Profesor din Reșița, despre rezultatele la Bac: „Tu, dascălul, care i-ai dat zeci de note elevului tău, timp de patru ani, nu ai dreptul să vezi nota lui la Bac! De ce?”

 

În urmă cu puțin timp au fost publicate de Ministerul Educației rezultatele la Bacalaureat. Nu înainte ca ministrul Sorin Cîmpeanu să anunțe că rata de promovare din acest an, de 73,3%, este cea mai ridicată din ultimii 10 ani. Dar fără a spune însă că subiecte ușoare ca-n 2022 nu s-au mai dat niciodată în ultimul deceniu.

 

Momentul a fost anticipat perfect de un profesor de matematică de la Colegiul Național „Mircea Eliade” din Reșița, Dan-Dragoș Popa, care își exprimă nemulțumirea și cu privire la „marea de coduri” care anonimizează în așa fel rezultatele candidaților încât nici măcar profesorii nu pot ști ce au făcut la Bac elevii pregătiți de ei de-a lungul anilor de școală.

 

„Azi e ziua cea mare pentru cei care au dat Bac-ul.

Azi apar rezultatele. Cel târziu la ora 12.

Evident, nu înainte de a apărea ministrul pe post, la o conferință în cadrul căreia să se laude cu realizările mărețe ale actualei conduceri și cu faptul că e cel mai ridicat procentaj de promovabilitate din ultimii k ani!

Evident, va omite o chestie neesențială: au fost, indubitabil, cele mai simple subiecte din 2007 până acum. Mă refer la matematică, cel puțin. De istorie nu mai vorbim. Până la nota 5,60 ai răspunsurile în textul dat.

Deși lucrările sunt gata corectate demult, ministerul se va ține de promisiune: până în ora 12. Ca să mai fiarbă puțin copiii în suc propriu. De părinți ce să mai zicem?

Și atunci va fi o chestie faină! Superbă! O mare de coduri, fără niciun nume! Tu, dascălul care ai lucrat 4 ani la clasa aceea și ai pus suflet în ce ai făcut, nu vei ști ce note au luat elevii tăi, individual. Va trebui să aștepți să-ți spună fiecare, când și dacă vrea. Și dacă vrea să-ți spună nota reală (am pățit-o în 3 rânduri în 2020)! Tu, dascălul, care i-ai dat zeci de note elevului tău, timp de patru ani, nu ai dreptul să vezi nota lui la Bac! De ce? Așa zice autoritatea națională de protecție a proștilor, pardon, de supraveghere a prelucrării datelor cu caracter personal. Să nu cumva să se simtă lezată vreo loază, copil de politician sau de bani gata că a luat 1,50 la Bac și văd toți! Toți cei care îl credeau inteligent și-l priveau cu admirație.”, scrie profesorul Dan-Dragoș Popa pe pagina sa de Facebook.

 

Rata de promovare în Caraș-Severin: 67,2%

 

Sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului a fost promovată în Caraș-Severin de 1045 de candidați, rezultând o rată cumulată de promovare (înainte de contestații) de 67,20%, deci cu 6 puncte procentuale sub rata de promovare la nivel național. Nici la medii de 10 nu stăm mai bine: din cele 162 înregistrate în toată țara, una singură a fost obținută în Caraș-Severin. Zecistul este absolvent al Colegiului Național „Traian Lalescu” din Reșița și, potrivit Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin, se numește Mariana Ionela Muntian. 232 de elevi din județul nostru au media generală între 9 și 9,99. Codurile și notele tuturor candidaților le găsiți pe site-ul bacalaureat.edu.ro.

 

La examenul de Bacalaureat din Caraș-Severin au absentat 133 de candidați, au fost eliminați din examen 4 și au fost prezenți la toate probele 1555, din totalul de 1688 de candidați înscriși în sesiunea iunie-iulie 2022. Rezultatele au fost afișate atât în mediul online, cât și în centrele de examen, cu anonimizarea numelui și a prenumelui candidaților, în concordanță cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – GDPR).”, anunță Ion Chiosa, purtător de cuvânt al ISJ Caraș-Severin.

 

Contestațiile pot fi depuse/transmise astăzi, 27 iunie, în intervalul orar 12.00 – 18.00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației este finală și poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Rezultatele finale (după soluționarea contestațiilor) vor fi anunțate în data de 1 iulie. Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să parcurgă, cumulat, următoarele etape/condiții: recunoașterea/ echivalarea/ susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale; susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea; media notelor obținute la probele scrise trebuie să fie 6 (cel puțin).

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite