Primarul Ioan Popa spune că a primit, destul de târziu, dar a primit, propunerea candidatului USR pentru Primăria Reșița de a avea și o bugetare participativă pentru Municipiul Reșița, dar subliniază că 5% din total fonduri este mult prea mult și că această bugetare participativă a fost cuprinsă undeva în jurul a 0,5%.
Ioan Popa spune că a fost gândită încă de la creionarea bugetului și această posibilitate ca cetățenii să decidă pe un anumit procent din bugetul local, pentru că este o practică în toate orașele civilizate, și spune că el vrea Reșița în rândul acestor orașe. „Am primit de la USR o propunere de alocare bugetare participativă – a venit foarte târziu, și noi, oricum, avem buget participativ cuprins în bugetul nostru, dar nu la valoarea la care au solicitat USR-ul. Ei au solicitat 5% și asta înseamnă enorm de mult. Tot sportul are 5%, deci este un exercițiu pe care noi trebuie să-l învățăm în următorii ani. Bugetul participativ pe care noi îl avem este între 0,5 și 0,7%. Este un exercițiu pe care-l vom învăța pas cu pas împreună cu reșițenii”, a declarat primarul Ioan Popa.
De remarcat faptul că, deși a cerut această formă de bugetare, Andrei Plujar a lipsit de la ședința de Consiliu Local în care s-a discutat bugetul și nu am sesizat ca vreun membru al USR să fie prezent la ședință sau să ia cuvântul. Cred că ar fi fost extrem de interesant pentru fiecare reșițean să aflăm și procedura, cum au propus useriștii să fie consultați reșițenii pentru decizia folosirii acestor sume de bani bugetate.
„Astăzi dăm startul proiectelor pe care USR Reșița se pregătește să le implementeze pentru cetățenii orașului. Pentru că transparența cheltuirii banului public este un deziderat al USR, primul proiect cu care venim în fața reșițenilor le dă acestora puterea de a decide asupra investițiilor care se fac în propriul lor oraș și de a-și impune propria viziune asupra dezvoltării lui. Bugetarea participativă a devenit în România un brand USR și se aplică deja acolo unde administrațiile locale au înțeles că vocea cetățeanului contează. Ne-am bucura ca actuala administrație să manifeste deschidere și să îl includă în proiectul de buget pe anul în curs. Bugetul propus pentru această campanie reprezintă aproximativ 5% din bugetul consolidat al Municipiului Reșița pe anul 2020.
Proiectul USR Reșița își propune: creșterea transparenței activității administrației publice locale și eficientizarea cheltuirii banilor publici; educație civică prin încurajarea participării cetățenilor în luarea deciziilor precum și în alocarea și monitorizarea utilizării banilor publici; creșterea încrederii și a dialogului dintre administrația publică locală și populație; ajustarea politicilor publice la nevoile și așteptările cetățenilor, pentru a îmbunătăți calitatea vieții în Municipiul Reșița; stimularea democrației participative și dezvoltarea leadershipului în comunitate”, a postat Andrei Plujar pe pagina sa de Facebook.