Reșița, oraș educat și tolerant

 

Este denumirea unuia din proiectele ce vizează îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din cartierele Mociur, Dealu Crucii, Moara Juracek, Traian Lalescu și Colonia Baraj din Reșița.

 

Potrivit Strategiei de Dezvoltare Locală, realizată de Grupul de Acțiune Locală Reșița, cele cinci cartiere se încadrează în criteriile specifice zonelor urbane marginalizate, locuitorii din comunitățile respective confruntându-se în mod constant cu situații de discriminare și excluziune socială. De asemenea, în aceste zone există cel mai scăzut nivel de educație și cel mai ridicat grad de șomaj din oraș.

 

În arealul vizat de proiectul „Reșița, oraș educat și tolerant” trăiesc 2.244 de persoane, dintre care 910 în Mociur, 1.165 în Dealu Crucii, 72 în Traian Lalescu, 47 la Moara Juracek și 50 la Colonia Baraj.

 

CITEȘTE ȘI: Condiții moderne pentru preșcolarii și elevii din Mociur și Dealul Crucii. Vin banii europeni pentru reabilitarea unităților de învățământ din aceste cartiere

 

În cadrul proiectului, Asociația Nevo Parudimos, în parteneriat cu Fundația Activity, Kreativ Research și Banat Media, derulează o serie de activități ce vin în întâmpinarea nevoilor pe care le au membrii comunităților marginalizate din Reșița. Dintre aceste tipuri de activități amintim:

  • Activități educaționale, școlare și extrașcolare: au ca obiectiv îmbunătățirea calității procesului educațional și creșterea gradului de participare la procesul de învățământ a copiilor din cele cinci comunități marginalizate. Pentru îmbunătățirea rezultatelor școlare și a gradului de participare a copiilor la procesul de învățământ, se au în vedere și activități de tip cor, școală după școală, oferirea de trusouri de haine, etc.
  • Activități de promovare a voluntariatului și protecției mediului: vizează creșterea coeziunii între membrii comunităților defavorizate și majoritatea populației orașului Reșița, precum și creșterea gradului de implicare în activitățile de voluntariat a tuturor locuitorilor orașului Reșița. Totodată, aceste activități vor crește gradul de educație/ interes pentru protecția mediului a locuitorilor orașului Reșița și vor contribui la creșterea interesului ONG-urilor din oraș pentru derularea unor activități care promoveză participarea și implicarea activă.
  • Activități de informare, de promovare a toleranței și combatere a discriminării: vizează creșterea gradului de toleranță și înțelegere în oraș, cu efect în ceea ce privește reducerea gradului de discriminare îndreptat împotriva membrilor grupurilor dezavantajate, în special împotriva locuitorilor cartierelor Mociur, Dealu Crucii, Moara Juracek, Traian Lalescu și Colonia Baraj.
  • Activități de consiliere și sprijin pentru copii și părinți: sunt menite să prevină abandonul școlar al copiilor din cele cinci comunități marginalizate din Reșița.

 

Nevoia acestor tipuri de activități a fost stabilită în urma unei analize realizate împreună cu membrii comunităților din zonele marginalizate, ținându-se cont de Strategia de Dezvoltare Locală a Grupului de Acțiune Locală Reșița și de strategia generală de dezvoltare a orașului Reșița.

 

Proiectul, depus în cadrul apelului nr. POCU/GAL REŞIŢA/2021/5/5/Educație și cultură, are o valoare totală de 1.441.161,66 lei, valoarea eligibilă fiind 1.416.318,34 lei, din care fonduri nerambursabile 1.394.334,60 lei și contribuție proprie 21.983,73 lei.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite