Reșița are (în sfârșit) un monument dedicat lui Mihai Eminescu. Opera de artă reprezintă o inovație pe plan național

 

Realizat de un artist plastic hunedorean, la inițiativa unui grup de reșițeni și cu finanțare din partea Universității Babeș-Bolyai, monumentul „Mihai Eminescu & Luceafărul” a fost amplasat în curtea Centrului Universitar UBB din Reșița și va fi inaugurat oficial pe 15 iunie, cu prilejul împlinirii a 135 de ani de la trecerea în eternitate a poetului.

 

Ideea amplasării în Reșița a unui monument dedicat lui Mihai Eminescu a fost lansată în urmă cu mai mulți ani, în condițiile în care în municipiul de pe Bârzava nu există nici un însemn public care să-l omagieze pe poet. Cu prilejul bilanțului evenimentelor organizate în Reșița în anul jubiliar 2021, problema a fost (re)pusă pe tapet de Erwin Josef Ţigla, autor, împreună cu Gheorghe Jurma, al cărții-album „Monumentele Mihai Eminescu”. Acesta a amintit, atunci, propunerea lansată de Ada Cruceanu și Gheorghe Jurma de a realiza un monument dedicat poeziei eminesciene, mai exact poeziei „Luceafărul”, pentru că aceasta a fost tradusă pentru prima dată în limba germană la Reșița, de Ludwig Vinzenz Fischer, cel care a publicat-o în revista „Romänische Revue” în anul 1889.

 

Anul trecut, pe 26 aprilie 2023, un grup de inițiativă format din Gheorghe Jurma, Ada Cruceanu, Gheorghe Popovici, Romulus Ioan, Victor Ioan și Erwin Josef Țigla a reluat ideea în cadrul unei întâlniri la Biblioteca Germană „Alexander Tietz”. „Cu acest prilej, la sugestia celor care au urmărit, la Reșița, expozițiile plasticianului, dr. ing. Romulus Ioan l-a prezentat pe artistul plastic Alexandru Podea, inginer hunedorean devenit, datorită dragostei sale pentru artă, sculptor în metal, recunoscut pe plan național și internațional pentru realizările sale artistice, președinte al filialei Hunedoara a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Se dorea la Reșița un monument Eminescu aparte, ceva nou în plan național și internațional, chiar putem vorbi despre o inovație în acest sens. Ideile venite de la cei prezenți, puse cap la cap, au contribuit la reușita inițiativei”, relatează Erwin Josef Țigla.

 

Monumentul dedicat Luceafărului a fost executat de către artistul plastic Alexandru Podea în atelierele Întreprinderii de Construcții Siderurgice Hunedoara (ICSH), cu tablă oferită de Artrom Steel Tubes Reșița. Luna trecută, în curtea Centrului Universitar UBB din Reșița, într-un spațiu adecvat pentru organizarea unor evenimente culturale, a fost turnată fundația monumentului, iar vineri, 2 februarie, în prezența artistului plastic a fost ridicat monumentul. Realizarea acestuia a fost finanțată din fondurile Universității Babeș-Bolyai din Cluj prin Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor.

 

 

Monumentul „Mihai Eminescu & Luceafărul” din curtea Centrului Universitar UBB din Reșița are o serie de particularități, enumerate de Erwin Josef Țigla: „Este realizat prin decupare a înscrisului și imaginii în tablă (oțel corten), având forma unei cărți deschise. Pe pagina întâi a cărții se află decupat chipul Poetului din fotografia de tinerețe, 1869, sub acesta, semnătura sa emblematică precum și anii de viață și numele. Pe pagina din dreapta, alăturată, se găsesc decupate două strofe din poemul «Luceafărul» în limba română, urmate de aceleași strofe traduse în limba germană de către reșițeanul Ludwig Vinzenz Fischer. Monumentul este singurul de acest gen ridicat în cinstea poetului și reprezintă o noutate în inventarul operelor de artă plastică dedicate lui Mihai Eminescu. Ne vom bucura a-l prezenta în cadrul unei noi ediții, reînnoite și întregite, a cărții-album «Monumentele Mihai Eminescu», care va apărea anul viitor”.

 

Inaugurarea monumentului „Mihai Eminescu & Luceafărul” va avea loc pe 15 iunie 2024, când se vor împlini 135 de ani de la trecerea în eternitate a poetului.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available