Vechiul patinoar din Govândari, aflat în administrarea Ministerului Sportului din 1977 și abandonat de peste 20 de ani, a fost preluat de Primăria Reșița. Municipalitatea intenționează să acceseze fonduri europene pentru reabilitarea acestuia, astfel încât atât sportivii de performanță, cât și iubitorii patinajului să se poată bucura din nou de un patinoar funcțional la standarde moderne.
Primăria Reșița a inițiat încă din 2020 demersurile pentru preluarea în administrare a vechiului patinoar, nefuncțional și aflat în stare avansată de degradare, pentru a-l reabilita și reintroduce în circuitul sportiv. Procedurile greoaie au făcut ca abia acum transferul de la Ministerul Sportului, care administra patinoarul prin intermediul Clubul Sportiv Municipal Reşiţa, să se concretizeze printr-o hotărâre de guvern ce a fost adoptată în ședința din 16 noiembrie.
„Sunt bucuros să anunț că vechiul patinoar de lângă stadionul de atletism a fost adus în proprietatea publică a orașului. Pentru transferul acestui obiectiv de la Ministerul Sportului către Primăria Reșița a fost nevoie de o acțiune a colegilor noștri de la Direcția de Educație, o procedură anevoioasă, care a început acum 3 ani și a fost finalizată prin Hotărârea de Guvern din 16 noiembrie 2022, semnată de premierul Nicolae Ionel Ciucă. Mulțumesc domnului prim-ministru pentru sprijinul acordat și tuturor celor implicați în acest demers”, a transmis primarul Ioan Popa.
În suprafață de aproape 2.000 mp și prevăzut cu tribună cu 1.500 de locuri, patinoarul artificial descoperit din cartierul Govândari se afla în administrarea Ministerului Sportului din anul 1977, prin Direcția Județeană de Sport Caraș-Severin până în 2001 și, apoi, prin Clubul Sportiv Municipal Reșița. „În 2001, patinoarul predat era nefuncțional, în stare de degradare și nu permitea derularea activităților de patinaj sportiv. A fost reluată activitatea în patinoar între anii 2005 și 2006, fiind singurul patinoar artificial din zonă. Investițiile privind întreținerea și modernizarea imobilului s-au făcut în funcție de bugetul alocat ministerului, iar costurile foarte mari la energie electrică privind producerea gheții au făcut ca acest patinoar să nu mai poată funcționa în scopul pentru care a fost construit, nemaiputând să asigure condiții favorabile desfășurării antrenamentelor și desfășurării competițiilor de nivel național”, se precizează în nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern, semnată de ministrul Sportului, Eduard Novak.
Ministrul Eduard Novak mai precizează că, având în vedere starea de degradare a patinoarului și ținând cont de disponibilitatea Primăriei Reșița pentru modernizarea și menținerea patinoarului la standarde care să permită desfășurarea activităților specifice, atât pentru sportivii de performanță, cât și pentru iubitorii acestui sport din municipiul Reșița și împrejurimi, „Ministerul Sportului consideră benefică transmiterea patinoarului artificial descoperit din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Sportului prin Clubul Sportiv Municipal Reșița, în domeniul public al municipiului Reșița. Conform referatului de aprobare, municipiul Reșița deține resursele financiare pentru a face lucrări de investiții și reabilitare pentru repunerea acestui patinoar în circuitul sportiv. În acest fel va fi asigurat cadrul pentru atragerea către sportul cu patine a cât mai multor copii și tineri, fiind creată o bază de selecție pentru viitorii sportivi de performanță și totodată asigurându-se o formă de agrement pentru iubitorii sportului cu patine din Reșița”.
Pentru reabilitarea și modernizarea patinoarului, primarul Ioan Popa mizează pe fonduri europene. „Vom demara un proiect de reabilitare a patinoarului rămas în paragină în ultimii 25 de ani, pentru ca tinerii Reșiței să se poată bucura din nou de un patinoar modern. Fiind în ciclul financiar 2021 – 2027, avem tot timpul necesar să îl introducem la finanțare pe o axă cu fonduri europene pentru a-l face frumos. Are loc și pentru tribune, pentru nocturnă. Eu cred că va fi un loc de care reșițenii se vor bucura. Iarna asta nu mai apucăm, dar sperăm ca iarna viitoare să ne putem folosi de el. Există niște suprafețe mai noi, avem niște modele de prin Austria și Elveția, pe care se poate patina și pe timpul verii”, a declarat edilul municipiului Reșița.