conform dispozițiilor cuprinse în Planul de măsuri elaborat de Comitetul Local de Combatere a Bolilor Caraș-Severin. Faptul că pe raza județului nostru nu se înregistrează niciun focar activ de pestă porcină africană la porcii domestici dovedește eficiența măsurilor luate în impiedicarea răspândirii acestui virus”.

 

În acest sens, Pavel Borchescu, directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Caraș-Severin, a informat săptămâna trecută membrii Colegiului Prefectural că, din cei aproximativ 150 de mistreți depistați până la acel moment cu pestă porcină, 126 fuseseră împușcați, restul fiind găsiți morți.

 

CITEȘTE ȘI: Pesta porcină africană face ravagii pe fondurile de vânătoare din Caraș-Severin. Patru noi cazuri au fost depistate în Valea Almăjului

 

„În zonele afectate de PPA, vânarea integrală a mistreților se face prin metodele legale admise la vânătoare, stipulate în Legea vânătorii și în Planul de măsuri al Comitetului Local de Combatere a Bolilor Caraș-Severin, în conformitate cu prevederile Ordinului Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 987/2021 care stabilește cotele de recoltă aprobate pe fiecare fond cinegetic la specia mistreț, iar în zonele neafectate avem obligația de a reduce efectivele de mistreț până la 0,5 exemplare pe kilopetru pătrat. Acțiunile de combatere a răspândirii virusului PPA se desfășoară exclusiv în suprafețele productiv cinegetice din fondurile cinegetice, în extravilanul localităților și doar în afara zonelor din fondurile cinegetice cuprinse în parcurile naționale existente pe teritoriul județului.”, ne-a mai declarat șeful AJVPS.

 

Pesta porcină africană este o boală cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectând porcii domestici şi sălbatici. Această rezistenţă precum şi particularităţile biologice ale virusului au făcut imposibilă producerea unui vaccin eficient, până în prezent. Mecanismele modului de răspândire a acestui virus sunt încă neclare. Potrivit dr. Pavel Borchescu, „se pare că răspândirea rapidă a bolii are loc, excluzând căile clasice de infecţie, mai ales prin neglijenţa umană, în ceea ce priveşte proasta manipulare a carcaselor şi produselor provenite de la porcii infectaţi şi manopera veterinară. Boala nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afectează omul. Produce însă un procent de morbiditate şi mortalitate foarte ridicat, iar pierderile rezultate în urma combaterii ei sunt deosebit de ridicate, atât prin costurile cu eradicarea, cât şi prin restricţiile impuse comerţului cu porci vii şi produse şi subproduse provenite de la porci”. În prezent, reamintim, pe raza județului Caraș-Severin nu se înregistrează niciun focar activ de pestă porcină africană la porci domestici.

 

UPDATE, ora 18.05

 

Ca urmare a depistării unui focar de pestă porcină africană și în arealul Fondului cinegetic nr. 08 Delinești, astăzi a avut loc o nouă şedinţă a Centrului Local de Combatere a Bolilor Caraș-Severin. În prezent, la nivelul județului evoluează 40 de focare de pestă porcină africană la mistreț, fiind diagnosticați pozitiv 163 de mistreți.

 

În cadrul ședinței, dr. Pavel Borchescu a precizat că va solicita intensificarea patrulelor în fondurile de vânătoare în vederea depistării potențialilor mistreți morți și întreprinderii măsurilor imediate de intervenție.

 

Sursă foto: zch.ro

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite