Primăria Reșița are planuri mari pentru una dintre clădirile emblematice ale Reșiței: Școala Pittner, ajunsă astăzi o ruină. Clădirea este importantă atât din punct de vedere istoric, cât și din perspectivă arhitecturală.
Situat pe strada Furnalelor din cartierul Muncitoresc, imobilul, construit în secolul al XIX-lea, a fost casa familiei învățătorului August Pittner, acesta transformând-o, parțial, în școală primară civilă. Aici au învățat generații întregi de reșițeni, până la naționalizarea făcută de comuniști în 1948, când clădirea a intrat în proprietatea statului. De-a lungul timpului, în fosta școală au locuit familii reprezentând cazuri sociale, iar în anii ’90, clădirea, aflată pe lista națională a monumentelor de patrimoniu, s-a degradat constant. O parte din acoperiș s-a prăbușit, pereții stau să cadă și ei și nimic nu mai amintește de frumusețea singurului imobil cu ceas solar din Reșița.
Acum, în ceasul al doisprezecelea, autoritățile și societatea civilă încearcă să recupereze această parte importantă a istoriei orașului și să o integreze într-un circuit cultural modern. Primăria Reșița, Asociația Euroland Banat și o organizație din Islanda au depus o cerere de finanțare nerambursabilă în cadrul unui apel de proiecte ce vizează restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice, derulat prin Programul RO-CULTURA. Acesta este finanțat prin granturile Spaţiului Economic European, format din statele Uniunii Europene și trei dintre statele membre ale Asociaţiei Europene a Liberului Schimb, Norvegia, Liechtenstein și Islanda (state donatoare).
Proiectul depus în parteneriat cu o organizație din Islanda prevede punerea în valoare a Școlii Pittner prin transformarea într-un centru expozițional și de evenimente, cu săli de expoziţie, spații de prezentare, birouri și ateliere creative de pictură, de artizanat, restaurare sau literatură. Imobilul va fi consolidat, restaurat și reabilitat total, cu păstrarea elementelor de arhitectură ce îl definesc: curtea interioară, luminatorul, ceasul cu cadran solar. Valoarea investițiilor prevăzute a fi realizate este de aproximativ două milioane de euro, aceasta fiind, de altfel, și suma maximă ce poate fi acordată pentru un proiect de restaurare și revitalizare a monumentelor istorice, în cadrul Programului RO-CULTURA.
Bugetul total alocat apelului de proiecte este de 16 milioane de euro. La nivel național au fost înscrise cereri de finanțare pentru 27 de proiecte, în valoare de peste 58 de milioane de euro. Doar opt dintre acestea vor fi selectate în urma parcurgerii etapelor de evaluare, lista urmând să fie făcută publică în prima jumătate a acestui an. La concurență cu Școala Pittner se află, printre altele, Vila Elisabeta din Băile Herculane sau situl arheologic Sarmisegetusa Regia din județul Hunedoara.
Sursă foto: MZR-tecture.