Reșițenii care au idei și inițiative pentru îmbunătățirea calității vieții în oraș au la dispoziție două săptămâni pentru a depune proiecte pentru a fi finanțate și implementate de către Primăria Reșița în cadrul procesului de bugetare participativă.
Lansat pe 25 octombrie, procesul de bugetare participativă prin care Primăria Reșița pune la bătaie 1.000.000 de lei pentru a pune în practică cele mai bune idei venite din comunitate a ajuns la etapa depunerii proiectelor. Termenul limită până la care pot fi făcute înscrierile este 1 decembrie, iar cei care au dorit să afle cum funcționează acest mecanism, implementat în premieră de Primăria Reșița, au avut ocazia să obțină informații de la experții Societății Academice din România (SAR), prezenți ieri la dezbaterea organizată la Cinematograful Dacia.
„Bugetarea participativă este un mecanism care se practică peste tot în lume și mă bucur că avem o ediție pilot la Reșița, unde avem și o premieră națională: limita de vârstă nu este 18 ani, ci 14 ani, astfel încât și elevii de liceu să poată să depună proiecte și să voteze. Mai sunt și alte lucruri care sunt în premieră. De pildă, de regulă, comisiile care decid ce proiecte se implementează sunt din primărie. Aici, la Reșița, jumătate din membri pot să fie din societatea civilă, jumătate din primărie”, a spus Adrian Ciuhodaru, expert bugetare participativă SAR. Acesta a explicat celor prezenți și ce aduce nou, cu ce este diferită bugetarea participativă față de alte mecanisme de participare a publicului: „Majoritatea mecanismelor de participare a publicului la treburile cetății se bazează pe consultare. Aici, miza e vorba despre codecizie, pentru că cetățenii decid alături de administrație ce proiecte pot să meargă mai departe și să fie votate. Se merge dincolo de ideea de consultare, în sensul în care niște comunități se încheagă, depun niște proiecte, proiectele care sunt cel mai mult votate devin câștigătoare și administrația își asumă implementarea acelor proiecte”.
Suma pe care Primăria Reșița o pune la dispoziție pentru implementarea proiectelor prin acest mecanism este de 1.000.000 de lei, pe două domenii: 500.000 de lei pentru proiecte de mobilitate și 500.000 de lei pentru proiecte ce vizează spațiul public. „Din bugetul total al primăriei, o bucată este trasă pe dreapta astfel încât să fie pregătită pentru a finanța inițiative venite din partea cetățenilor. Este o interacțiune pe care noi, ca administrație publică, vrem să o avem cu cetățeanul. Putem să vedem și noi care sunt dorințele, lucrurile pe care oamenii și le doresc în anumite cartiere. Nevoile sunt diferite și în măsura în care putem să promovăm și să realizăm parte din proiectele propuse suntem bucuroși să o facem. Încercăm să aducem idei din zona cartierelor și să le punem în practică. Ideile de la cetățeni sunt binevenite. Nu trebuie să fie nave spațiale, nu trebuie să facem avioane. Pot fi proiecte de 5.000, de 10.000, de 50.000 de euro”, a spus primarul Ioan Popa în cadrul întâlnirii de la Cinematograful Dacia.
Toate detaliile referitoare la procesul de bugetare participativă sunt disponibile accesând platforma: https://bp.primariaresita.ro/BugetareParticipativa/Home.