Persoanele fizice și juridice care dețin un sistem individual de colectare și epurare a apelor uzate – fosă septică, mini-stație de epurare sau toaletă cu bazin vidanjabil – au obligația, potrivit unei legi care a intrat în vigoare în luna mai, să se înscrie în Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate.
Primăria municipiului Reșița informează că, potrivit reglementărilor legale în vigoare – Hotărârea de Guvern nr. 714 din 26 mai 2022 privind aprobarea criteriilor pentru autorizarea, construcția, înscrierea/înregistrarea, controlul, exploatarea și întreținerea sistemelor individuale adecvate de colectare și epurare a apelor uzate -, persoanele fizice și juridice care dețin spații conectate la un sistem individual de epurare și cele care au construit în curți fose septice ecologice, sisteme cu mini-stații de epurare sau toalete cu bazin vidanjabil au obligația să se înscrie într-un registru special, în caz contrar riscând amenzi de la 5.000 lei la 10.000 lei.
„Proprietari spațiilor conectate la un sistem individual de epurare au obligația de înscriere în registrul sistemului de epurare, în termen de 120 de zile de la conectarea la sistemul de colectare și/sau epurare a apelor uzate. De asemenea, persoanele fizice și juridice care au construit în curți fose septice ecologice, sisteme cu mini-stații de epurare sau toalete cu bazin vidanjabil au obligația să se înregistreze până la finalul lunii noiembrie 2022 în Registrul de evidență a sistemelor individuale adecvate pentru colectarea și epurarea apelor uzate și să informeze Primăria Municipiului Reșița. Obligația înregistrării revine și proprietarilor de sisteme individuale adecvate construite înainte de intrarea în vigoare a prezentului act normativ, în termen de 180 de zile de la intrarea în vigoare a Hotărârii Guvernului”, transmite Primăria Reșița.
Formularul de înscriere în Registrul de evidență a sistemelor individuale adecvate de colectare și epurare a apelor uzate la nivelul municipiului Reșița se poate descărca de pe site-ul primăriei, la adresa www.primariaresita.ro, sau se poate obține, în format tipărit, de la sediul instituției din Piața 1 Decembrie 1918 nr. 1A, de la Centrul de Informare pentru Cetățeni, situat la parter. După completare, formularul se va depune la registratura primăriei sau va fi transmis prin email, la adresa: gospodarie@primariaresita.ro.
În conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr. 714, nedeclararea sistemelor individuale de epurare constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei. Verificările vor fi efectuate de Garda de Mediu, împreună cu reprezentanți ai unității administrativ-teritoriale.
Sursa foto: misiuneacasa.ro