În ciuda greutăților generate de pandemie și a lipsei oricărui sprijin de la nivel central, școala duală va merge mai departe la Reșița. Primarul Ioan Popa, la inițiativa căruia a început implementarea acestui sistem în anul școlar 2017-2018, mizează pe agenții economici din oraș care și-au arătat disponibilitatea de a continua parteneriatul pentru învățământ dual.
2020 a fost un an complicat pentru școala duală reșițeană din cauza restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19. Firmele nu au mai putut asigura stagiile de practică pentru elevi, fie pentru că în majoritatea timpului nu au funcționat, cum ar fi cele din HORECA, fie pentru că, deși nu aveau sistată activitatea, nu au avut voie să îi primească pe elevi în incintă din cauza regulilor stricte din starea de urgență/alertă. Cu toate acestea, cele mai multe dintre ele și-au achitat obligațiile din contract, adică au plătit bursele lunare, câte 200 de lei pe lună pentru fiecare elev pe care, în realitate, nu l-au avut în practică. Și, în ciuda demersurilor pe care primarul Ioan Popa le-a făcut, pe parcursul anului trecut, la Ministerul Educației, de la nivel guvernamental nu va veni niciun sprijin.
„Agenţii economici sunt mult mai înţelegători decât ne imaginăm noi”
„Anul trecut, școala duală a fost supusă unui stres fantastic. Au fost agenţi economici, în special în HORECA, închişi, care n-aveau cum să lucreze practică şi trebuiau să plătească bursa, şi au făcut-o majoritatea dintre ei. Şi am avut pe de altă parte şi agenţi economici care lucrau, în special pe partea de inginerie mecanică, gen Spaleck, Prodmec, care erau dispuşi să accepte practicanți, dar nu-i lăsa legislaţia. Şi acei oameni au continuat să facă plăţi. Este o chestiune lipsită de onestitate a Ministerului Educaţiei. Am transmis mesaje ferme către ministrul Anisie (Monica Anisie, fostul ministru al Educației, n.r), la vremea respectivă, şi le-am zis: ori nu mai luaţi banii de burse de la agenţi, ori alocaţi voi resursă financiară ca să compensăm pierderile pe care aceştia le au”, a declarat primarul liberal Ioan Popa. Toate aceste apeluri au rămas, însă, fără niciun rezultat. „Ca să vă spun sincer, cred că nu vor mai fi recuperați acești bani. Pe 2020, sigur nu. Dar agenții economici nici nu au solicitat, noi am mers pentru că ni s-a părut de bun simţ să clarificăm lucrurile astea. A rămas ca-n tren. Dar, una peste alta, agenţii economici sunt mult mai înţelegători decât ne imaginăm noi. Dacă ar fi toţi la fel de eleganţi, ca să zic aşa, ca majoritatea agenţilor economici, ar fi bine în ţara asta”, a precizat edilul.
„Am făcut invers decât în anii precedenţi”
În ciuda tuturor greutăților, școala duală va continua la Reșița pentru al cincilea an consecutiv, însă cu o strategie nouă din partea Primăriei Reșița, care își dorește o relație cât mai bună cu agenții economici. „Chiar dacă principalii actori sunt liceele şi agenţii, noi ne-am menţinut şi ne menţinem acest rol pentru că ţin foarte mult ca şcoala duală să nu cedeze. Am avut întâlniri cu agenții economici chiar săptămânile trecute. Am făcut invers decât în anii precedenţi, când i-am adus aici, la primărie, pe toţi. De data asta am rugat colegele mele, în speţă pe Ildiko Pataki, consilierul meu pe educaţie, şi a mers la fiecare agent economic în parte, şi-a alocat câte o oră, două, ca să stea de vorbă cu dânşii despre probleme, despre situaţii, despre optimizări ale relaţiei noastre. Şi a fost o experienţă foarte plăcută pentru că dacă aici, să zicem, între 10-12 agenţi, mulţi n-aveau disponibilitatea de a deschide subiecte, acolo am aflat foarte multe lucruri”, a explicat edilul Ioan Popa.
În prezent, în sistemul de învățământ profesional dual din Reșița sunt înscriși aproximativ 450 de elevi.