Prin premierea celor doi polițiști locali, edilul Ioan Popa a dorit să transmită un mesaj atât oamenilor legii – să nu îi ierte pe cei care nu păstrează curățenia în oraș și în împrejurimi –, cât și cetățenilor municipiului, care trebuie să știe că depozitarea deșeurilor în alte locuri decât cele permise se sancționează aspru.
Poliștii locali reșițeni Ion Bara și Constantin Șarpe au amendat, pe 30 aprilie, un agent economic din Reșița cu 50.000 de lei după ce l-au surprins în timp ce descărca, dintr-o autoutilitară, deșeuri provenite din construcții, pe drumul de acces către halda de resturi vegetale situată în cartierul Moniom. Pe lângă amenda usturătoare aplicată agentului economic, cei doi polițiști locali i-au confiscat și autoutilitara – evaluată la 28.000-30.000 de euro.
Cei doi poliști locali au fost răsplătiți, astăzi, de către edilul Ioan Popa, cu câte o diplomă de merit și o primă de 1.000 de lei fiecare. „Am vrut să trag un semnal de alarmă. Este un semnal pentru colegii lor, să înțeleagă că este foarte important să menținem o anumită disciplină și rigoare în oraș, astfel încât evenimentele de genul acesta să nu se mai repete sau să fie cât mai rare. Trebuie să protejăm arealul împrejumitor al orașului pentru că, de fapt, este singura modalitate prin care ne putem apropia de ceea ce se întâmplă în Europa civilizată. Puțină lume știe de ce e atât de bine în Austria, Elveția, Germania sau Olanda. Lumea o pune pe seama civilizației, că oamenii sunt educați, dar vă spun că în primul rând este coerciția. Acolo amenzile sunt enorm de mari, rigoarea este la fel și de aici pornește de fapt totul”, a declarat primarul Ioan Popa înainte de a le înmâna celor doi polițiști locali diplomele și banii. Totodată, edilul le-a transmis polițiștilor locali să fie intransigenți în tot ceea ce privește indisciplina și să acționeze astfel încât să impună ordine și rigoare în oraș.
Primarul Ioan Popa a reamintit faptul că reșițenii au la dispoziție două locații, în Stavila și în Govândari, zona Kaufland, unde pot depozita gratuit deșeurile voluminoase: „Oricine își sparge un balcon, își face o lucrare de amenajare interioară are unde să ducă molozul gratuit. Nu ia nimeni niciun leu. Din cauza aceasta e greu de înțeles, dacă tot le pui într-o mașină și ai posibilitatea de a le depozita gratuit, de ce să te duci să le arunci în pădure sau pe malul Bârzavei sau cine știe pe unde?!”.
Cele două puncte de colectare sunt pe Bulevardul Muncii, nr. 25, în spatele supermarketului Kaufland, telefon: 0730462898, respectiv pe strada Scorușului (Stavila), telefon: 0770538768. Programul de funcționare este de luni până vineri, în intervalul orar: 08.00 – 16.00.
Potrivit directorului Poliției Locale Reșița, Alexandru Ciati, în primul trimestru din 2022 numărul depozitărilor neconforme a scăzut față de perioadă similară a anului trecut, de la 19, la opt. „Avem câteva puncte negre pe care încercăm să le monitorizăm prin resursa umană și prin mijloace de supraveghere video, tocmai pentru a descuraja astfel de situații. Legiuitorul a înăsprit regulile în ceea ce privește depozitările și abandonarea deșeurilor pe raza unităților administrativ-teritoriale, sancțiunile ajungând până la 30.000 de lei pentru persoanele fizice și 70.000 de lei pentru persoanele juridice. Sancțiunile sunt aspre, scopul fiind acela de a descuraja astfel de activități. Tot o noutate stabilită de legiuitor este și măsura complementară de confiscare a autovehiculului folosit la transportul și la abandonarea deșeurilor. Această măsură vine și ea în sprijinul nostru, atât al autorităților locale, cât și al gărzilor de mediu, pentru a stăvili acest fenomen”, a declarat Alexandru Ciati.