Probleme serioase cu gunoiul lui Simescu, Girexim cam strâmbă din nas

De ani buni, Reșița are o mare problemă în ceea ce privește deșeurile menajere, problemă cu care am putea spune că s-a ales din cauza lui Sorin Simescu. Acesta a concesionat o platformă betonată pe vechea haldină de gunoi, dar, în loc să selecteze gunoiul pe care l-a luat din tot județul, nu a făcut decât să adauge încă un munte reliefului din Reșița: un munte de gunoaie!

Concret, platforma betonată închiriată de la Primăria Reșița trebuia folosită doar pentru o depozitare temporară a deșeurilor menajere în vederea selectării lor, însă firma lui Simescu a fost mai degrabă preocupată să aducă o cantitate cât mai mare de deșeuri menajere, nicidecum de selectarea părții reciclabile a acestuia. Așa s-a ajuns la muntele de sute de tone de gunoi!

Cine trebuia să intervină în această situație? Garda de Mediu, dat fiind faptul că firma lui Simescu avea autorizație de mediu doar pentru sortare, nu și pentru depozitare. Or, dacă treci de câteva zeci de tone de deșeuri menajere, este clar că ceea ce faci tu presupune depozitare. Atunci trebuia să intervină Garda de Mediu. N-a făcut-o pentru că Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) de la Lupac nu era nici pe departe funcțional, singurele gropi de gunoi unde ar fi putut să fie duse deșeurile menajere erau la distanțe mari, ceea ce ar fi dus la un preț uriaș pentru colectarea deșeurilor menajere. Așa că, tacit, muntele de gunoi a crescut de la lună la lună.

Când s-a ajuns la sute de tone de deșeuri menajere acolo, abia atunci s-a trezit Garda de Mediu. Și nici atunci nu a intervenit rapid cu amenzi, ci doar cu măsuri și termene pentru transferul „muntelui” de gunoaie. Transfer care, evident, nu s-a realizat. Profitând de situație, firma în cauză a fost băgată în insolvență și, apoi, în faliment, iar Simescu a arătat mereu cu degetul spre Consiliul Județean, care trebuia să finalizeze CMID de la Lupac, și a contestat în instanță amenzile date în ceasul al doisprezecelea de Garda de Mediu. A câștigat astfel timp, iar, odată cu insolvența, s-a intrat practic într-un impas fără ieșire.

CITEȘTE ȘI: „Chinezăria” din Dealul Lupacului cade bucată cu bucată, „fură” cine (ce) poate

Recent ales președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca trebuie să rezolve acum, pe lângă problemele uriașe ale „chinezăriei” din Dealul Lupacului, căreia i se strică câte-o piesă aproape în fiecare zi, și problema muntelui de gunoaie de pe vechea haldină a Reșiței. Potrivit prevederilor legale, la CMID Lupac trebuie să ajungă tot gunoiul din Caraș-Severin, numai că Girexim nu-l prea vrea, iar responsabilul zonal al acestei firme, Remus Marta, a explicat foarte clar că acele deșeuri sunt de foarte mulți ani și ard în permanență pentru că au intrat în fermentare din cauza timpului mare de depozitare. Și, dacă ar fi adus la CMID, ar risca să incendieze toată groapa de gunoi.

Romeo Dunca i-a cerut să înceapă, măcar, cu gunoiul de pe marginea depozitului ilegal, căci acesta, de principiu, arde la mijloc. Și s-a convenit, împreună cu Garda de Mediu și Girexim, ca operatorul CMID-ului să ceară Agenției de Protecția Mediului Caraș-Severin lămuriri suplimentare cu privire la această operațiune. Le-a scăpat însă discuției subiectul privind taxa de depozitare, căci, potrivit contractului, pentru acele sute de tone de deșeuri, Girexim trebuie să perceapă o taxă de depozitare. Taxă pe care, cu siguranță, firma aflată în faliment nu va prea avea cum să o plătească…

CITEȘTE ȘI: „Chinezăria” Frunzăverde-Hurduzeu a cedat din nou! Romeo Dunca: „Vom executa garanția și vom monta utilaje germane de calitate”

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available