Structurile Ministerului Afacerilor Interne împreună cu Poliția Locală Reșița s-au mobilizat pentru a asigura desfăşurarea festivalului Custom Reșița 2023 & West Romanian Bike Week într-un climat sigur, fără incidente şi evenimente nedorite.
În perioada 13 – 15 iulie, pe toată durata desfăşurării Custom Reşiţa, echipele de intervenție ale Poliţiei şi Jandarmeriei vor acționa pentru menținerea climatului de ordine și siguranță publică, fluidizarea traficului rutier și pentru prevenirea evenimentelor în trafic şi vor interveni în cazul producerii unor fapte de natură penală sau contravențională.
„Pentru ca toți participanții să se bucure de spectacolele organizate cu ocazia festivalului, peste 40 de polițiști de la structurile de ordine publică, poliție rutieră, investigații criminale, luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, împreună cu câini de serviciu și câini specializați în detectarea substanțelor psihoactive, precum și peste 45 de jandarmi de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Timișoara vor fi prezenți în zona de desfășurare a manifestărilor prilejuite de festival”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, Alina Boeru. De asemenea, vor fi efectuate şi activități informative, la care vor lua parte polițiști şi specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Caraș-Severin.
Pe poziţii vor fi şi pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic”. „În perimetrul alocat festivalului, va fi dislocat, în fiecare zi, un echipaj de pompieri militari, care încadrează o autospecială de stingere cu apă și spumă, pregătit să asigure la locul desfășurării evenimentului măsurile specifice de prevenire și intervenție operativă pentru stingerea incendiilor și evacuare în situații de urgență. De asemenea, prin intermediul specialiștilor din cadrul Inspecției de Prevenire, pompierii vin în sprijinul cetățenilor cu măsuri de prevenire ce trebuie respectate pe timpul manifestărilor cu public numeros”, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Izabela Ciocoi.
La evenimentul din Poiana Golului nu va lipsi nici Poliția Locală Reșița, care a mobilizat pentru menținerea climatului de ordine și siguranță publică un dispozitiv format din peste 30 de persoane.
Poliţiştii recomandă participanţilor să ţină seama de câteva sfaturi pentru ca festivalul organizat pe platoul din Poiana Golului să rămână în amintirea tuturor ca un eveniment lipsit de incidente:
- Dacă veniți însoțiți de copii, nu-i lăsați nesupravegheați! Învățați-i că au voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră și că trebuie să spună întotdeauna unde și cu cine pleacă. De asemenea, învățați-i cum să reacționeze în situația în care se rătăcesc, asigurați-vă că aceștia cunosc numele complet al părinților, numărul de telefon, precum și adresa de domiciliu;
- Nu lăsați în vehicul, la vedere, bunuri de valoare (telefoane mobile, tablete, dispozitive GPS, camere de filmat, laptopuri, portmonee, poșete) și/sau documente personale, chiar dacă lipsiți pentru scurt timp;
- Protejați-vă bunurile personale;
- În cazul în care găsiți bunuri pierdute (telefoane, carduri, poșete, documente, etc), predați-le la poliție;
- Nu consumați băuturi alcoolice în exces și nu vă lăsați antrenați în conflicte;
- Nu conduceți autovehicule dacă ați consumat alcool;
- Nu consumați droguri!
La rândul lor, specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” atrag atenţia că, pe timpul manifestărilor, cetățenii, organizatorii și operatorii economici trebuie să respecte următoarele reguli: să nu aprindă ziare, hârtii, brichete sau alte surse de foc deschis în apropierea materialelor combustibile; la amplasarea surselor de căldură şi la utilizarea focului deschis (pentru grill) se vor respecta distanţele de siguranţă faţă de materialele combustibile (elemente de construcţie ale standurilor, corturi, gărduleţe, ambalaje pentru produse, deşeuri, etc.); personalul angajat va fi instruit corespunzător pentru a supraveghea şi, după caz, să fie în măsură să intervină în caz de necesitate cu mijloacele de primă intervenţie din dotare; în cazul izbucnirii unui incendiu, cetăţenii vor părăsi imediat zona fără a crea panică şi vor asigura accesul necesar forţelor specializate pentru intervenţie.
„Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, solicităm organizatorilor să se asigure că sunt luate toate măsurile de siguranță pentru menținerea liberă a căilor de acces, pentru asigurarea evacuării, la nevoie, pentru a evita îmbulzeala și rănirea participanților, iar cetăţenilor le recomandăm să respecte indicaţiile organizatorilor, să adopte un comportament civilizat şi, totodată, să acorde o atenţie deosebită copiilor, care trebuie supravegheaţi permanent. Dacă observaţi pe durata evenimentului persoane aflate în dificultate sau orice posibilă situaţie de urgenţă, anunţaţi imediat echipajele de intervenţie”, transmit reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne.