Reconversia funicularului prinde contur. A fost finalizată documentația tehnico-economică pentru proiectul de mobilitate și regenerare urbană la Reșița [FOTO]

 

„Realizarea unei legături între nucleele urbane Govândari și Centrul Civic din Municipiul Reșița” este cel mai important proiect de reconversie industrială din vestul României și presupune, pe lângă transformarea funicularului într-un spațiu de promenadă cu facilități de agrement, amenajarea a opt poduri peste Bârzava, precum și extinderea rețelei de piste de biciclete.

 

Documentația tehnico-economică pentru proiectul „Realizarea unei legături între nucleele urbane Govândari și Centrul Civic din Municipiul Reșița”, la care au lucrat, pe parcursul anului trecut, arhitecți de la trei birouri din România, Statele Unite ale Americii și Germania – D Proiect, Oana Stănescu Studio și Werner Sobek AG – a fost finalizată. „Anul 2022 se finalizează cu predarea și aprobarea documentației tehnico-economice pentru proiectul de mobilitate și regenerare urbană la Reșița, prin realizarea unei legături între nucleele urbane Govândari și Centru Civic. Proiectul este atent la realitățile orașului și la oportunitățile ce se arată într-o regenerare urbană care nu vrea să rămână doar la nivel de discurs și imagini ambalate, propunându-se un traseu care va reconecta cartierele Reșiței de peisajul natural din proximitate”, au anunțat arhitecții. Aceștia precizează că „proiectul urmează un an la fel de complicat, cu multe eforturi ale echipei de proiectare și ale echipei din Primăria Reșița de a duce mai departe gândurile și viziunea ultimului an”. Lucrările sunt estimate la 18 milioane de euro, proiectul urmând să fie depus pentru finanțare prin Programul Operațional Regional în actualul exercițiu financiar 2021 – 2027.

 

Potrivit proiectului, legătura între Govândari și Centrul Civic va fi realizată „prin extinderea rețelei de piste de biciclete, a promenadelor și a spațiilor verzi în relație cu malurile râului Bârzava, completate de reconversia funicularului. Prin transformarea lui într-un spațiu de promenadă cu facilități de agrement, se urmăreşte conectarea traseelor de-a lungul Bârzavei cu rețeaua existentă de trasee de agrement de pe Dealul Golului și Dealul Crucii, realizându-se astfel o infrastructură de mobilitate urbană. Reconversia funicularului înseamnă mai mult decât simpla intervenție asupra unui obiect de patrimoniu industrial. Strategia de recuperarea a unui obiect cu identitate pentru reșițeni își propune să unească zona urbană centrală cu peisajul natural din proximitatea acestuia, prin accese pietonale și de biciclete către o priveliște spectaculoasă și plină de adrenalină de la peste 30 de metri ce conectează traseele existente”.

 

Sursă foto: D Proiect

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available