Cum s-ar putea pune capăt crizei guvernamentale? Ioan Popa, primarul liberal al Reșiței, prim-vicepreședinte al Organizației PNL Caraș-Severin, recunoaște că nu există decât două alternative. Însă este pesimist când vorbește despre varianta PNL-USR. Iar scenariul unei coaliții PNL-PSD nu l-ar accepta decât cu o condiție. Una mare și lată!
Astăzi, în ziua în care liderii PNL au început negocierile cu USR și PNL pentru găsirea unei soluții de guvern majoritar, l-am întrebat pe Ioan Popa cum vede el rezolvarea crizei politice. Recunoscând că pentru PNL nu există decât două opțiuni, alianță fie cu USR, fie cu PSD, liberalul care se află la al doilea mandat de primar al Reșiței – pe care l-a câștigat odată cu obținerea unei majorități detașate în Consiliul Local (peneliștii având 17 mandate din totalul de 21) – este sceptic în privința refacerii coaliției.
„Există două opțiuni, nu văd mai multe, spune Ioan Popa. Prima ar fi refacerea alianței cu USR. Care, însă, este dificil de realizat după cele două greșeli flagrante făcute de ambii parteneri – USR, atunci când a avut aroganța să spună că acceptă orice prim-ministru pus de liberali, dar nu și pe Ludovic Orban, iar apoi a urmat o altă aroganță, făcută de PNL, atunci când premierul a dat afară doi miniștri fără să aibă o consultare prealabilă în coaliție, unde să se aducă argumente de ambele părți. Astfel că demiterile s-au făcut în mod subiectiv, fapt ce a dus la ruperea alianței. Din această cauză, consider că alianța PNL-USR este greu de refăcut. Mai ales că există și riscul ca un astfel de guvern PNL-USR-UDMR să nu obțină cele 234 de voturi necesare, ținând cont că acum PNL este destul de fragil ca vot în Parlament”.
În privința unei coabitări guvernamentale și parlamentare între liberali și social-democrați, Ioan Popa consideră că aceasta este posibilă, dar nu ar trebui acceptată de PNL decât dacă noua majoritate din forul legislativ și-ar propune ca obiectiv pe termen scurt adoptarea unei legi privind reorganizarea administrativă a României. „Dacă refacerea coaliției cu USR nu e posibilă, mai există varianta în care să se facă o majoritate cu PSD, dar pe care eu n-aș accepta-o decât cu o condiție, o singură condiție esențială: să-și asume în scris ambele partide, PNL și PSD, reorganizarea administrativă, care nu a mai fost făcută din 1968! Dacă cele două partide, care dețin acum două treimi din mandatele parlamentare, s-ar «lega cu sânge» că se face reorganizarea administrativă, aș trece peste orice și aș accepta să facem o alianță chiar și cu PSD-ul. Dar eu, personal, nu cred că există această voință politică în România!”, a declarat pentru resita.ro primarul liberal.
Ioan Popa este sigur că, mai devreme sau mai târziu, reorganizarea administrativă tot se va face, clasa politică din țara noastră nu poate evita la nesfârșit acest lucru. „Franța nu are primării sub 3200 de locuitori, iar Germania – sub 2500 de locuitori. Mai devreme sau mai târziu, Uniunea Europeană ne va forța să facem reorganizarea administrativă. Am spus-o și o repet, în România avem primării, avem comune cu sub 100 de locuitori, ceea ce este aberant, iar aceste localități consumă resursă fără a fi în stare să genereze resursă. Din 3600-3700 de UAT-uri, ar trebui să tăiem 1000. Este absolut absurdă situația de la noi, continuăm să consumăm resurse financiare inutil, pentru a susține administrații publice care nu pot genera venituri, pur și simplu nu au cum.” a explicat Ioan Popa. În plus, spune acesta, în cazul primăriilor mici mai există un dezavantaj major, „nu au capacitatea de a scrie proiecte, nu au capacitatea de a gestiona și de a implementa proiecte, pentru că nu au resursa umană suficientă”.
Întrebat în cât timp crede că ar putea fi realizată reorganizarea administrativă a României, în condițiile în care se știe că principala temere a marilor partide este că ar putea fi taxate la alegeri de electoratul din mediul rural influențat de primarii ale căror posturi s-ar desființa, liberalul Ioan Popa spune că acum ar fi un moment favorabil acestei schimbări: „O lege de reorganizare administrativă, dacă îți dorești să o faci și ai tenacitate, nu durează mai mult de un an de zile. Și asta înseamnă că oricine își face probleme că va avea de suferit electoral de pe urma acestei reorganizări nu are niciun motiv de îngrijorare. Suntem în 2021, iar alegerile vor avea loc abia în 2024”.