Imaginile care arată condițiile inumane în care sunt tratați pacienții internați la Staționarul 3 surprind doar o parte din „cancerul” care a cuprins Spitalul Județean de Urgență Reșița în ultimii 30 de ani. Edilul Ioan Popa a lansat acuzații grave la adresa unor medici cu vechime din spital care ar bloca accesul tinerilor pe posturi.
Prezent la conferința de presă organizată ieri la Consiliul Județean după apariția în spațiul public a imaginilor șocante din incinta Staționarului 3 al Spitalului Județean de Urgență, primarul Reșiței, Ioan Popa, a vorbit și despre alte carențe ale sistemului medical de aici, generate de „unii dinozauri care nu înțeleg să facă câtiva pași înapoi și să lase locul unor persoane tinere, care vin cu altă mentalitate și care pot să abordeze medicina dintr-o perspectivă modernă și corectă. Este vorba în special despre anumiți medici care de-a lungul timpului și-au schimbat între ei rolurile de manageri”.
Edilul Ioan Popa a oferit exemplul unor medici tineri originari din Reșița, chirurgi care activează cu succes la spitale din țară sau din străinătate care, deși și-au dorit, nu au reușit să acceadă în Spitalul Județean de Urgență din Reșița. „Am cunoscut cel puțin doi medici tineri, unul care este chirurg ortoped în Timișoara, face operații care la Reșița nu se fac astăzi, menisc, ligamente încrucișate, și care și-a dorit să vină la Reșița și nu am reușit să îi creăm posibilitatea asta. Și un alt medic, tot chirurg ortoped, care lucrează în Germania, face operații de șold, bazin, intervenții chirurgicale complicate și bine plătite de Casa de Asigurări de Sănătate, care dacă ar fi făcute la Reșița ar putea aduce resurse finaciare corecte și masive de la Ministerul Sănătății. Și nu reușim să le identificăm locuri în spital pentru că acești dinozauri nu înțeleg să facă un pas în lateral, să iasă din partea de conducere, să își vadă de laboratorale lor, de cabinetele lor, de sălile lor de operații și să ne lase în pace”, a declarat Ioan Popa.
CITEȘTE ȘI: Dosar penal pentru abuz în serviciu, la Spitalul Județean de Urgență Reșița
Edilul-șef a adăugat că, împreună cu președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca, va face toate demersurile necesare, inclusiv la Ministerul Sănătății, astfel încât spitalul să poată angaja medici tineri: „Noi trebuie să aducem sânge proaspăt în acest spital, un management de altă manieră, de altă dinamică în următorii ani. Eu cred că vor trebui făcute niște modificări și în sistemul de selecție a cadrelor medicale la nivel de minister, astfel încât să ne permită să facem head-hunting (trad., vănătoare de capete, n.r.), să ne căutăm medici buni cu care să populăm Spitalul Județean de Urgență. În Franța, în Germania, se practică asta inclusiv în spitale de stat”.
În opinia primarului Reșiței, Spitalul Județean de Urgență trebuie să își schimbe modul de activitate și de abordare față de pacienți și față de cetățeni, întrucât ceea ce se întâmplă astăzi în cea mai mare unitate medicală din județ nu este în regulă, inclusiv la nivelul personalului medical mediu și auxiliar. „La Spitalul Județean de Urgență vorbim despre trei lucruri grave: deprofesionalizare, neprofesionalizare și dezumanizare. Neprofesionalizarea vine din faptul că s-a angajat, de-a lungul timpului, personal, și nu mă refer la medici, mă refer la brancardieri, infirmieri, asistente medicale, fără să aibă o pregătire profesională adecvată. Asta în condițiile în care Reșița are, de exemplu, 4.000 de femei care lucrează în Austria, îngrijesc persoane vârstnice, adică fac exact aceeași treabă care trebuia făcută în situația pozelor care circulă în mass-media”, a declarat Ioan Popa, pentru a încheia cu o întrebare retorică: „De ce aceste persoane nu și-au găsit un loc de muncă aici, acasă, în aceste staționare ale Spitalului Județean de Urgență?”.