Actualizarea studiului de fezabilitate pentru proiectul de dezvoltare a zonei turistice Semenic – Crivaia este finalizată și la începutul acestei toamne ar urma să fie rescoase la licitație proiectarea și execuția telegondolei și a instalației de înzăpezire artificială.
Inițial, Primăria Reșița, care este liderul proiectului de dezvoltare a zonei turistice Semenic – Crivaia, derulat în parteneriat cu Consiliul Județean Caraș-Severin și Primăria Văliug, a scos la licitație proiectul tehnic și execuția în octombrie anul trecut. La solicitarea ADR Vest, însă, proiectul a fost retras de pe platforma de achiziții publice pentru introducerea în studiul de fezabilitate și a activităților de vară.
„Noi acum primim actualizarea studiului de fezabilitate, după care îl dăm la ADR Vest, să se uite din nou pe el colegii noștri de acolo. Dacă lucrurile decurg bine, scoatem la licitație într-o lună de zile din nou proiectul. Proiectarea se va face până prin martie anul viitor și în aprilie pot începe lucrările. O telegondolă se poate monta în șase luni de zile. Dacă totul este pus la punct, în jumătate de an ea poate fi montată și din decembrie 2023 putem urca cu telegondola și iarna, la schi, și vara, pentru a coborî pe biciclete”, a declarat, ieri, primarul Reșiței, Ioan Popa.
Edilul a precizat că mai trebuie rezolvată și problema terenului de cinci hectare de sub pârtia Slalom Uriaș. Acesta aparține societății Schilift SRL, în care Consiliul Județean Caraș-Severin, Consiliul Județean Timiș și Primăria Văliug sunt parteneri. „Schilift deține cele cinci hectare care ar trebui introduse în proiect, altfel avem probleme cu obținerea finanțării. În final, am reușit să conving consilierii județeni din Timiș să creeze o comisie care să evalueze și să dea drumul odată la terenul acesta sau la acțiuni, cum vor dânșii”, a precizat Ioan Popa.
Proiectul de dezvoltare a zonei turistice Semenic – Crivaia este estimat la 48 de milioane de euro, iar finanțarea ar putea fi asigurată din fonduri europene și guvernamentale, spune edilul Ioan Popa: „Am avut discuții cu ministrul Turismului, există resursă financiară care să acopere diferența de la cele 16 milioane de euro pe care le primim de la ADR Vest și până la 48 de milioane de euro. Încercăm să obținem o dublă finanțare astfel încât să nu fim nevoiți să luăm un credit rambursabil”. Proiectul prevede realizarea unui domeniu schiabil cu nouă kilometri de pârtii noi, telegondolă și tunuri de zăpadă, precum și amenajarea unor facilități pentru sezonul estival: parc de aventură, tiroliană, trasee de bob de vară și de cicloturism.
Explicație foto: Telegondola din Piatra Neamț