Planurile lui Romeo Dunca, date peste cap nu doar de pesediști, ci și de (unii) liberali!

 

Nouă proiecte de hotărâre a propus președintele Consiliului Județean Caraș-Severin să fie introduse în regim de urgență pe ordinea de zi a ședinței ordinare de ieri a legislativului județean, însă doar trei dintre au ajuns să fie adoptate. Și asta deși la ședință au participat toți liberalii!

 

Cinci dintre proiectele inițiate de Romeo Dunca se refereau la majorarea salariilor pentru funcționarii publici și personalul contractual de la Consiliul Județean, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Direcția de Evidență a Persoanelor, Direcția de Drumuri Județene și, respectiv, Serviciul Public Salvamont-Salvaspeo. Ca urmare a creșterilor de prețuri din ultimul an, conducerea CJ și reprezentanții sindicali ai salariaților au căzut de acord că se impune o majorare salarială. Și au convenit ca aceasta să fie de 5%.

 

Surpriza a venit însă dinspre colegii de partid ai lui Dunca. Liderul grupului de consilieri județeni PNL, Mircea Teodorescu, i-a zis din prima că liberalii nu vor aproba trecerea pe ordinea de zi a acestor cinci proiecte! „Domnule președinte, vreau să vă informez că nu există avize de la comisii pentru aceste proiecte de majorări salariale, trebuie foarte serios dezbătute în comisii. Nu există nici caracter de urgență!”, a spus Teodorescu, propunând amânarea proiectelor pentru o altă ședință.

 

Ioan Crina (PSD) a cerut și el „motivarea urgenței”. Și a primit explicații de la secretarul județului, Darian Ciobanu. Care a spus că, din cauza intrării în vigoare a Legii 103 la data de 21 aprilie 2023, deci exact în ziua transmiterii ordinii de zi a ședinței CJ, s-a văzut nevoit să introducă acele proiecte de hotărâre pe lista suplimentară, cu urgențe. Social-democratul a înțeles și a propus o pauză de 10 minute, pentru ca membrii comisiilor de specialitate să avizeze proiectele. Dar Teodorescu a ținut-o pe-a lui (sau pe-a liberalilor): „Deci nu există caracter de urgență, vă rog să le amânăm pentru următoarea ședință ordinară, probabil se vor formula amendamente. Ca principiu, nu ne împotrivim majorării salariilor, cel puțin pentru personalul de execuție, dar aceste proiecte trebuie dezbătute pe larg în comisii. Nu acum, în următoarea ședință ordinară!”. Crina a continuat să susțină că proiectele ar fi bine să fie votate acum, dar nu a ratat prilejul să i-o arunce lui Dunca: „Mă miră aversiunea colegului liberal, înseamnă că aceasta este o chestiune care vine din partea partidului, care vă obligă să scoateți proiectele de pe ordinea de zi”.

 

După o pauză de consultări cu colegii săi din PNL, Romeo Dunca a anunțat retragerea celor cinci proiecte. Și și-a cerut scuze angajaților din CJ „care merită această majorare, deși, să recunoaștem, este modică. Vom face foarte rapid, până în 15 mai, o altă ședință ordinară și vom tranșa acest lucru”.

 

„O armată de oameni care profită! Și rezultatele le vedeți!”

 

Dar surprizele nu s-au oprit aici – bomboana de pe coliva unității echipei liberale avea să fie pusă la finalul ședinței. Atunci când s-a votat un alt proiect inițiat de președintele CJ în regim de urgență, având ca miză managementul Spitalului Județean de Urgență Reșița (SJUR).

 

Dunca a propus retragerea mandatului de reprezentant al CJ în Consiliul de Administrație (CA) de la spital a liberalului care nu a votat propunerea de revocare din funcție a managerului Alina Stancovici. După cum se știe, Viorel Bașag (PNL) s-a abținut la momentul votării în penultima ședință de CA și a absentat la următoarea ședință, fără votul (și apoi prezența) acestuia nereușindu-se demararea procedurii de schimbare a conducerii SJUR. Nu e de mirare, așadar, că Dunca și-a dorit acum retragerea „trădătorului” Bașag din CA și înlocuirea acestuia cu alt liberal. Argumentul său în inițierea proiectului de hotărâre? „S-a identificat un ipotetic conflict de interese, domnul Bașag fiind reprezentantul nostru și în Consiliul de Administrație la Casa de Asigurări de Sănătate (acolo unde, în paranteză fie spus, știe să facă echipă cu directorul pesedist Ionuț Popovici, n.r.)”, a explicat Darian Ciobanu. Cine „s-a identificat? Cine «s-a»?”, a fost întrebat secretarul județului. „S-a”, a făcut pe prostul acesta, dar Dunca l-a scos din penibilul situației: „Eu am identificat, printr-o informație furnizată de cineva”.

 

Liberalii au votat în bloc trecerea pe ordinea de zi a proiectului. Toți 16 (cel de-al 17-lea, Bașag, neputând participa la votarea care-l privea pe el însuși). Astfel că era de așteptat ca și revocarea lui Bașag din CA să întrunească majoritatea necesară, de 16 voturi „pentru”. Momentul adevărului a venit la finalul ședinței, când s-a trecut la vot. La vot secret. Rezultatul l-a lăsat mască pe Romeo Dunca: 15 la 15! Scor perfect pentru ca propunerea de revocare din CA să nu fie adoptată! Un liberal, așadar, votase „contra”, alături de consilierii din opoziție…

 

Cine a trădat de data asta? „Cine? Nu știu! Unul dintre ei!”, a răspuns Dunca la finalul ședinței. Și a căutat să găsească o explicație: „Presiunile pentru a nu se face nicio schimbare la spital sunt foarte mari și depășesc probabil puterea noastră de a le înțelege. O fi avut careva emoții și a pus ștampila greșit. Din păcate pentru pacienți, situația va rămâne un timp tot așa”. De ce „un timp”? „Pentru că nu voi renunța. Eu am fost votat de oameni ca să schimb lucrurile care nu merg. La spital nu merge treaba și din păcate nu am reușit să schimb. Pentru că acolo se pare că nu luptăm cu un management prost, luptăm cu o armată care stă în spatele managementului prost. O armată de oameni care profită! Și rezultatele le vedeți!”.

 

CITEȘTE ȘI: Sunt nevoiți (sau nu) pacienții internați la Spitalul Județean de Urgență Reșița să-și cumpere medicamente?

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available