Construcția stațiilor de epurare de la Băile Herculane, Moldova Nouă și Oțelu Roșu, parte a proiectului de modernizare a infrastructurii de apă și apă uzată în Caraș Severin derulat de Aquacaraș, a fost finalizată la aproape 8 ani de la semnarea contractului de finanțare. Astăzi a fost inaugurată stația de la Băile Herculane.
Peste 24 de milioane de lei a costat construirea celor 3 stații de epurare, la Băile Herculane, Moldova Nouă și Oțelu Roșu. Investiția a fost realizată în cadrul unuia din cele 12 contracte de lucrări cuprinse în proiectul de 400 de milioane de lei derulat de Aquacaraș și finanțat din fonduri europene. „Prin acest contract de lucrări rezolvăm problema colectării și prelucrării apelor uzate și, implicit, rezolvăm și problemele de mediu. Mâine inaugurăm și Stația de epurare de la Moldova Nouă și urmează cea de la Oțelu Roșu. Și acolo lucrările sunt finalizate, dar au apărut probleme în urma inundațiilor și acestea trebuie remediate. Apoi urmează, într-un timp foarte scurt, Uzina de apă de la Caransebeș, foarte importantă pentru Aquacaraș, deoarece acolo am avut mari probleme cu apa, precum și cea de la Băile Herculane. Ne dorim să o finalizăm până la 1 septembrie și, de asemenea, să intrăm în linie dreaptă cu celelalte proiecte”, a declarat directorul general al Aquacaraș, Gheorghe Filipescu, la inaugurarea Stației de epurare de la Băile Herculane.
La eveniment au participat și președintele Consiliului Județean, Silviu Hurduzeu, și primarul Reșiței, Ioan Popa, în calitate de președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Acvabanat”. Acesta a venit însoțit de candidatul PNL la șefia CJ Caraș-Severin, Romeo Dunca. La finalul turului de vizitare a stației de epurare, atât Hurduzeu, cât și Popa au ținut să aprecieze eforturile depuse pentru implementarea și finalizarea acestui proiect important pentru comunitățile locale.
„Cred că este una dintre cele mai moderne stații de epurare din Caraș-Severin, care respectă toate cerințele de mediu. Este o investiție extrem de utilă pentru Băile Herculane și sper ca în perioada următoare să fie dată în folosință. La finalizarea programului de modernizare a infrastructurii de apă și apă uzată, vom avea stații de epurare, uzine de apa și rețele de distribuție și canalizare în toate localitățile urbane din Caraș-Severin. Trebuie să îi mulțumim domnului director general Bogdan Chițescu din cadrul Ministerului Dezvoltării care a ajutat foarte mult Aquacaraș în derularea acestor proiecte cu finanțare europeană prin Programul Operaționjal Infrastructură Mare”, a declarat președintele CJ Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu.
La rândul său, Ioan Popa a menționat că „acest proiect mare a fost demarat în 2012, când la ADI Acvabanat era colegul și prietenul Ovidiu Rădoi. Lucrurile au durat destul de mult și în această perioadă s-au perindat diverse conduceri la Aquacaraș: Liber, Ciobanu, Văduva, și aș vrea să îl felicit acum pe Aurel Filipescu, care a dat o dinamică în ultima perioadă activității Aquacaraș pe toate proiectele, și se vede acest lucru. E irelevant de unde vine managementul, că vine din stânga, că vine din dreapta, important este să găsim oameni gospodari, care să facă treabă și care să pună presiune pe constructori. Mă bucur pentru colegul meu, primarul de la Băile Herculane, pentru că nu mai există riscul de a intra într-o zonă de conflict cu Apele Române sau cu Agenția pentru Protecția Mediului din cauza apei neepurate. Sper ca și celelate lucrări care trebuie finalizate să fie făcute într-un timp cât mai scurt”.
CITEȘTE ȘI: Primarul Cristian Miclău: „Este cea mai importantă investiție pentru Băile Herculane”
Stația de epurare de la Băile Herculane este proiectată pentru a deservi 7.500 de locuitori. Primarul Cristian Miclău a precizat că, „până acum, orașul avea o stație nefuncțională. Acum avem o stație modernă, realizată pe fonduri europene, care respectă toate normele de igienă și de sănătate. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat și au dus la bun sfârșit acest proiect important pentru Băile Herculane”.