Zonele urbane marginalizate din Reșița sunt readuse la viață cu ajutorul banilor europeni. Cele 6 proiecte lansate de Grupul de Acțiune Locală și depuse de Primăria Reșița la ADR Vest au fost admise la finanțare. Acestea au o valoare totală de aproximativ 18 milioane de lei.
Intenția edilului Ioan Popa de a reconfigura zonele gri ale orașului și de a le transforma în puncte de atracție urbană începe să prindă contur. Nu mai puțin de 6 proiecte, în valoare totală de aproximativ 18 milioane de lei, ce vizează zone degradate precum Mociur, Dealul Mare sau Stavila-Marginea, vor primi finanțare europeană prin Programul Oeprațional Regional. „În urma verificării de către Comitetul Comun de Selecție Restrâns, prin Agența de Dezvoltare Regională Vest, a fișelor de proiect depuse în cadrul apelurilor Locuire și Cultură, Sănătate, Educație, lansate de Grupul de Acțiune Locală Reșița, au fost admise cele 6 fișe de proiect depuse de Primăria Reșița”, informează managerul Grupului de Acțiune Locală Reșița, Cristina Truță.
Cele mai important proiecte, în valoare de peste 8 milioane de lei fiecare, sunt cele de Reabilitare și modernizare a fondului locativ din cartierul Mociur și de Extindere a stocului locativ public în Zona Urbană Funcțională Stavila și Marginea.
În Mociur, este vorba despre reabilitarea Căminului nr. 2 de locuințe sociale și demolarea Căminului nr. 1. Imobilul este un adevărat focar de infecție și se află într-o stare avansată de degradare, astfel încât specialiștii au ajuns la concluzia că orice lucrare de intervenție este inutilă, singura soluție viabilă fiind demolarea lui. Acest proiect are o valoare totală de 8,6 milioane de lei.
Alte peste 8,2 milioane de lei vor fi investite pentru amenajarea unui cartier rezidențial într-o altă zonă marginalizată a Reșiței: Stavila-Marginea. Aici, Primăria Reșița a achiziționat de la TMK 8,5 hectare de teren, pe care au funcționat Țiglăria, Fabrica de refractare și Fabrica de șamotă, și, potrivit Planului Urbanistic Zonal, vor fi construite imobile de locuințe sociale și pentru tineri, o parcare multietajată, terenuri de joacă.
Printr-o reconfigurare totală va trece și imobilul din cartierul Lunca Pomostului cunsocut de reșițeni sub denumirea de Blocul fetelor, ajuns, în prezent, o ruină. Acesta va fi reabilitat, modernizat și transformat într-un spațiu de desfășurare a activităților sociale, comunitare, și culturale, destinat ONG-urilor locale și grupurilor de inițativă din zonele urbane marginalizate. Valoarea eligibilă a acestui proiect este de 950.000 de lei.
Pe lista proiectelor acceptate la finanțare se mai află și cele care vizează reabilitarea, modernizarea și dotarea unităților de învățământ din două dintre zonele defavorizate ale Reșiței. Este vorba despre Modernizarea și dotarea școlii primare și a grădiniței din Mociur, un proiect în valoare de 190.000 de lei, Reabilitarea Grădiniței cu Program Normal Dealul Mare și Reabilitarea Școlii Primare Dealul Mare, în valoare de câte 150.000 de lei fiecare.
Data limită de finalizare a lucrărilor prevăzute a fi executate în cadrul acestor proiecte este 31 decembrie 2023.