Prostie? Dezinteres? Sau sabotaj?

 

Acestea sunt întrebările care se nasc – semnalează președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca – atunci când vezi că primarul unei comunități împreună cu aparatul său compromite șansa Oraviței de a fi eligibilă pentru o investiție de 80 de milioane de euro necesară, pentru reconstruirea sanatoriului de la Marila.

 

Demersurile întreprinse în ultimii ani de administrația Dunca pentru demolarea anticei clădiri și construirea unui nou sanatoriu la Marila se lovesc de opoziția celor ce conduc orașul. Pozând în susținător al proiectului pentru care Compania Națională de Investiții a investit un milion de lei în studiul de fezabilitate, primarul Dumitru Ursu i s-a plâns anul trecut președintelui Consiliului Județean că Oravița nu are bani pentru demolarea sanatoriului și degajarea terenului în vederea construirii unuia nou. Iar Romeo Dunca i-a oferit soluția: CJ alocă Primăriei Oravița banii pentru demolare, administrația Ursu va pune la pământ clădirea și va întocmi documentele necesare pentru predarea amplasamentului către CNI în vederea implementării proiectului. O investiție de 80 de milioane de euro!

 

Dar toate aceste planuri sunt blocate de aleșii Oraviței, arată Romeo Dunca. Pentru a putea fi adoptată în plenul CJ alocarea banilor de demolare, este necesară parafarea unui acord de colaborare între cele două autorități publice. Dar parteneriatul nu a fost aprobat nici anul trecut, când Ursu se dădea liberal, și nici acum, când acesta a redevenit social-democrat, așa cum sunt majoritatea consilierilor locali din Oravița. Motivul invocat în 2023: aleșii locali consideră că Primăria Oravița „nu are capacitatea și resursele necesare pentru implementarea corespunzătoare a proiectului”, respectiv „nu se poate asigura derularea corespunzătoare a activităților de demolare prevăzute în proiect, inclusiv în ceea ce privește selectarea operatorului economic desemnat să asigure demolarea imobilului”!

 

 

Romeo Dunca a făcut apoi noi demersuri, convenite cu Dumitru Ursu, dar de atunci au trecut alte două luni, iar primarul Oraviței încă nu a reintrodus în Consiliul Local proiectul cu acordul de parteneriat. Să fie prostie, dezinteres sau sabotaj?, întreabă Romeo Dunca.

 

„CNI a făcut pe bani bugetari un studiu de fezabilitate care a costat un milion de lei. Ne-a întrebat de două ori când va fi demolat spitalul vechi. Spitalul e în proprietatea orașului, care nu are fonduri necesare. Din acest motiv, noi am intocmit și semnat un contract de parteneriat în care ne obligăm să asiguram banii necesari pentru demolare. Am trimis acest protocol acum un an pentru a fi aprobat în CL de la Oravița. Nu știam și nu credeam că primarul Ursu ne aburește. A reușit să mimeze interesul, dar au votat împotriva acestui acord. Acum câteva luni am insistat din nou. Din păcate, deși o serie de documente au fost întocmite, protocolul care ne dă calea legală de a aloca bani pentru demolare nu e aprobat nici azi.”, scrie Dunca pe pagina sa de socializare.

 

Ursu răspunde pe Facebook, iar Dunca îi cere fapte, nu vorbe!

 

Acuzat că mimează interesul pentru deblocarea situației, primarul Dumitru Ursu i-a răspuns aseară lui Dunca tot printr-o postare pe Facebook: „Așa cum recunoști, o serie de documente privind reabilitarea Sanatoriului Marila au fost deja întocmite, chiar documentele care țin de Primăria Oravița. De acum, mingea e din nou în garajul tău, căci așa tratezi tu instituția pe care o conduci. Consiliul Județean trebuie să aprobe Protocolul despre care ne vorbești, protocol în care se specifică cu claritate că bugetul Consiliului Județean suportă acea cheltuială. Primul Protocol votat de către Consiliul Județean nu conține toate datele necesare demolării Sanatoriului Marila, iar asupra acestui lucru am căzut de acord cu tine, împreună cu administratorul orașului, atunci când ți-ai luat sarcina de a-l modifica. Din nefericire, nu s-a mai întâmplat acest lucru.”

 

Răspunsul lui Romeo Dunca a venit astăzi, la prima oră: „Lipsa de interes sau dorința de a întârzia proiecte legate de efortul CJ se vede clar din viteza de reacție la actele oficiale. Dovezile sunt în postarea de ieri, unde o rugăminte adresată primăriei în iulie 2023 nu găsește rezolvarea nici azi. Chiar dacă între timp am mai vorbit și la telefon pe această temă de câteva ori. Vă repet, D-le Ursu: Aprobați protocolul și gata! Eu nu vă mai trimit nimic înapoi deoarece aveți totul. Faceți o altă HCL exact după modelul celei în care ați respins protocolul. O aprobați și gata. Mai ales că cei de la PSD, pe care în ultimii 3 ani i-ați înjurat, astăzi sunt prietenii dv.

Dacă nu știți cum se face, vă mai trimit încă o dată fotografia. Acolo unde e cu verde hașurat, trebuie să scrie: se aprobă. Sau vorbiți cu dl Bolojan. Ori cu dl Popa, pentru că el a găsit soluții și când cei din CJ nu au fost de acord cu proiectele lui. El nu a avut norocul dumneavoastră. Adică CJ să propună soluții pentru investiții care țin de primăria pe care o gestionați. Și să mai dea și bani pentru demolare pe deasupra. Ori dacă totuși ceva nu vă convine din protocolul nostru, modificați, propuneți și trimiteți urgent. Dar mai ales să nu uitați că acest obiectiv este al UAT-ului pe care îl păstoriti. Era obligația dv. să ne dați toate documentele și toate cererile redactate de aparatul primăriei dv. în brațe. După care să ne rugați să vă ajutam cu bani pentru demolare.”

 

Romeo Dunca îi transmite lui Ursu că CJ poate aproba chiar în ședința ordinară de la finalul acestei luni alocarea banilor pentru demolarea clădirii, dacă primarul Oraviței va convoca acum o ședință extraordinară a Consiliului Local în care Oravița să aprobe protocolul. „Grăbiți-vă că mai aveți timp, îi scrie Dunca primarului Ursu. Dacă aprobați într-o ședință extraordinară ne încadram și o supun la vot în ședinta noastră care urmează. Alocăm banii și dăm bătaie la procedura de demolare. Altfel poate vine Hurduzeu înapoi la CJ și nu se mai gândește nimeni la Marila. Așa cum nu s-au gândit nici în cei patru ani din mandatul trecut. Și banii se vor aloca pe altele, căci setea e mare. Știți doar cum e să stai pe uscat atâția ani…”

 

Nu putem să nu concluzionăm decât cu o întrebare firească: Cum e posibil să fii ales local al cetățenilor unui oraș și să nu aprobi în atâta amar de timp un amărât de protocol care dă o șansă localității tale de a avea un sanatoriu nou, după ce Guvernul (prin CNI) a plătit deja pentru studiul de fezabilitate un milion de lei? Iar răspunsul poate fi foarte simplu: poți să n-o faci, dacă ești pesedist și nu vrei ca administrația liberalului Dunca să bifeze încă o reușită, și asta chiar înaintea alegerilor locale!

 

 

Sursă foto: arhivă februarie 2023 (AICI și AICI)

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available