Municipiul Reșița intră în rândul comunităților ce pun un accent deosebit pe colectarea selectivă.
Mai mult, folosirea spațiilor pentru depozitare vor fi subterane, aspectul orașului fiind astfel unul plăcut și modern. Municipalitatea reșițeană a dat în folosință, la începutul săptămânii, noi locuri amenajate pentru depozitarea deșeurilor municipale. Zece platformele subterane pot fi folosite de către locuitorii din zona Parcului Copilului (Siderurgistului) din cartierul Govândari.
Proiectul este deocamdată unul pilot și a fost finanțat de Primăria Reșița, costurile investiției ridicându-se la 550.000 lei.
Administrația locală urmează să monitorizeze gradul de colectare selectivă, iar dacă acest proiect se va dovedi benefic, el va fi extins în toate cartierele reșițene.
Se vorbește tot mai mult despre orașe curate deși, în majoritatea cazurilor, ele sunt murdărite chiar de către locatarii lor. Intrarea României în Uniunea Europeană a făcut ca nu doar dorința de civilizație să determine nevoia de a avea un oraș curat ci faptul că facem parte dintr-o organizație elită a continentului european să ajungem să ni se impună un înalt nivel de civilzație.
Așa se face că, de la 1 iunie 2019, românii trebuie să colecteze diferențiat deșeurile, prevedere care a fost pusă în aplicare deși nici la ora actuală județul Caraș-Severin nu are un Sistem Integrat pentru Gestionarea Deșeurilor, chiar dacă Comisia Europeană a dat toți banii prevăzuți pentru asta!
Un prim pas spre colectarea selectivă este făcut de către Primăria Reșița în zona Parcului Siderurgistului unde au fost amplasate, într-un proiect pilot, 10 platforme subterane pentru colectarea selectivă a deșeurilor, proiect pentru realizarea căruia a investit 550.000 de lei.
Astfel de platforme sunt extrem de necesare dacă vrem un oraș curat pentru că, actualele platforme betonate, sunt deja sparte și vandalizate, iar animalele și chiar oamenii, au un acces facil la ghenele de gunoi, fapt pentru care unii îl împrăștie în tot orașul.
Cu asemenea platforme, ca cele din Parcul Siderurgistului, fac imposibilă împrăștiera gunoiului, acesta rămânând acolo unde îi este locul, în pubele.
”După cum ați văzut, de la preluarea mandatului am modernizat platformele de colectare. Am facut o primă investiție și am îngrădit majoritatea platformelor de colectare. Acum, prin acest proiect pilot, urmărim să creștem gradul de colectare selective și astfel să scădem costurile de prelucrare a gunoiului. În funcție de rezultate o să facem astfel de investiții și în alte zone ale orașului. România reciclează în acest moment doar 13% din gunoiul produs în ţară, deşi ţinta pentru următorii ani este de până la 50%, iar în 2030 trebuie să reciclăm 65% din ce aruncăm la tomberon. Amenzile pentru neîncadrarea în acești parametrii sunt foarte mari, iar România începe să aibă o problemă serioasă pe care trebuie să o conștientizăm cu toții.”
A declarat Ioan Popa, primarul Municipiului Reșița.