„Picturi cu vârf și îndesat” – peste 200 de lucrări vechi și noi ale artistului vizual Dumitru Gorzo pot fi admirate la Reșița, în cadrul unui proiect nonconformist gândit să deschidă orașul spre arta contemporană. Expoziția a avut, aseară, un dublu vernisaj, la Muzeul Banatului Montan și la Universalul Vechi.
Două spații, unul convențional – Muzeul Banatului Montan, altul neconvențional – Universalul Vechi, „Gheorghe” – casa bunicilor din Maramureș, peste 200 de picturi și un singur artist: Dumitru Gorzo. Așa ar putea fi sintetizat evenimentul cultural de aseară care a reunit zeci de reșițeni de toate vârstele, oameni de cultură, artiști locali, autorități – primarul Ioan Popa și președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca, originar din același sat, Ieud (Maramureș), cu artistul Dumitru Gorzo.
La Muzeul Banatului Montan pot fi admirate, până la sfârșitul lunii august, lucrări de artă contemporane mai vechi ale lui Dumitru Gorzo, dar și „Gheorghe”, care își continuă povestea începută în prima jumătate a secolului 20 sub formă de casă în Ieud, Maramureș, devenit casă ruptă, casă sculptură, obiect în fața Muzeului Național de Artă Contemporană, grămadă de bârne la Reșița.
Iar Universalul Vechi a fost reactivat pentru a găzdui o expoziție la nivel național: peste 200 de picturi și desene, unele dintre ele realizate chiar în „studioul” improvizat la parterul fostului Magazin Universal, sunt amplasate pe toată suprafața vitrată a imobilului și luminate din interior astfel încât, la lăsarea întunericului, fostul magazin devine „lightbox” – o uriașă cutie de lumină și culoare. „Lucrările de la parter au fost făcute aici cu cărbune ars la Reșița. Sus sunt capete și bestii făcute la București. Lucrările pot fi văzute doar din exterior, atât ziua, cât și noapte, când vor fi luminate”, a explicat artistul Dumitru Gorzo.
Participanții la vernisaj au avut ocazia să facă și un tur prin interiorul fostului magazin, una dintre clădirile emblematice ale Reșiței de altădată pe care autoritățile intenționează să o readucă la viață, expoziția lui Dumitru Gorzo fiind un prim pas în această direcție. „Avem discuții cu proprietarul, căutăm modalități să colaborăm și sunt convins că în următoarea perioadă îi vom găsi o destinație, poate cultură, poate antreprenoriat, ceva care să o aducă din nou în atenția publică”, a explicat primarul Ioan Popa.
Surse foto: Facebook – Deschide Reșița, Dorinel Hotnogu, Marian Truțulescu Art, Sorina Jecza