Primarul Ioan Popa, despre reabilitarea pasajului de la Intim: „Dacă nu am fi intervenit acum, poate că peste cinci sau zece ani se întâmpla o tragedie”

 

În cadrul proiectului de modernizare a infrastructurii în vederea reintroducerii transportului public electric în Reșița, aflat în plină derulare, vor fi reabilitate și modernizate și cele două pasaje traversate de liniile de tramvai – Intim și Nera –, precum și podul peste râul Bârzava de pe strada Timișoarei.

 

Primul pasaj intrat în reparații este cel de la Intim, unde muncitorii firmei PORR Construct intervin pe sensul de mers spre Centrul Civic al municipiului. Lucrările au rolul de a reface stratul de protecție – hidroizolația – astfel încât să fie evitată afectarea structurii de rezistență și, implicit, prăbușirea podului.

 

„Podurile sunt construcții speciale, de multe ori minimalizate de către cetățeni, pentru că nu cunosc ce înseamnă structura de rezistență a unui pod. Ați văzut ce s-a întâmplat într-un județ Moldova cu un pod reabilitat care după șase luni s-a prăbușit. Avem exemplul de la Genova unde, acum câțiva ani, s-a prăbușit un pasaj rutier de autostradă, o catastrofă cu mulți morți. Podurile sunt niște construcții care trebuie impermeabilizate, izolate de ploi, astfel ca intemperiile să nu afecteze structura de beton, de fier. Exact asta se întâmplă acum la pasajul de la Intim: se decopertează, se decalotează podul de toate materialele de deasupra betonului, se reabilitează partea de beton, se face o hidroizolație corectă, după care se pun straturi succesive și venim cu asfaltul sau cu linia de cale de rulare pentru tramvai. Lipsa acestor lucrări periodice, o dată la 30-40 de ani, duce la măcinarea fier betonului din interior și putem ajunge la catastrofe”, a explicat primarul Ioan Popa.

 

În ciuda infiltrațiilor cauzate de o hidroizolare necorespunzătoare, structura de rezistență a pasajului de la Intim nu a fost afectată, a precizat edilul: „S-a făcut o expertiză la pasaj, în urma căreia a fost dată soluția de refacere a straturilor de protecție. Ceea ce se vede sub pod, scurgerile acelea nu au afectat structura de rezistență a podului, dar dacă nu am fi intervenit acum, poate că peste cinci sau zece ani se întâmpla o tragedie. Deci, nu avem niciun motiv să ne îngrijorăm despre starea de acum a pasajului de la Intim. E bine că intervenim la momentul potrivit”.

 

Primarul Ioan Popa a adăugat că lucrările de această anvergură, cum sunt cele de reabilitare a pasajelor, dar și cele de modernizare a întregii infrastructuri pe principala arteră rutieră a municipiului, prevăzute în proiectul „Modernizarea transportului public electric și amenajarea infrastructurii de transport nemotorizat în municipiul Reșița”, nu ar fi putut fi realizate fără ajutorul fondurilor europene: „Spun asta și pentru cârcotașii care încă insistă cu întrebarea de ce ne-a trebuit nouă tramvai. Oamenii nu înțeleg că, de fapt, o lucrare de genul acesta nu avea altă opțiune pentru a fi făcută decât prin fonduri europene. Sunt sume uriașe care se consumă și trebuie aduși constructori care au expertiză, știu să facă lucruri de genul acesta”.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite